Στο κόκκινο άνοιξαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι ευρωαγορές, διευρύνοντας τις απώλειες από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς η αβεβαιότητα για τη Fed, το Trump-effect και τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης και η συζήτηση για υψηλότερο πάτο στα επιτόκια, καθιστούν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς.
Πτωτικά κινούνται τόσο ο STOXX 50 όσο και STOXX 600 την Τρίτη με απώλειες 0,25 και 0.5% αντίστοιχα, υποχωρώντας σε χαμηλά δύο εβδομάδων, ακολουθώντας τις ασιατικές αγορές και επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).
Σε επίπεδο μακροοικονομικών δεδομένων, το Επενδυτικό Κλίμα του Ifo και ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ZEW για τη Γερμανία θα βρεθούν στο επίκεντρο σήμερα.
Οι μετοχές του ενεργειακού και υγειονομικού τομέα ήταν μεταξύ των χειρότερων σε επιδόσεις. Η SAP (-0,7%), η Linde (-1,6%), η Saint Gobain (-1,4%), η Eni (-1,4%) και η Deutsche Post (-1,8%) καταγράφουν απώλειες. Αντίθετα, η Airbus ενισχύεται κατά 1,3% μετά την αναβάθμιση σε “buy” από “hold” από την Deutsche Bank.
Τρίτη μέρα πτώσης στο Λονδίνο
Ο FTSE 100 υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Τρίτη, πέφτοντας κάτω από τις 8.200 μονάδες, καθώς ακολούθησε το παγκόσμιο κύμα ρευστοποιήσεων που προκλήθηκε από την επιφυλακτικότητα ενόψει σημαντικών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) και η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νεότερα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο τρίμηνο έως τον Οκτώβριο, ενώ η αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε.
Σε εταιρικό επίπεδο, η Bunzl ηγήθηκε των απωλειών, υποχωρώντας σχεδόν 5% μετά την προειδοποίηση ότι τα κέρδη δέχονται πιέσεις λόγω της απρόσμενα επίμονης αποπληθωριστικής τάσης των τιμών.
Οι πετρελαϊκές επιβάρυναν επίσης τον δείκτη, καθώς οι μετοχές της BP και της Shell να γράφουν απώλειες 2,2% και 1,5%, αντίστοιχα, ακολουθώντας την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Υπό πίεση το Παρίσι
Ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,3% στις 7.333 μονάδες την Τρίτη, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών, καθώς οι επενδυτές υιοθέτησαν επιφυλακτική στάση ενόψει των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της την Τετάρτη, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ακολουθήσουν την Πέμπτη.
Οι επενδυτές συνέχισαν να αξιολογούν την απρόσμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τη Moody’s, από το Aa2 στο Aa3, επικαλούμενη ανησυχίες για την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών εν μέσω πολιτικής αστάθειας.
Σε εταιρικό επίπεδο, η ArcelorMittal ήταν η μετοχή με τη χειρότερη επίδοση στον δείκτη, σημειώνοντας πτώση 2,1%, ενώ οι μετοχές των Vivendi, TotalEnergies, Saint-Gobain και Veolia Environnement κατέγραψαν επίσης σημαντικές απώλειες, κυμαινόμενες μεταξύ 1,2% και 1,6%. Αντίθετα, η Airbus ηγείται των ανοδικών, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 1,7% μετά την αναβάθμισή της από την Deutsche Bank σε «buy» από «hold».
Έντονες οι πιέσεις στο Μιλάνο
Ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,8% στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση απωλειών.
Στα οικονομικά νέα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιταλίας διευρύνθηκε τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές.
Στο ταμπλό, σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι Tenaris (-2%), Saipem (-1,7%), Ferrari (-1,3%) και Eni (-1,3%). Αντίθετα, η Telecom Italia συνεχίζει ανοδικά το ράλι, με κέρδη 4,2%, εν μέσω αναφορών ότι η CVC Capital Partners εξετάζει την πιθανή αγορά του μεριδίου της Vivendi SE στην εταιρία.