Ο Καναδάς είναι η κορυφαία χώρα παγκοσμίως για την κάλυψη ουσιαστικών υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιας Υγείας 2024 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Ο οργανισμός κατέταξε 194 χώρες βάσει μιας επιλογής δεικτών που αφορούν βασικά θέματα υγείας, όπως η αναπαραγωγική, μητρική, νεογνική και παιδική υγεία, οι μολυσματικές και μη μεταδοτικές ασθένειες, καθώς και η ικανότητα παροχής υπηρεσιών και η πρόσβαση σε αυτές.
Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την καθολική κάλυψη υγείας μέσω της καταγραφής δύο βασικών δεικτών σε παγκόσμιο επίπεδο: την κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας (SDG 3.8.1) και την έλλειψη οικονομικής προστασίας (SDG 3.8.2), η οποία ορίζεται ως το «ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας που αντιμετωπίζει υψηλές οικογενειακές δαπάνες υγείας σε σχέση με τις συνολικές οικογενειακές δαπάνες».
Αυτό γίνεται για να υποστηριχθεί ο στόχος του ΟΗΕ για επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας έως το 2030, ο οποίος περιλαμβάνει την προστασία από οικονομικούς κινδύνους, την πρόσβαση σε βασικές ποιοτικές υπηρεσίες υγείας καθώς και σε ασφαλή, αποτελεσματικά, ποιοτικά και προσιτά φάρμακα και εμβόλια. Όπως εξηγεί ο ΠΟΥ, αυτό συμβαίνει επειδή «η προστασία των ανθρώπων από τις οικονομικές συνέπειες της πληρωμής για υπηρεσίες υγείας από την τσέπη τους μειώνει τον κίνδυνο να οδηγηθούν στη φτώχεια λόγω του κόστους των αναγκαίων υπηρεσιών και θεραπειών, που μπορεί να απαιτήσει να ξοδέψουν τις οικονομίες μιας ζωής, να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να δανειστούν – καταστρέφοντας το μέλλον τους και συχνά αυτό των παιδιών τους».
Παρόλο που αυτός ο πίνακας αντικατοπτρίζει μόνο το στοιχείο της κάλυψης στην καθολική κάλυψη υγείας, υπογραμμίζει το μέγεθος των παγκόσμιων ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση. Ενώ ο Καναδάς έλαβε συνολικά 91 μονάδες δείκτη από τις 100, ακολουθούμενος από την Ισλανδία, τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σιγκαπούρη με 89 μονάδες η καθεμία, η διαφορά είναι έντονη σε σύγκριση με χώρες στο άλλο άκρο του φάσματος, όπως το Νότιο Σουδάν (34), η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (32), η Παπούα Νέα Γουινέα (30), το Τσαντ (29) και η Σομαλία (27).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι αυτά τα δεδομένα επικεντρώνονται σε εθνικό επίπεδο, κρύβουν τις περιφερειακές ανισότητες εντός των χωρών και των κοινοτήτων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κάλυψη των υπηρεσιών υγείας που αφορούν την αναπαραγωγική, μητρική, παιδική και εφηβική υγεία τείνει να είναι υψηλότερη μεταξύ των πιο πλουσίων, μορφωμένων και κατοίκων αστικών περιοχών, ειδικά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε φτωχότερα νοικοκυριά, αγροτικές περιοχές και σε νοικοκυριά με ηλικιωμένα μέλη είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν στη φτώχεια λόγω δαπανών υγείας από την τσέπη τους.
Όσον αφορά την παρακολούθηση των συνολικών παγκόσμιων τάσεων, οι ερευνητές του ΠΟΥ επισημαίνουν ότι οι βελτιώσεις στην κάλυψη των υπηρεσιών υγείας έχουν σταματήσει από το 2015, αυξάνοντας μόνο κατά τρεις μονάδες δείκτη έως το 2019 και παραμένοντας εκεί μέχρι το 2021. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν χωρίς πλήρη κάλυψη βασικών υπηρεσιών υγείας το 2021. Την ίδια στιγμή, το 2019, οι δαπάνες υγείας από την τσέπη των νοικοκυριών οδήγησαν 344 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακόμη μεγαλύτερη ακραία φτώχεια και 1,3 δισεκατομμύρια σε σχετική φτώχεια.
Η 12η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί τη Διεθνή Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας του ΟΗΕ.
You will find more infographics at Statista