Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης της Opinion Poll, καθώς αν και σε κεντρικό επίπεδο δεν διαπιστώνονται ουσιαστικές αλλαγές και για την ώρα διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα, η προοπτική που σκιαγραφείται οδηγεί σε συγκυβέρνηση ΝΔ – Φωνής Λογικής, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Σταθεροποίηση της Νέας Δημοκρατίας πέριξ του 30%, άνοδο της ακροδεξιάς και επιβεβαίωση της ανακατανομής αριστερά “εδαφών” στην αντιπολίτευση και διατήρηση του κατακερματισμένου σκηνικού, διαπιστώνει δημοσκόπηση της Opinion Poll για το “Μανιφέστο”.
Σύμφωνα με τη Δημοσκόπηση της Opinion Poll η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ικανό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ενώ δεύτερο κόμμα είναι σταθερά και με διαφορά το ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει και τις περισσότερες αρνητικές γνώμες, ένδειξη της έλλειψης εναλλακτικής λύσης.
Η δημοσκόπηση εξελίχθηκε παράλληλα με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή και ενώ μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Σε αυτήν αποτυπώνεται το σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και στην πλειοψηφία τους είναι οικονομικής φύσεως.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στη Βουλή μπαίνουν εννέα κόμματα. Μεταξύ αυτών, η ακροδεξιά Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ συγκριτικά με την προηγούμενη Δημοσκόπηση τόσο τα δύο αυτά κόμματα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου βελτιώνουν τα ποσοστά τους.
Τα ευρήματα παραπέμπουν σε συστηματοποίηση της ακροδεξιάς, η οποία αλλάζει κέλυφος κάθε τόσο και τώρα επανέρχεται υπό την Αφροδίτη Λατινοπούλου. Τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά, καθώς εάν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, διαμορφώνεται τάση συγκυβέρνησης ΝΔ – Φωνής Λογικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανόδου της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Τα προβλήματα
Η ακρίβεια αποτελεί το κεντρικό πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως καταγράφει και η έρευνα της Opinion Poll. Ειδικότερα, η ακρίβεια βρίσκεται σταθερά στην κορυφή με το 50,7% και ακολουθούν η οικονομία γενικότερα με 48.9%, η στεγαστική κρίση και το ύψος των ενοικίων με 22% και το ύψος μισθών/ συντάξεων με 16.8%.
Στη συνέχεια έρχονται η κατάσταση στο ΕΣΥ με 16.6%, η εγκληματικότητα/ φαινόμενα βίας με 15.6%, τα εθνικά θέματα με 14.1 και η κατάσταση στην παιδεία με 12.8%. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι συμμετέχοντες είχαν δικαίωμα να δώσουν μέχρι τρεις επιλογές.
Στο 80,3% η απογοήτευση
Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας αποτυπώνεται και στις δύο επόμενες κάρτες της έρευνας. Οι θετικές απόψεις συνολικά για το κυβερνητικό έργο φτάνουν το 35,7% , επίδοση που εμφανίζει μια βελτίωση το τελευταίο διάστημα. Αρνητική άποψη έχει 62,7%.
Την ίδια ώρα η ικανοποίηση των πολιτών για το κυβερνητικό έργο στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτυπώνει τη δυσφορία που υπάρχει. Ικανοποιημένοι ( πολύ και αρκετά) είναι το 19.1% έναντι του 24,7% που δηλώνει λίγο και το 55,6% που δηλώνει καθόλου.
Απόψεις για τους πολιτικούς αρχηγούς
Θετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός έχει το 39,2% ( 3,5% πάνω από τις θετικές απόψεις για το κυβερνητικό έργο), ενώ αρνητική άποψη έχει το 59%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά τα βρίσκουμε ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ με 82.6% και στο ΠαΣοΚ με 29,6%.
Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσοστά τα βρίσκουμε ανάμεσα στους κεντροδεξιούς με 71.1%, τους δεξιούς με 58.9% και τους κεντρώους ψηφοφόρους με 47.4%.
Θετική τάση για ΠΑΣΟΚ, σε αποσυσπείρωση ο ΣΥΡΙΖΑ
Οι θετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσει την αντιπολιτευτική τακτική του το ΠΑΣΟΚ φτάνουν το 29.2%, ενώ αρνητική άποψη έχει το 64.9%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι θετικές απόψεις φτάνουν το 62%, ενώ αρνητική άποψη έχει το 35.1%.
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κυριαρχεί η απαισιοδοξία. Μόνο το 10.9% θεωρεί ότι μετά τις εξελίξεις μπορεί να ακολουθήσει ανοδική πορεία, ενώ το 82.4% πιστεύει ότι ότι θα συνεχίσει να έχει απώλειες. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 25.6% πιστεύει ότι θα υπάρχει ανοδική πορεία, ενώ το 68% ότι θα συνεχίσει να φθείρεται.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 27%, ενώ τις βασικές απώλειες τις καταγράφει προς το Κίνημα Δημοκρατίας ( 21% των δυνάμεών του) και προς το ΠΑΣΟΚ (16% των δυνάμεών του), με το 18% να δηλώνει λευκό, άκυρο και αναποφάσιστοι.
Το 13.5% δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να ψηφίσει το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, το 10.9% λίγο και το 72.9% καθόλου. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τα παρουσιάζει από τον ΣΥΡΙΖΑ όπου το 36.8% δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να το ψηφίσει, από την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ με 15.6% και το ΠαΣοΚ με 12.8%.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, άνοδος για Ανδρουλάκη
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος Πολιτικός αρχηγός με θετική άποψη που φτάνει το 40.1% . Ακολουθούν οι Ν. Ανδρουλάκης με 38.3%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%, ο Δ. Κουτσούμπας με 35.9%, ο Σ. Φάμελλος με 32.5%, ο Κ. Βελόπουλος και η Α. Λατινοπούλου με 25.2%, ο Σ. Κασσελάκης με 21.7%, ο Α. Χαρίτσης με 19.2%, ο Δ. Νατσιός με 12.9% και ο Β. Στίγκας με 9.2%.
Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει πολύ μεγάλη διαφορά υπέρ του συγκεντρώνοντας το 32.4% των προτιμήσεων και μάλιστα με τετραπλάσια διαφορά του δεύτερου Ν. Ανδρουλάκη με 7.9%. Ακολουθούν : Ζωή Κωνσταντοπούλου με 5.1%, ο Κ. Βελόπουλος με 5%, η Α. Λατινοπούλου με 3.5%, ο Σ. Κασσελάκης με 3.3%, ο Σ. Φάμελλος με 2.9% κ.λ.π Το 30% επιλέγει τον Κανένα.
Η εικόνα αλλάζει αρκετά όταν το ίδιο ερώτημα απευθύνεται σε όσους δηλώνουν κεντρώοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στα ίδια επίπεδα όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει τέσσερις μονάδες και ανεβαίνει στο 12%. Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος του Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος ανεβαίνει στο 6,8%, αλλά και αυτή του Δημήτρη Νατσιού που φτάνει το 4,7%. Αντίθετα, πέφτουν τα ποσοστά του Στέφανου Κασσελάκη.
Προβάδισμα της ΝΔ και εννιακομματική Βουλή
Η Ν.Δ εμφανίζεται στο μέσον της δεύτερης θητείας της να προηγείται του ΠαΣοΚ με μεγάλη, διψήφια διαφορά της τάξης του 11.6% στην εκτίμηση ψήφου και 9.2% στην απλή πρόθεση ψήφου.
Το ΠαΣοΚ εμφανίζεται ισχυροποιημένο με μικρή κάμψη σε σχέση τον προηγούμενο μήνα , την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή , σταθερά πέμπτος και καθηλωμένος σε ποσοστά που παραπέμπουν δεκαπέντε χρόνια πίσω. Ταυτόχρονα εννέα κόμματα φαίνεται να ξεπερνάνε το 3% , κάτι που παραπέμπει σε εννιακομματική Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα η εκτίμηση ψήφου ( σε παρένθεση η απλή πρόθεση ψήφου) με αύξουσα σειρά είναι:
- ΝΔ : 30.2% ( 23.9%)
- ΠΑΣΟΚ: 18.6% ( 14.7%)
- Κ.Κ.Ε: 7.9% ( 6.3%)
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 7.8% ( 6.1%)
- ΣΥΡΙΖΑ: 6.6% (5.2%)
- ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ: 6.3% (5.05)
- ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 5.8% ( 4.6%)
- ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ : 5.1% ( 4.0%)
- ΝΙΚΗ: 4.1% ( 3.2%)
- ΜΕΡΑ 25: 2.8% (2.2%)
- ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1.9% ( 1.3%)
- ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 1.6% ( 1.2%)
- ΑΛΛΟ: 1.6% ( 1.2%)
Σημειώνεται ότι η « γκρίζα ζώνη» φτάνει το 21.5% ποσοστό από το οποίο το 13.2% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 7.8% λευκό, άκυρο, αποχή.