Στις ΗΠΑ, οι εκλογές διεξάγονται με ιδιωτική χρηματοδότηση μέσω πολλών σχημάτων, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι δωρητές και τα λόμπι να έχουν τεράστια επιρροή στο Κογκρέσο, γεγονός στο οποίο συμφωνούν οι Αμερικανοί, απ’ όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχονται,
Η γραμμή μεταξύ άσκησης επιρροής, πολιτικών δωρεών και διαφθοράς είναι εξαιρετικά λεπτή. Ενώ η πρώτη συχνά αποκαλείται από επικριτές «δωροδοκία με κοστούμι», η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η άσκηση επιρροής είναι νόμιμη, ενώ η δωροδοκία ως μορφή διαφθοράς δεν είναι. Ενώ και οι δύο πρακτικές αποσκοπούν στην επιρροή, η δωροδοκία ουσιαστικά την αγοράζει, ενώ η άσκηση επιρροής απλώς προσπαθεί να πείσει τους νομοθέτες προς την επιθυμητή κατεύθυνση – τουλάχιστον επισήμως.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η άσκηση επιρροής, ειδικά υπό τη μορφή μεγάλης κλίμακας πολιτικών δωρεών, είτε από άτομα, οργανισμούς ή ομάδες συμφερόντων, συχνά υπονοεί ένα στοιχείο συναλλαγής που αγγίζει τα όρια της διαφθοράς. «Σας υποστηρίξαμε και τώρα περιμένουμε να κάνετε το ίδιο για εμάς» είναι η λογική πίσω από τέτοιες συναλλαγές, με την απουσία εγγυήσεων να εξασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται νομικά όρια.
Παρότι δεν οι διαφορές μεταξύ των Αμερικανών στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος είναι μεγάλες, υπάρχει γενική ομοφωνία ότι το χρήμα ασκεί υπερβολική επιρροή στην Ουάσιγκτον σήμερα.
Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research το 2023, το 80% των Αμερικανών ενηλίκων πιστεύει ότι οι μεγάλοι χρηματοδότες προεκλογικών εκστρατειών ασκούν υπερβολική επιρροή στις αποφάσεις των μελών του Κογκρέσου, ενώ το 73% πιστεύει το ίδιο για τους λομπίστες και τις ομάδες ειδικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, το 70% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι οι πολίτες έχουν πολύ μικρή επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο.
Ως συνέπεια, το 72% των 8.000+ ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων, συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν όρια στο ποσό που μπορούν να συνεισφέρουν άτομα ή οργανισμοί σε πολιτικές εκστρατείες. Την περασμένη εβδομάδα, ομοσπονδιακές αναφορές αποκάλυψαν ότι ο Έλον Μασκ δαπάνησε πάνω από ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου δολαρίων στις φετινές προεδρικές εκλογές για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί πρόεδρος. Ο Μασκ, μαζί με τον Βίβεκ Ραμασουάμι, ηγούνται πλέον του νεοσύστατου Υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας, αποτελώντας το πιο πρόσφατο και ίσως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς το χρήμα αγοράζει επιρροή στην Ουάσιγκτον.
You will find more infographics at Statista