Η Transparency International δημοσίευσε τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για το 2023, ο οποίος αξιολογεί τα επίπεδα αντιληπτής διαφθοράς στον δημόσιο τομέα σε 180 χώρες και περιοχές παγκοσμίως.
Ο δείκτης βαθμολογεί τις χώρες σε μια κλίμακα από το μηδέν (υψηλή διαφθορά) έως το 100 (καθαρότητα), με τη μέση βαθμολογία να είναι μόλις 43 στα 100. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογήθηκαν κάτω από το 50, καθώς η πλειοψηφία των χωρών δεν έχει σημειώσει πρόοδο ή έχει υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία.
Το 2023, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα αντιληπτής διαφθοράς στον δημόσιο τομέα ήταν η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενες από τη Νορβηγία, τη Σιγκαπούρη και τη Σουηδία. Στην αντίθετη πλευρά του δείκτη, η Σομαλία συγκέντρωσε μόλις 11 βαθμούς, καθιστώντας την τη χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στον κόσμο. Η Συρία, η Βενεζουέλα και το Νότιο Σουδάν ακολούθησαν με βαθμολογία 13.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάχθηκαν μόλις στην 24η θέση με βαθμολογία 69 – μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τη βαθμολογία του 2021, που ήταν η χαμηλότερη για τη χώρα από το 2012 – και παραμένει ίδια με εκείνη του 2022. Η Transparency International αναφέρει ότι οι «αδύναμοι κανόνες δεοντολογίας για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ» έχουν «εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα της δικαιοσύνης» στη χώρα. Παρά ταύτα, σημειώνει ότι η ομοσπονδιακή και πολιτειακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ «σε μεγάλο βαθμό» συνεχίζουν να διατηρούν επαρκή ανεξαρτησία.
Η Ελλάδα υποχώρησε τρεις θέσεις στον δείκτη, με την Transparency International να εστιάζει στο κράτος Δικαίου, την πολιτική διαφθορά και τις απειλές κατά του Τύπου ως μείζονα προβλήματα. Επίσης, Ελλάδα έχει χάσει πολλές θέσεις στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου.
Συνδυαστικά, οι δείκτες αυτοί αξιολογούνται και από τους επενδυτές και αξιολογούνται στο πλαίσιο του ease of doing business και στην ασφάλεια των επενδύσεων, επηρεάζοντας αμφότεροι το country risk profile.
You will find more infographics at Statista