Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Η πληροφορία μεταδόθηκε λίγη ώρα αφότου ΜΚΟ ανέφερε πως η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έχει εξαπολύσει περίπου 250 επιδρομές στη Συρία από προχθές Κυριακή, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πλήττουν από προχθές τις κυριότερες εγκαταστάσεις των συριακών ενόπλων δυνάμεων για να καταστρέψουν δυνατότητές τους.
“Το Ισραήλ κατέστρεψε τις πιο σημαντικές στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των συριακών αεροδρομίων και των αποθηκών τους, μοίρες αεροσκαφών, ραντάρ, στρατιωτικούς σταθμούς σημάτων και πολλές αποθήκες όπλων και πυρομαχικών σε διάφορες τοποθεσίες στις περισσότερες συριακές επαρχίες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία.
Κοντά στην πόλη-λιμάνι της Λατάκειας, το Ισραήλ στόχευσε μια εγκατάσταση αεράμυνας και προκάλεσε ζημιές σε συριακά ναυτικά πλοία καθώς και σε στρατιωτικές αποθήκες.
Μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό, τα πλήγματα στόχευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ερευνητικά κέντρα και τη διοίκηση ηλεκτρονικού πολέμου.
Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουλάχιστον τρεις μεγάλες αεροπορικές βάσεις του συριακού στρατού που φιλοξενούσαν δεκάδες ελικόπτερα και αεριωθούμενα αεροσκάφη, στο μεγαλύτερο τέτοιο κύμα πλήγματος σε αεροπορικές
βάσεις μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσαν πηγές από δύο συριακές υπηρεσίες ασφαλείας.
Η αεροπορική βάση Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, η βάση Σινσάρ στη επαρχία της Χομς και το αεροδρόμιο Άκρμπα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού επλήγησαν όλες, όπως δήλωσαν οι συγκεκριμένες πηγές.
Επίσης πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές σε ένα ερευνητικό κέντρο στα προάστια της Δαμασκού και ένα κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου κοντά στην περιοχή Sayeda Zainab της πρωτεύουσας.
Στο μεταξύ για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, την οποία στηρίζει και το κόμμα Μπάαθ, συμφώνησαν στη Συρία οι τζιχαντιστές, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας. Τη συμφωνία χαιρέτισαν Ηνωμένες Πολιτείες και Κατάρ, ενώ τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προτιμούν- προς το παρόν- να τηρήσουν στάση αναμονής, όσον αφορά τη «ρευστή» κατάσταση στη Συρία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρεσβευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Πηγή: ertnews.gr