Μέσα σε ένα κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας, οι εταιρίες που διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) στις χώρες που απαρτίζουν την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
Το 2023, οι εισροές FDI στην περιοχή έφτασαν τα 236 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας απότομη αύξηση σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο 2020-2022. Το μερίδιο της ASEAN στις παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκε στο 17% το 2023, έναντι ενός μέσου όρου μόλις 6% από το 2006 έως το 2015.
Οι επενδύσεις προήλθαν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ευρώπη και τη Νότια Κορέα, ενισχυμένες από γεωπολιτικές εντάσεις και τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές του μπλοκ.
Η ASEAN αξιοποίησε περιφερειακές συμφωνίες και πλαίσια για να προσελκύσει κεφάλαια, στοχεύοντας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ψηφιακή οικονομία, τα χρηματοοικονομικά, οι μεταφορές και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι επενδυτές ελκύονται από τη σταθερότητα, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και τις ποικίλες ευκαιρίες που προσφέρει η ASEAN.
Η Σιγκαπούρη παραμένει κέντρο για υλικοτεχνική υποδομή, λογισμικό και υπηρεσίες, ενώ το Βιετνάμ και η Ινδονησία ηγούνται στους τομείς της μεταποίησης, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών, των χημικών, των ηλιακών πάνελ και των εμπορευματοκιβωτίων ναυτιλίας.
Για να διατηρήσει αυτή την ορμή, η ASEAN θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων, στην προώθηση αναδυόμενων βιομηχανιών, στην ενίσχυση της ανάπτυξης δεξιοτήτων και στην εμβάθυνση της περιφερειακής ολοκλήρωσης μέσω πρόσθετων εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών.