Τον Μιχάλη Αργυρού επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως διάδοχο του Αλέξη Πατέλη στην διεύθυνση του οικονομικού του γραφείου στο Μαξίμου, κίνηση που έδειξε ότι η παραίτηση ήταν… προαποφασισμένη.
Η παραίτηση του Αλέξη Πατέλη ήταν για πολλούς αιφνιδιαστική, δεν αποτέλεσε όμως έκπληξη. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ο Πατέλης ήταν από καιρό στην έξοδο. Έτσι επελέγη το τέλος του έτους και παράλληλα η άμεση ανακοίνωση του διαδόχου, δείχνοντας το Μαξίμου είναι αυτό που επέβαλλε τις εξελίξεις…
Εκείνο που πολλοί δεν κατάλαβαν είναι γιατί παραμονές συζήτησης προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο άνθρωπος που ετοιμάζει τις συναντήσεις στο Νταβός με τους επενδυτές, παραιτήθηκε με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο.
Τον Αλέξη Πατέλη θα αντικαταστήσει ο Μιχάλης Αργυρού, γεννηθείς, το 1972 στη Λευκωσία, αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στην Εμπορική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Cardiff Business School, Cardiff University), τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Σύμβουλος Εμπειρογνωμόνων και Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας στη Νέα Δημοκρατία.
Ο Μιχάλης Αργυρού θεωρείται ότι διαθέτει ενισχυμένη ενσυναίσθηση και κοινωνικά αντανακλαστικά, προσόντα που θεωρούνται αναγκαία για το Μαξίμου στο πλαίσιο του rebranding του πρωθυπουργού, ο οποίος επιχειρεί να ανακτήσει κοινωνικά ερείσματα και να ανακάμψει δημοσκοπικά.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Μιχάλης Αργυρού έχει διαμορφώσει καλές και λειτουργικές σχέσεις τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Αυτό που μένει να φανεί είναι το επίπεδο των σχέσεών τους με τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες και τα λόμπι…
Το βιογραφικό του Μιχάλη Αργυρού
Σύμφωνα με το βιογραφικό σημείωμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών, ο Μιχάλης Αργυρού γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), και κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Queen Mary). Η διδακτορική του διατριβή (1998) φέρει τίτλο “Greece and the European Union: An assessment of macroeconomic policies and trade effects”.
Από τον Ιούλιο του 2019 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Προηγουμένως, ήταν Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Cardiff University (2005-2019) και Λέκτορας Οικονομικών στο Brunel University (1998-2005). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι οι διεθνείς νομισματικές σχέσεις, η διεθνής μακροοικονομική και η ελληνική οικονομία. Έχει δημοσιεύσει δύο ερευνητικές μονογραφίες σε θέματα Ευρωπαϊκής Οικονομίας και μεγάλο αριθμό ερευνητικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού ακαδημαϊκού κύρους.
Οι ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις του καλύπτουν θέματα που συμπεριλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή κρίση δημοσίου χρέους, εφαρμοσμένη νομισματική πολιτική, διατηρησιμότητα δημοσίου χρέους, όπως επίσης και καθορισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και διεθνούς εμπορίου/επενδύσεων. Το επιστημονικό του έργο έχει πάνω από 1700 βιβλιογραφικές ετεροαναφορές.
Έχει διεξάγει συμβουλευτική έρευνα επί της Ευρωπαϊκής κρίσης δημοσίου χρέους για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής της Αθήνας, μέλος του ερευνητικού δικτύου του Ομίλου CESifo του Μονάχου και μέλος του Julian Hodge Institute of Applied Macroeconomics.
Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Μητρούση με την οποία έχουν μια κόρη.