Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή μια εβδομάδα μεγάλων συγκινήσεων με νέα ιστορικά υψηλά σε Wall Street, Γερμανία και επιστροφή στην δράση στην εγχώρια αγορά μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναιμικών διακυμάνσεων και συναλλαγών.
Του Μάνου Χατζηδάκη | Υπεύθυνου Τμ. Ανάλυσης BETA ΑΧΕ
Η αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης για την επιβολή έκτακτης φορολογίας στις τράπεζες και η συνολικά θετική εικόνα που απέσπασαν οι τράπεζες στις πρόσφατες παρουσιάσεις στο Λονδίνο ανέστειλαν τους δισταγμούς των επενδυτών οι οποίοι με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο έφεραν το Γενικό Δείκτη 4,52% υψηλότερα στην πιο αποδοτική εβδομάδα του 2024 και την καλύτερη από το τέλος Μαΐου του 2023. Παρά τις αβεβαιότητες του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη ο διεθνής παράγοντας ήταν υποστηρικτικός δίνοντας περαιτέρω ώθηση εγχώριο στο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Ζητούμενο παραμένει η αγορά να αναθεωρήσει αποτελέσματα ή γεγονότα που έλαβαν χώρα από το καλοκαίρι και μετά και λόγω των ειδικών συνθηκών ρευστότητας δεν είχαν την κατάλληλη υποδοχή από τους επενδυτές. Οι 25 μεγαλύτερες σε μέγεθος εταιρίες του ΧΑ διαπραγματεύονται μόλις 10 φορές τα κέρδη της επόμενης χρήσης και έχουν μέση μερισματική απόδοση 4,9% σε περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων που θεωρητικά θα έπρεπε να δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά η εμπέδωση μιας αλλαγής στο βαθμό αποτελεσματικότητας του ΧΑ θα μπορούσε να κινητοποιήσει και νέες δυνάμεις επιτρέποντας μεγαλύτερη διάχυση και διάρκεια στην άνοδο, άλλωστε είναι γνωστά τα ανεπαρκή αντανακλαστικά της εγχώριας αγορά τα οποία άγονται κυρίως από την ορμή της τάσης και πολύ λιγότερο από τα θεμελιώδη.
Σε τροχιά για νέα υψηλά
Διαγραμματικά η εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο νέων υψηλών για το 2024 καθώς η δομή της ανόδου έχει στοιχεία που συναινούν για κάτι καλύτερο από τις 1.450 μονάδες. Πρώτον, ο τζίρος κλιμακώνεται ανοδικά απορροφώντας τους κερδισμένους των προηγούμενων συνεδριάσεων βγάζοντας παράλληλα ουρές νέων αγορών σε κομβικά σημεία της ημέρας. Δεύτερον η δυναμική του Γενικού Δείκτη απέναντι στα πέντε διαδοχικά φετινά επίπεδα συσσώρευσης έχει σε πέντε μόλις συνεδριάσεις καταγράψει τρείς υπερβάσεις και οδεύει ολοταχώς για την επόμενη αντίσταση των 1.485 μονάδων. Και τρίτον, επιμέρους έχουν αλλάξει επίπεδο διαπραγμάτευσης ή βρίσκονται πολύ κοντά στο να το επιτύχουν μετοχές εταιριών που στο κοντινό παρελθόν είχαν ταλαιπωρηθεί από την αύξηση της προσφοράς μετά από διαθέσεις σημαντικών μετοχικών ποσοστών.
Οι αγοραστές είχαν το πάνω χέρι σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας, δεν έδωσαν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων περιορίζοντας το βάθος των διορθώσεων κλείνοντας την εβδομάδα με όλο το σετ των κινητών μέσων (200, 50, 30 συνεδριάσεις) με το μέρος τους για πρώτη φορά μετά τις 23 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου αναμένουμε σύντομα την αγορά να δοκιμάσει την επόμενη αντίσταση στην ζώνη των 1.485 -1.487 μονάδων όπου πιθανότατα οι ταλαντωτές θα εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών αυξάνοντας το ενδεχόμενο τοπικής διόρθωσης.
Η ατζέντα: Αποτελέσματα και δικαιώματα…
Την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Τράπεζας Αττικής που ενδεχομένως θα κλείσουν και το σετ δημοσίευσης των εισηγμένων εταιριών για το γ’ τρίμηνο. Χωρίς το μέρισμα χρήσης 23 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η Νάκας την ερχόμενη Δευτέρα ενώ την ίδια ημέρα και το SPV GalaxyMezz θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα για την επιστροφή κεφαλαίου των 9 λεπτών ανά μετοχή.
Στο εξωτερικό ξεχωρίζει η ανακοίνωση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (Εκτ. 0,2% ονομαστικός, +0,3% δομικός) την προσεχή Τετάρτη. Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται στην τακτική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής να μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης δίνοντας παράλληλα νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για το 2025.