Με γεμάτο pipeline ξεκινά η επόμενη ημέρα της Attica Bank μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την εισαγωγή των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο, καθώς η διοίκηση ξεδιπλώνει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό στοχεύοντας να δημιουργήσει ανταγωνισμό προσφέροντας ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών τόσο στη λιανική και επιχειρηματική τραπεζική όσο και στο Wealth Banking.
Με προσθήκες στελεχών στο upper management, πριν ξεκινήσει η διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης και εσωτερικής αναδιάρθρωσης, η Ελένη Βρεττού επιχειρεί να σκιαγραφήσει το φιλόδοξο επιχειρηματικό αποτύπωμα της νέας τράπεζας οικοδομώντας νέους τομείς και στοχεύοντας σε είσοδο σε αγορές που τόσο η Attica Bank όσο και η Παγκρήτια δεν είχαν παρουσία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης οι αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια θα υπερβούν το 20% έως το 2027, πρόβλεψη που θέτει τον πήχη πολύ ψηλά και τον δημιουργεί πίεση για άμεσα αποτελέσματα.
Έρχεται deal στο Bankassurance
Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε η Διεύθυνση Bankassurance, με αυτονομία και με αναφορά απευθείας στην CEO. Η κίνηση αυτή αναδεικνύει το Bankassurance ως ξεχωριστό πυλώνα, ενώ τα ηνία του ανέλαβε η Μαρίνα Νικολάου, που προέρχεται από την Πειραιώς και η οποία απέκτησε και θέση στην εκτελεστική επιτροπή.
Η Attica Bank διαθέτει ήδη το 10% της Syndea, ως κληρονομιά από την Παγκρήτια, συμμετοχή που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί ενεργητικά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κ. Νικολάου είναι ήδη σε διαπραγματεύσεις με ασφαλιστικές εταιρίες για την διαμόρφωση προγραμμάτων που θα προσφέρονται από το δίκτυο και σε πελάτες και project της Attica Bank. Σε προχωρημένο όμως επίπεδο είναι οι συζητήσει με την Groupama. Η τελευταία αν και διαθέτει παρουσία σχεδόν ενός αιώνα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τα τελευταία χρόνια διακινείται -και διαψεύδεται- φημολογία για αποχώρησή της. Ενδεχόμενη συνεργασία με την Attica Bank θα μπορούσε να είναι game changer και να ενισχύσει τη δυναμική, δεδομένου ότι η κατάσταση στην ασφαλιστική αγορά έχει αρχίσει να προβληματίζει πολλούς, ενώ τα αποτελέσματα δείχνουν στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης…
Διπλασιασμό παραγωγής στο stractured finance
Παράλληλα, όπως έχει και στο παρελθόν αναφέρει το Crisis Monitor, η διοίκηση της Attica Bank δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του Stractured Finance, στον οποίο έχει μόλις μπει με συναλλαγές της τάξης των 300 εκατ. σε χρηματοδοτήσεις και άλλα τόσο περίπου σε εγγυητικές επιστολές το 2024. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Ελένη Βρεττού σε ενημέρωση δημοσιογράφων οι προοπτικές για τον κλάδο είναι ισχυρές. Αυτό μεταφράζεται σε διπλασιασμό της δραστηριότητα για το 2025.
Ήδη, στο πλαίσιο των συναλλαγών αυτών η Attica Bank έχει μπει στην αγορά των ΑΠΕ, εδραίωσε τη συνεργασία της με τη Deutsche Bank και δημιουργεί το υπόβαθρο για να διεκδικήσει θέση και σε άλλα κοινοπρακτικά deal.
Τον κλάδο τρέχει ο Χρήστος Ηλιόπουλος που επίσης προέρχεται από την Πειραιώς και έχει εκτεταμένη εμπειρία στον κλάδο, ενώ είχε συνεργαστεί και με την Ελένη Βρεττού.
Αναπτύσσοντας τον συγκεκριμένο κλάδο, η Attica Bank διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, βελτιώνει την αποδοτικότητα στα ίδια κεφάλαια και περιορίζει το βελτιστοποιεί το βάρος στα risk weighted assets, καθώς οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έχουν χαμηλότερο παράγοντα κινδύνου και δεν έχουν ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο.
Αναδιάρθρωση
Η Attica Bank σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της λειτουργικής συγχώνευσης με την Παγκρήτια, η οποία υλοποιείται παράλληλα στις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη αποφασιστεί η αναδιάταξη του δικτύου καταστημάτων, που συνεπάγεται το κλείσιμο περίπου 12 που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από άλλο. Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθούν και κάποια -λιγότερα- νέα καταστήματα, κυρίως σε πρωτεύουσες νομών όπου η δραστηριότητα και τα δημογραφικά δείχνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
Στις κεντρικές υπηρεσίες, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της μετάβασης σε ενιαίο πληροφοριακό και τραπεζικό σύστημα, θα διαπιστωθεί και η έκταση των επικαλύψεων. Όπως δήλωσε η Ελένη Βρεττού η παρουσία της νέας τράπεζας στην Κρήτη θα παραμείνει ισχυρή, που συνεπάγεται τη διατήρηση εκεί και μέρους των υφιστάμενων κεντρικών υπηρεσιών και καταστημάτων της Παγκρήτιας.
Σε δεύτερη φάση και μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω και την αναστελέχωση των διευθύνσεων θα ακολουθήσει ένα πρόγραμμα εθεουσίας εξόδου, το οποίο έχει συζητηθεί και στο παρελθόν. Παράλληλα, θα υπάρξουν και διαδικασίες reskilling και upskilling για την στελέχωση των νέων διευθύνσεων.
Μετοχικά
Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ και την άσκηση των Warrants το μετοχικό roaster της Attica Bank διαμορφώνεται ως εξής:
- Thrivest Holding 57,5%
- Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 34,8%
- Λοιποί μέτοχοι 7,8%
Ωστόσο, μένει να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή, αυτή της μεταφοράς των μετοχών που προέκυψαν από την εξάσκηση των δικαιωμάτων του e-EΦKA, που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΧΣ στον e-ΕΦΚΑ.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στην αμκ συμμετείχε με 12 εκατ. ευρώ και η Fierra Capital, κίνηση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό σχήμα και τις προοπτικές της νέας τράπεζας, ενώ δημιουργεί και δυναμική για την προσέλκυση και άλλων επενδυτών. Σύμφωνα μάλιστα με την Ελένη Βρεττού, ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΑΜΚ είχαν εκφράσει και δύο ακόμη funds από το εξωτερικό, αλλά τελικά αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν, ώστε να μην διαταραχθεί η συμφωνία μετόχων.
Placement σε 12 με 18 μήνες
Σε δεύτερη φάση, πάντως, και στο πλαίσιο της στρατηγικής για διεύρυνση της μετοχής βάσης της Attica Bank, συζητείται η διενέργεια ενός placement, προφανώς με μετοχές από το ΤΧΣ. Ο ορίζοντας για μια τέτοια κίνηση τοποθετείται μεταξύ 12 και 18 μηνών. Πηγές από το ΤΧΣ αναφέρουν ότι στόχος είναι η επίτευξη αποδόσεων που θα επιτρέψει την ανάκτηση ικανού μέρους του επενδεδυμένου κεφαλαίου στην τράπεζα.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το free float της Attica Bank είναι μόλις στο 7,5%, επίπεδο που κινείται κάτω από το όριο του νέου κανονισμού του Χρηματιστηρίου. Οπότε η αύξηση της ελεύθερης διασποράς είναι μονόδρομος, ζητούμενο παραμένει όμως αποτίμηση που θα επιτευχθεί πριν ανοίξει η διαδικασία του book bulding για το placement. Σίγουρα πάντως θα έχει μεσολαβήσει η δημοσίευση ενός ισολογισμού μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ενοποίησης και αναδιάρθρωσης, γεγονός που τοποθετεί τη διαδικασία κάποια στιγμή μέσα στο 2026.
Η υποδοχή της αγοράς
Για την ώρα πάντως και μετά την αμκ, η αγορά φαίνεται ότι βλέπει θετικά το στόρι της Attica Bank με δύο διαδοχικά limit up για τον τίτλο στο ταμπλό του Χ.Α… Το μήνυμα είναι ισχυρό, αν και οι προοπτικές κρίνονται από τις επιδόσεις σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Πάντως, συγκριτικά με τα IPO’s των τελευταίων μηνών οι επιδόσεις της Attica Bank είναι καλύτερες.