Εβδομάδα που άλλαξε το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η πρώτη του Δεκέμβρη, με την αγορά να δείχνει πολύ αναβαθμισμένο προφίλ, με γενναία αύξηση συναλλαγών, πλουραλισμό στις επιλογές, αλλά και τον τραπεζικό κλάδο στην αιχμή του δόρατος, τόσο από πλευράς αποδόσεων, όσο και από πλευράς συναλλαγών.
Ξεπέρασε τα 140 εκατ. ευρώ ο μέσος τζίρος, χωρίς placement και rebalancing
Αφομοίωση κεκτημένων την Παρασκευή, με διακράτηση των 1.455 μονάδων
Μπροστά σε κρίσιμα τεχνικά στοιχήματα η αγορά που μπορούν να αλλάξουν εντελώς το σκηνικό
Ήταν η καλύτερη εβδομάδα εδώ και πολλούς μήνες και μια από τις καλύτερες του τρέχοντος έτους, καθώς έδωσε την ευκαιρία σε δείκτες και μετοχές σαν σπάσουν κάποιες κρίσιμες αντιστάσεις και να κινηθούν σε υψηλά δύο ή τριών μηνών, καλύπτοντας με αξιοσημείωτο τρόπο όλες τις απώλειες του τελευταίου διαστήματος.
Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 4,52% το πενθήμερο, ο FTSE 25 έγραψε κέρδη 5,81%, ο Mid Cap είχε άνοδο 2,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνίστησε με ράλι +11,45%. Έτσι, άλλαξαν τα δεδομένα και σε επίπεδο 2024 καθώς πλέον ο Γενικός Δείκτης καταγράφει διψήφια άνοδο σε ποσοστό 12,63%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,74%, ο Mid Cap είναι στο +2,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +20,65%.
Οι δύο κρίσιμοι καταλύτες
Δύο είναι τα στοιχεία που έχουν αλλάξει το προφίλ της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.
1) Το πρώτο και κυρίαρχο είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των τραπεζών, κατά τα πρότυπα των διυλιστηρίων, αλλά και το ξεκαθάρισμα ότι τέτοιες πολιτικές δε θα εφαρμοστούν ούτε σε άλλους κλάδους, όπως είναι ο ενεργειακός, για τον οποίο είχαν κυκλοφορήσει κάποιες φήμες.
2) Το δεύτερο εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά είναι η ολοκλήρωση του deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή στους Άραβες της Masdar, που επανέφερε τον κλάδο στο προσκήνιο και στο κέντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, θυμίζοντας την ελκυστικότητα των εγχώριων, πράσινων assets.
Πρόκειται για ένα deal που ως γνωστόν είχε ταλαιπωρήσει σημαντικά την αγορά, καθώς «σέρνονταν» επί σχεδόν ένα χρόνο, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται η διαπραγματευτική ισχύ του ιδρυτή και επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος πέτυχε να πουλήσει σε τιμή που και διεθνώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες, τουλάχιστον την τρέχουσα περίοδο.
Αυτοί οι δύο κομβικοί παράγοντες, έφεραν «μπουμ» συναλλαγών στην αγορά, καθώς στις τράπεζες καθ’ όλη τη διάρκεια του πενθημέρου διακινήθηκαν θηριώδεις συναλλαγές που συνολικά έφτασαν στα 414,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του Χ.Α. έγινε συνολικός τζίρος το πενθήμερο 711,7 εκατ. ευρώ! Και αυτό, χωρίς placements και rebalancing.
Μάλιστα οι μέσες συναλλαγές την εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 140,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2024 ο μέσος τζίρος είναι στα 138,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 25,6% έναντι του 2023.
Σημαντικές ήταν οι συναλλαγές και στον τομέα της ενέργειας όπου επίσης αυξήθηκαν κατακόρυφα οι όγκοι και οι τζίροι, καθώς φαίνεται πως ένα μέρος της μεγάλης ρευστότητας που ήρθε στην αγορά από το deal της Τέρνα Ενεργειακή με τη Masdar, επιστρέφει στην αγορά με επανατοποθετήσεις σε άλλες μετοχές, αναβαθμίζοντας όλο το οικοσύστημα.
Μπροστά σε κρίσιμες αντιστάσεις
Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η αγορά έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς αφομοίωσε κεκτημένα με άριστο τρόπο, χωρίς αναταράξεις και χωρίς να βγουν σοβαρές πωλήσεις. Μάλιστα, όσο η αγορά διαπραγματεύονταν σε πτωτικό πρόσημο, οι συναλλαγές κινούνταν σε πολύ ήπιο τέμπο, στοιχείο που δείχνει πως διάθεση σοβαρών πωλήσεων δεν καταγράφηκε. Με τις διεθνείς αγορές σε διαρκή ιστορικά υψηλά, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δυνατότητα να πλησιάσει πλέον στα υψηλά του περασμένου Μαΐου, που ήταν και υψηλά 13 ετών.
Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «για τον τραπεζικό δείκτη είμαστε πάνω στο μεγάλο επίπεδο αντίστασης, που λογικό είναι να υπάρξει στάση αναμονής, ή διόρθωση. Αν έστω σε δεύτερη φάση δούμε μία επιβεβαιωμένη κατοχύρωση, τότε θα δούμε καταστάσεις που δεν θα μπορούμε να πιστέψουμε».
Για το Γενικό Δείκτη, ο χρηματιστής τονίζει πως «με συνοπτικές διαδικασίες πληρώθηκε το επίπεδο των 1.460 μονάδων (σημερινά υψηλά ημέρας στις 1.460,74 μονάδες), που είναι και η μεσοπρόθεσμη αντίσταση μας. Λογικό η Αγορά να βγάλει διόρθωση, που σίγουρα θα δώσει και πάλι μία προσπάθεια στο επίπεδο».
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, «μια πειστική κατοχύρωση αυτών των επιπέδων, θα αλλάξει την εικόνα της Αγοράς και θα αναγκάσει νέα κεφάλαια που περιμένουν να λήξει η μεγάλη συσσώρευση να μπουν. Βραχυπρόθεσμα θέλει προσοχή, χωρίς ακόμα να έχουμε δει κάποιον τζίρο που να φοβίζει για κορύφωση».
Αναφορικά με τις τράπεζες, ο χρηματιστής σημειώνει πως «η Eurobank είναι η μόνη τραπεζική μετοχή που κατέγραψε υψηλό έτους. Αν καταφέρει να κατοχυρώσει τα 2,26 ευρώ το πιο πιθανό είναι να δώσει συνέχιση της κίνησης. Η λογική λέει ότι θα δοκιμάσει μία διόρθωση βιαστική ίσως στα 2,19, ή τα 2,16 ευρώ».
Ο ίδιος σημειώνει πως η Attica Bank έκλεισε με άνοδο 20,24% αυτή την εβδομάδα, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 12,04%, η Εθνική +11,91% και η Πειραιώς +11,86%.
Το ταμπλό
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.456,62 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, έχοντας κινηθεί σε στενό εύρος διακύμανσης περίπου οκτώ μονάδων, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.452,18 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.551,89 μονάδες με άνοδο 0,19%, ο Mid Cap ενισχύθηκε οριακά κατά 0,06% στις 2.298,45 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός έκλεισε στις 1.280,83 μονάδες με άνοδο 0,60%.
Η εικόνα στον Large Cap ήταν μεικτή, όπως και στο σύνολο της αγοράς. Κέρδη άνω του 1% είχε η Πειραιώς, ενώ ηπιότερη άνοδο είχαν οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Coca Cola HBC, Eurobank, ΟΠΑΠ, Metlen, Alpha Bank και Cenergy Holdings, ενώ διόρθωση άνω του 1% είχαν οι Aegean Airlines, Αεροδρόμιο, Helleniq Energy και Lamda Development, με τη Motor Oil να χάνει 2,33%.
Στον Mid Cap διόρθωση άνω του 1% είχαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Premia, Lavipharm και Πλαστικά Θράκης, ενώ στον αντίποδα, η Intralot κέρδισε άνω του 4%, η Fourlis +1,35%, η Dimand +0,98% και η AVAX +0,68%. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα σχετικής ισορροπίας με 52 μετοχές σε άνοδο