Εωνώ η φράση «Made in China» έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, με τα πάντα, από τα τηλέφωνά μας έως τα ρούχα μας, να προέρχονται από «το παγκόσμιο εργοστάσιο», αυτό δεν ίσχυε πάντα.
Μόνο μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001 άνοιξε πραγματικά η χώρα στην παγκόσμια οικονομία, μετατρέποντάς την γρήγορα στον πιο σημαντικό κρίκο στις σημερινές παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Το γράφημά της Statista, βασισμένο σε δεδομένα του ΠΟΕ, απεικονίζει την εντυπωσιακή άνοδο της Κίνας στην κορυφή των εξαγωγέων εμπορευμάτων στον κόσμο τα τελευταία 23 χρόνια, ενώ παράλληλα δείχνει ποιοι κυριαρχούσαν στο παγκόσμιο εμπόριο πριν ο κατασκευαστικός τομέας της Κίνας γίνει η πανίσχυρη δύναμη που είναι σήμερα. Επιπλέον, αναδεικνύει τις τεράστιες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στους όγκους των εξαγωγών.
Μεταξύ 2000 και 2023, οι παγκόσμιες εξαγωγές εμπορευμάτων αυξήθηκαν 3,7 φορές, από 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 23,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστικούς όρους, δηλαδή χωρίς προσαρμογή για τον πληθωρισμό. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν 13,6 φορές, από 250 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πίσω άλλους μεγάλους εξαγωγείς.
Η μεταμόρφωση της Κίνας σε ένα παγκόσμιο βιομηχανικό κέντρο και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα του κόσμου προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αφθονία εργατικού δυναμικού, οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές και οι τεράστιες επενδύσεις σε υποδομές. Η ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 σηματοδοτεί την αφετηρία της πορείας της χώρας προς την ένταξή της στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, παρέχοντας τόσο πρώτες ύλες όσο και τελικά προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο με ανταγωνιστικό κόστος.
You will find more infographics at Statista