Νέους περιορισμούς στην εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών στις ΗΠΑ επέβαλε η Κίνα απαντώντας σε νέο κύκλο αμερικανικών κυρώσεων, απαγορεύοντας την εξαγωγή γάλιου, γερμάνιου και αντιμόνιο καθώς και υλικών υπερυψηλής σκληρότητας.
Η Κίνα επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια σειρά από ορυκτά με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές. Η απόφαση της Κίνας αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από βιομηχανίες στις ΗΠΑ και να επηρεάσει καθοριστικά τις τιμές σε διεθνή κλίμακα.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι το γάλλιο, το γερμάνιο, ο αντιμόνιο και υλικά υπερυψηλής σκληρότητας δεν θα εξάγονται πλέον στις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. Ορισμένα από αυτά τα ορυκτά χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ημιαγωγών. Η κίνηση αυτή έγινε ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ουάσινγκτον μία ημέρα νωρίτερα για νέα μέτρα ελέγχου εξαγωγών κατά της Κίνας, τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την ανάπτυξη των βιομηχανιών ημιαγωγών και τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας.
Η πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγών της Κίνας για το γάλλιο, το γερμάνιο και τον αντιμόνιο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, δεδομένης της κυριαρχίας της Κίνας στην παραγωγή αυτών των κρίσιμων ορυκτών.
Εναλλακτικές λύσεις…
- Γάλλιο: Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 98% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου. Άλλες χώρες παραγωγής περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αλλά η συνδυασμένη παραγωγή τους είναι ελάχιστη σε σύγκριση με την κυριαρχία της Κίνας.
- Γερμάνιο: Η Κίνα παράγει περίπου το 60% του παγκόσμιου γερμανίου. Άλλοι παραγωγοί είναι ο Καναδάς, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC). Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρατική εταιρεία Gécamines της DRC ξεκίνησε να εξάγει συμπυκνώματα γερμανίου στην Ευρώπη, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση της προσφοράς.
- Αντιμόνιο: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, καλύπτοντας σχεδόν το 50% της παγκόσμιας εξόρυξης αντιμονίου και περίπου το 80% της επεξεργασίας. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τη Ρωσία, το Τατζικιστάν και τη Βολιβία.
Επιπτώσεις στις τιμές
Η απαγόρευση εξαγωγών της Κίνας αναμένεται να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά, οδηγώντας σε αυξήσεις τιμών για αυτά τα ορυκτά. Για παράδειγμα, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για ελέγχους στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου το 2023, οι τιμές του γαλλίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά περίπου 20%. Αντίστοιχα, οι τιμές του αντιμονίου αυξάνονται λόγω περιορισμένων αποθεμάτων και αυξανόμενης ζήτησης σε τομείς όπως τα ηλιακά πάνελ και οι στρατιωτικές εφαρμογές.
Εταιρίες που διακινούν τα συγκεκριμένα μέταλλα
Αρκετές εταιρείες εκτός Κίνας ασχολούνται με την παραγωγή και το εμπόριο αυτών των κρίσιμων ορυκτών:
- Γερμάνιο:
- Umicore (Βέλγιο): Εταιρεία τεχνολογίας υλικών που επεξεργάζεται συμπυκνώματα γερμανίου.
- Teck Resources (Καναδάς): Ασχολείται με την εξόρυξη και την ανάπτυξη ορυκτών, συμπεριλαμβανομένου του γερμανίου.
- Αντιμόνιο:
- Hunan Gold Corporation (Κίνα): Κορυφαίος παραγωγός προϊόντων αντιμονίου.
- Mandalay Resources (Καναδάς): Λειτουργεί το ορυχείο Costerfield στην Αυστραλία, παράγοντας αντιμόνιο και χρυσό.
Η πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγών από την Κίνα είναι πιθανό να διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσει τις τιμές, ωθώντας εταιρείες και χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές και να επενδύσουν στις εγχώριες παραγωγικές τους δυνατότητες για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές της Κίνας