Σε πολιτική δίνη εισέρχεται η Γαλλία καθώς η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση μομφής που υπέβαλλε η Αριστερά μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Μπαρνιέ – Λε Πεν για τον προϋπολογισμό ασφαλίσεων, εξέλιξη που ήταν μεν εν πολλοίς αναμενόμενη αλλά εισάγει τη χώρα εκ νέου σε περίοδο παρατεταμένης αστάθειας.
Η αντιπολίτευση της Γαλλίας ανέτρεψε την κυβέρνηση Μπαρνιέ, βυθίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια πολιτική κρίση που απειλεί την ικανότητά της να νομοθετεί και να περιορίσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Βουλευτές από την ακροδεξιά και την αριστερά συμμάχησαν για να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και της κυβέρνησής του, με πλειοψηφία 331 ψήφων υπέρ της πρότασης.
Ο Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σύντομα.
Καμία γαλλική κυβέρνηση δεν είχε χάσει ψήφο εμπιστοσύνης από το 1962, όταν αποχώρησε η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού.
Auditor’s note: Power Vaccum
Νέα έξαρση του πολιτικού, γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρίσκου προκαλεί η πτώση της κυβέρνσης Μπαρνιέ στη Γαλλία, καθώς εκτός από την εσωτερική αστάθεια αποδεικνύεται ότι ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες και ότι παρά τις εξουσίες που διαθέτει πολιτικά είναι αποδυναμωμένος και σε αποδρομή. Πρόκειται για μηνύματα που ακούγονται δυνατά σε εταίρους και αντιπάλους και περιορίζουν το ειδικό βάρος της Γαλλίας τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και διεθνές στερέωμα.Για την ώρα ο Μακρόν “σώζεται” από την πολιτική αναταραχή στη Γερμανία και τις πρόωρες εκλογές που έχει προκηρύξει εκεί ο Σολτς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δημιουργείται κενό εξουσίας στην ΕΕ, το οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει αποδειχθεί αδύναμη για να το καλύψει, δίνοντας έτσι χώρο στους ηγέτες με προοπτική αρκετών ετών και πολιτικό εύρος… Ένας απ αυτούς είναι ο Βίκτορ Όρμπαν, ενώ σε παράγοντα αναδεικνύεται και η Μελόνι. Αμφότεροι διαθέτουν διαύλους επικοινωνίας με Τραμπ και Πούτιν και διαθέτουν ικανότητα να συσπειρώνουν αποκεντρωτικά τις γύρω χώρες…
Αυτή τη φορά, ο Μακρόν προκάλεσε την κρίση καλώντας σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες οδήγησαν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Με τον πρόεδρο αποδυναμωμένο, η Γαλλία κινδυνεύει να κλείσει το έτος χωρίς σταθερή κυβέρνηση ή προϋπολογισμό για το 2025, αν και το σύνταγμα επιτρέπει ειδικά μέτρα που θα αποτρέψουν μια κυβερνητική αναστολή τύπου ΗΠΑ.
Παρ΄ όλα αυτά, η ψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ δεν συνεπάγεται απαραίτητα την άμεση απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με ειδικούς, ο νυν Πρωθυπουργός θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία σε μεταβατικό ρόλο ή ακόμα και να επαναδιοριστεί, αν ο Πρόεδρος Μακρόν το κρίνει σκόπιμο.
Η απόφαση αυτή εξαρτάται από τη στρατηγική του Προεδρικού Μεγάρου, που μπορεί να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ή να διατηρήσει τον Μπαρνιέ ως επικεφαλής για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων.
Η επόμενη μέρα
Αν και φαίνεται οξύμωρο ο Μπαρνιέ θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά από διαπραγματεύσεις με τη Λε Πεν ή την Αριστερά, αλλάζοντας μείγμα πολιτικών και προσώπων στην κυβέρνηση. Το σενάριο αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, υπάρχει όμως πάντα στο τραπέζι, ιδιαίτερα αν ο Μακρόν επιμείνει διατηρώντας τον πρωθυπουργό ως… μεταβατικό.
«Κλειδί» θα μπορούσε να αποτελέσει και η στάση βουλευτών προερχόμενων από τον σοσιαλιστικό χώρο, μεταξύ των οποίων υπάρχουν κάποιοι διστακτικοί ως προς την καταψήφιση του Μπαρνιέ που έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους από χθες, Τρίτη. Αυτό θα αποτελούσε ίσως το ιδανικό, αν και εξίσου απίθανο σενάριο για τον Μακρόν, καθώς θα επέτρεπε στην κυβέρνηση Μπαρνιέ να βγει από την κρίση φαινομενικά ενισχυμένη.
Πάντως, έπειτα από ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ Μακρονιστών και Σοσιαλιστών χθες, η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Ολιβιέ Φορ παρέμενε ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης μομφής. Αυτή η επιλογή, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι, καθώς οι σχέσεις Μπαρνιέ – Μακρόν θεωρείται ότι έχουν ψυχραθεί.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαρνιέ, θα εξακολουθήσει να ασκεί προσωρινά τα καθημερινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, εν αναμονή του διορισμού του διαδόχου του, μία διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες εβδομάδες του 2025.
Εάν η περίοδος αυτή παραταθεί, θα μπορούσε να παρουσιάσει ειδικό νόμο για παράταση του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους που θα είναι σε ισχύ μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Η ώριμη λύση
Σε ενδεχόμενο ώριμης λύσης ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό δράμα και ο στροβιλισμός στις αγορές τον Μπαρνιέ θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει κάποιος θεωρητικά ικανός να διαχειριστεί την πολιτική κρίση.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο Μακρόν εξετάζει ήδη κάποια ονόματα ως πιθανούς αντικαταστάτες του. Η ιδέα είναι να βρεθεί υποψήφιος ευρείας αποδοχής.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι του Τιερί Μπρετόν, του Φρανσουά Μπαϊρού και του υπουργού Εσωτερικών Μπρουνό Ρεϊτό.
Δεδομένης της δυσκολίας να επιτευχθεί συμφωνία, σε άλλο σενάριο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να προχωρήσει στον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Οπως δείχνει το πρόσφατο παρελθόν της Ιταλίας όμως, μία κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μπορούσε να ανοίξει περισσότερο την πόρτα στις δυνάμεις της Ακροδεξιάς.
Το απονενοημένο διάβημα
Ο Μακρόν, όπως απέδειξε μετά τις ευρωπεκλογές, έχει μια τάση να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να παραιτηθεί από την προεδρία, προκηρύσσοντας πρόωρες πρόωρες προεδρικές εκλογές, στις οποίες όμως δεν θα έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, όμως.
Πρόκειται για λύση εκτός λογικής, αλλά τέτοια ήταν και αυτή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.