Να σκιαγραφήσουν τη δυναμική του μεταβαλλόμενου τοπίου μέσα στο οποίο ενεργούν οι τράπεζες επιχείρησαν με την παρέμβασή τους σε πάνελ στο συνέδριο του Υπερταμείου οι πρόεδροι της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης και της Optima Bank Γιώργος Τανισκίδης, καθώς και η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και ο επικεφαλής του Wealth Management της Eueobank Θεοφάνης Μυλωνάς.
Στο πάνελ «Η επόμενη μέρα για τον τραπεζικό τομέα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος των κεφαλαιαγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως καταλύτες ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου Growthfund Summit εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα και της Κεφαλαιαγοράς εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό και για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στον δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Τη διελκυστίνδα ΗΠΑ- ΕΕ για την απορρύθμιση των αγορών, την διαφορετικότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος καθώς και τις επιτακτικές ανάγκες για χρηματοδοτικές λύσεις προκειμένου να υλοποιηθεί η πράσινη μετάβαση συζήτησαν με την Ευγενία Τζώρτζη οι τρεις τραπεζίτες και η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς.
Ως μείζον ζήτημα στο πάνελ αναδείχθηκε η ανάγκη προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, όχι απαραίτητα με την πολιτική της σύσταση, η οποία μετά από καιρό προχωράει τώρα, αλλά στην ουσία της, προκειμένου να λειτουργήσουν αγορές όπως οι τιτλοποιήσεις εγκαίρως για την προώθηση της ατζέντας της ενεργειακής μετάβασης.
Χαρδουβελης για Τραμπ: Σοκ και απορρύθμιση
Απαντώντας σε ερωτήσεις της συντονίστριας και δημοσιογράφου της Καθημερινής Ευγενείας Τζώρτζη ο κ. Χαρδούβελης διαπίστωσε τη δυναμική απορρίθμισης του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, τα προβλήματα που θα δημιουργήσει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη και την άρνηση της Ευρώπης να εγκαταλείψει τον συντηρητισμό της για χάρη του ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι θα προσπαθήσει κυρίως να ανακόψει την τάση αυτή και όχι να την αν ακολουθήσει.
Ο κ. Τανισκίδης, παραδέχθηκε ότι μετά την πιστωτική κρίση οι τράπεζες είναι πιο δυστακτικές στην ανάληψη ρίσκου, το απέδωσε αρχικά στην έλλειψη κεφαλαίων και δευτερευόντως στην εξαντλητική εποπτεία, με τον κ. Χαρδούβελη να υπερθεματίζει, μιλώντας για διαρκείς ελέγχους και έμμεση αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων, που περιορίζει τη δυνατότητα πιο επιθετικών πολιτικών.
Αναφερόμενος στα spread επιτοκίων / καταθέσεων ο πρόεδρος της Optima Bank υποστήριξε ότι οι καταθέσεις είναι υπερβαίνουν τα δάνεια αισθητά, με αποτέλεσμα η ανάγκη των τραπεζών για καταθετικό χρήμα να είναι μικρή.
Η εποπτική πίεση περιορίζει την όρεξη για ρίσκο
Ερωτηθείς για το εάν οι τράπεζες παίρνουν επαρκές ρίσκο για να στηρίξουν την ανάπτυξη, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «οι τράπεζες παίρνουν αρκετά μεγάλο ρίσκο καθώς επιθυμούν να δανείσουν ακόμη περισσότερο, αλλά δέχονται σημαντικούς περιορισμούς από τον Επόπτη. Επειδή οι τράπεζες έχουν μια οριζόντια επίδραση οι επόπτες τις ελέγχουν πολύ πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Παίρνουμε, συνεπώς ρίσκα, αλλά αν πάρουμε λίγο παραπάνω από αυτά που θα θέλαμε, έρχεται ο Επόπτης και ζητά περισσότερα κεφάλαια» υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης σημείωσε ότι για κάθε 100 ευρώ που δανείζει μία τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει 14 ευρώ ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα, όταν οι τράπεζες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς ενδεχομένως να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να καταφύγουν στους μετόχους τους για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου.
«Οι τράπεζες αναλαμβάνουν κίνδυνο, οι τράπεζες θέλουν να δώσουν δάνεια. Δεν μπορούν να δώσουν δάνεια κάπου όπου βλέπουν με σιγουριά ότι θα τα χάσουν» σημείωσε ο κ. Τανισκίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχουν ακριβή οικονομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολος ο δανεισμός τους. Ο κ. Τανισκίδης επεσήμανε επίσης «Χρειάζεται η Ευρώπη να κινηθεί περισσότερο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική και να δώσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης.»
Η εκλογή Τραμπ
Στην τοποθέτηση του ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η εκλογή του κ. Τραμπ θα είναι ένα σοκ σε ό,τι αφορά στα θέματα κανονικοποίησης.
«Έχουμε ήδη μία εμπειρία από την εποχή που ήταν Πρόεδρος όπου πέρασε έναν νόμο με τον οποίο τράπεζες μεσαίου μεγέθους αφέθηκαν πιο ελεύθερες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη κρίση τον Μάρτιο του 2023 στην Silicon Valley. Δεν αποκλείεται στη δεύτερη θητεία του, να υπάρξει προσπάθεια αποκανονικοποίησης όχι μόνο στην Κεφαλαιαγορά, αλλά σε όλο το επιχειρηματικό σύστημα» σημείωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Wealth Management της Eurobank, αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού τραπεζικού χώρου σημειώνοντας «Αν σκεφτούμε ότι το 98% του αριθμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων είναι μικρές και μεσαίες, αυτό από μόνο του απαντά στο πώς θα είναι δομημένη η αγορά».
Παρά τη δομή αυτή ο κ. Μυλωνάς θεωρεί ότι το Private Banking θα γνωρίσει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Λαζαράκου υπάρχει κινητικότητα για την Ένωση Κεφαλαιαγορών
Για την ένωση των Κεφαλαιαγορών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η κυρία Βασιλική Λαζαράκου δήλωσε αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιταχυνθεί οι ρυθμοί. Ως τροχοπέδη στην περαιτέρω επιτάχυνση η κυρία Λαζαράκου ανέφερε τις πολλές και διαφορετικές νομοθεσίες σε διάφορα θέματα όπως είναι για παράδειγμα οι πτωχεύσεις.
Παράλληλα επισήμανε ότι «οι Κεφαλαιαγορές είναι οι καταλύτες για την ανάπτυξη καθώς τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μεγάλες αγορές όπως στον χώρο του Χρηματιστηρίου με είσοδο νέων τραπεζών ενώ και στα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κεφάλαια».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Γκίκας Χαρδούβελης, υποστηρίζοντας ότι η διαμόρφωση ευρωπαϊκού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις μπορεί να είναι μια απτή πρόοδος στην κατεύθυνση της ένωσης κεφαλαιαγορών, για την οποία δεν χρειάζεται η υπέρβαση πολιτικών εμποδίων, αλλά η συνεργασία θεσμών και τραπεζών. Μάλιστα, ο Θεοφάνης Μυλωνάς συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στην Ευρώπη όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις, τότε στην αγορά θα κυριαρχίσουν αμερικανικά funds. Ο κ. Χαδούβελης προσδιόρισε τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την ενεργειακή μετάβαση στα 30-40 τρισ. τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν από τις αγορές μέσω εργαλείων διαχείρισης χρέους, όπως οι τιτλοποιήσεις, περιγράφοντας μια μεγάλη νέα αγορά, η οποία απαιτεί άμεσες λύσεις σε ρυθμιστικό επίπεδο.