Την εντύπωση ότι μπορεί να κρατά έναν ακόμη άσσο στο μανίκι δημιούργησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν δηλώνοντας στο Ριάντ ότι η κυβέρνηση Μπανιέ θα μπορούσε να επιβιώσει από την πρόταση μομφής.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι πιστεύει πως η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να επιβιώσει από την πρόταση μομφής την Τετάρτη, όταν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να ενώσει δυνάμεις με έναν αριστερό συνασπισμό για να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Οι δηλώσεις του προέδρου έγιναν μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι, η οποία προκλήθηκε λόγω διαμάχης για τον προϋπολογισμό. Η Λεπέν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε πρόταση ανατροπής της κυβέρνησης.
Για το Εθνικό Μέτωπο να στηρίξει την πρόταση μομφής «θα ήταν μια ψήφος αβάσταχτου κυνισμού», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους την Τρίτη από το Ριάντ. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα ψήφιζαν υπέρ της πρότασης της αριστερής συμμαχίας».
Οι αγορές έχουν δείξει σαφή σημάδια ανησυχία για τον αντίκτυπο της πολιτικής κρίσης στην οικονομία και το χρέος, με το χρηματιστήριο ωστόσο να κινείται νευρικά αλλά να αποφεύγει την κατάρρευση. Οι αποδώσεις των ομολόγων, από την άλλη πλευρά, εκτοξεύθηκαν.
Ο Μακρόν πρόσθεσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την προεδρία πριν τη λήξη της θητείας του το 2027, κάτι που ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα έναν συνταγματικό μηχανισμό για να επιβάλει έναν αντιδημοφιλή προϋπολογισμό, γεγονός που οδήγησε το Εθνικό Μέτωπο και την αριστερή συμμαχία να καλέσουν σε ψηφοφορίες μομφής.
Εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει την Τετάρτη, αυτό θα υπογραμμίσει τη δύναμη που απέκτησε η Λεπέν από τότε που ο Μακρόν προκήρυξε αιφνιδιαστικές εκλογές τον Ιούνιο. Θα σηματοδοτούσε επίσης τη συντομότερη θητεία πρωθυπουργού από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958.
Το πολιτικό χάος έχει οδηγήσει τους επενδυτές ομολόγων να «τιμωρούν» το γαλλικό κρατικό χρέος σε σύγκριση με τους ομολόγους του, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που την περασμένη εβδομάδα έφτασαν να συγκρίνονται με αυτά της Ελλάδας, γεγονός που οδήγησε τον Μπαρνιέ να προειδοποιήσει για μια «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν εκδιωχθεί από την εξουσία.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης τόσο κοντά στην προθεσμία για τον προϋπολογισμό του τέλους του έτους θα έφερνε τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά. Η απερχόμενη κυβέρνηση, λειτουργώντας ως υπηρεσιακή, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έκτακτους νόμους για τη συλλογή φόρων και τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου δαπανών, αλλά ο οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αντίκτυπος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ο νυν υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι η προσωρινή νομοθεσία θα αύξανε τους φόρους για εκατομμύρια νοικοκυριά και θα μπλόκαρε προγραμματισμένες αυξήσεις δαπανών για ορισμένες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια και η γεωργία.