Ο αντίκτυπος της ενωσιακής στήριξης για την ένταξη των μεταναστών δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ). Αν και αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες στον τομέα της ένταξης, το ΕΕΣ επισημαίνει επίσης αδυναμίες. Η πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών μπορεί να περιορίσει την προστιθέμενη αξία των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, τα οποία επίσης δεν είναι πάντοτε προσαρμοσμένα στις ανάγκες. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι οι πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη σχετικά με τα επιτεύγματα δεν είναι αξιόπιστες.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα σε κράτη μέλη της ΕΕ («υπήκοοι τρίτων χωρών») αυξήθηκε σε 27,3 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 6,1 % του πληθυσμού της Ένωσης το 2023. Ποσοστό 73 % περίπου των ανθρώπων αυτών κατοικεί σε τέσσερα μόλις κράτη μέλη: στη Γερμανία (28 %), την Ισπανία (16 %), τη Γαλλία (15 %) και την Ιταλία (14 %).
Τα κονδύλια του ΤΑΜΕ που διατέθηκαν για μέτρα ένταξης (όπως γλωσσική κατάρτιση, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και δράσεις κοινωνικού εγγραμματισμού) στο πλαίσιο των προγραμμάτων των διάφορων κρατών μελών ανήλθαν σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική περίοδο 2014-2020, ποσό που σχεδόν διπλασιάστηκε για την περίοδο 2021-2027, φτάνοντας τα 1,9 δισ. ευρώ περίπου. Επιπλέον, η Επιτροπή διαχειρίζεται άμεσα πρόσθετους πόρους του ΤΑΜΕ που προορίζονται για μέτρα ένταξης. Η ένταξη των μεταναστών και των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο μπορεί να στηριχθεί στο πλαίσιο και άλλων ενωσιακών ταμείων, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ευρωπαϊκό