Την Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνσησης του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, καθώς η Μαρίν Λε Πεν επέλεξε το χάος ως πιο προσοδοφόρα στρατηγική, με το Μακρόν να αναζητά ήδη λύση, παραμένοντας εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να διαλύσει τη Βουλή για έναν χρόνο από τις εκλογές.
Την Τετάρτη θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ που κατέθεσε η Λε Πεν μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης.
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα έναν συνταγματικό μηχανισμό για να περάσει έναν αντιδημοφιλή προϋπολογισμό, οδηγώντας τον αριστερό συνασπισμό και το κόμμα της Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός, να ζητήσουν ψήφους δυσπιστίας.
Δεδομένης της κατακερματισμένης Εθνοσυνέλευσης και του μειωμένου αριθμού κεντρώων βουλευτών, η απίθανη συμμαχία μεταξύ της άκρας δεξιάς και των αριστερών ομάδων φαίνεται ότι θα είναι επαρκής για να ανατρέψει την κυβέρνηση Μπαρνιέ.
Η ραγδαία κατάρρευση της κυβέρνησης – αν περάσει η πρόταση, θα είναι η συντομότερη θητεία πρωθυπουργού από την ίδρυση της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας το 1958 – υπογραμμίζει τη δύναμη που απέκτησε η Λεπέν από τότε που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε αιφνιδιαστικές εκλογές τον Ιούνιο.
Καθώς η κρίση βαθαίνει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης παραμένει ανοιχτό. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τελικό προϋπολογισμό και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να τον εφαρμόσει.
Πέφτει ξύλο στις αγορές
Η άνοδος του πολιτικού ρίσκου εξαιτίας της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα σε πολιτική και οικονομία έχει προκαλέσει έξαρση των ρευστοποιήσεων στα γαλλικά ομόλογα, ενώ το Χρηματιστήριο αντέχει λόγω στρατηγικών αντιστάθμισης και πλεονάζουσας ρευστότητας.
οδηγήσει τους επενδυτές ομολόγων να τιμωρούν το γαλλικό κρατικό χρέος σε σχέση με τους ομοίους του, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, που την περασμένη εβδομάδα έφτασε να εξισωθεί με αυτό της Ελλάδας. Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές αν αποπεμφθεί από την εξουσία.
Τη Δευτέρα, η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη διεύρυνση από τον Ιούνιο – και έκλεισε στις 89 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Την Τρίτη, ο δείκτης γαλλικού κινδύνου μειώθηκε ελαφρώς στις 86 μονάδες, ενώ η γαλλική χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκε σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές.
… και θα πέσει περισσότερο
Η κατάρρευση της κυβέρνησης μια ανάσα πριν την καταληκτική προθεσμία για την ψήφιση του προϋπολογισμού θα βυθίσει τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά. Η απερχόμενη κυβέρνηση, ενεργώντας σε υπηρεσιακή βάση, μπορεί να χρησιμοποιήσει έκτακτους νόμους για να συλλέξει φόρους και να εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο δαπανών, αλλά ο οικονομικός και χρηματοπιστωτικός αντίκτυπος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Αντουάν Αρμάν, προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι οι προσωρινοί νόμοι θα αυξήσουν τους φόρους για εκατομμύρια νοικοκυριά και θα εμποδίσουν τις προγραμματισμένες αυξήσεις δαπανών για ορισμένες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια και η γεωργία.
«Σε μια οικονομία όπου τα επιτόκια αυξάνονται, χωρίς προϋπολογισμό και με αβεβαιότητα, δεν κερδίζει κανένας τομέας, κανένας Γάλλος πολίτης, καμία επιχείρηση», δήλωσε ο Αρμάν στο France 2 την Τρίτη.
Το μπαλάκι στον Μακρόν
Αν ο Μπαρνιέ αποπεμφθεί την Τετάρτη, τότε το μπαλάκι περνάει στον Μακρόν ο οποίος θα κληθεί να διορίσει νέο πρωθυπουργό για να επιχειρήσει να περάσει νέο προϋπολογισμό. Ωστόσο, η επιλογή δεν θα είναι ευκολότερη από το καλοκαίρι, όταν ο Γάλλος πρόεδρος καθυστέρησε μήνες να αποφασίσει λόγω του κατακερματισμένου κοινοβουλίου όπου κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Μικρά τα περιθώρια ελιγμών
Δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για την απόφαση του προέδρου σχετικά με τον νέο πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές μέχρι το καλοκαίρι, έναν χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές.
Ενώ η αριστερά έχει ζητήσει από τον Μακρόν να παραιτηθεί, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να αφήσει τη θέση του. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2027 και η Λεπέν είναι το φαβορί.
Η ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις στη Γαλλία έχει χτυπήσει κόκκινο, μετά από μήνες σεναρίων και εικασιών, έφτασε η ώρα της κρίσης. Μείζον θέμα για τις αγορές είναι η αντιμετώπιση του ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο είναι μεγάλο και αυξανόμενο..
Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που παρουσίασε αρχικά η κυβέρνηση Μπαρνιέ περιλάμβανε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ το 2025 από το εκτιμώμενο 6,1% φέτος.