Την από καιρό δρομολογηθείσα συμφωνία τους ανακοίνωσαν Φατάχ και Χαμάς, στο πλαίσιο κινήσεων για την διαμόρφωση του πλαισίου που θα επιτρέψει τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς η Φάταχ ανακοίνωσαν συμφωνία για τον σχηματισμό μιας επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.
Οι δύο πλευρές είχαν εντατικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες στη Κάιρο, η βάση για τις οποίες είχε μπει όμως με το σύμφωνο συμφιλίωσης που συνήψαν υπό την αιγίδα της Κίνας αντιπροσωπείες της Φατάχ και της Χαμάς στη Σαγκάη.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Κάιρο υπό την αιγίδα των αιγυπτιακών αρχών, οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις ενέκριναν προσχέδιο συμφωνίας το οποίο πρόκειται να επικυρώσει με προεδρικό διάταγμα ο Αμπάς, σύμφωνα με ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς και ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Φάταχ.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει τον παρασκηνιακό ρόλο τις Κίνας στη Μέση Ανατολή, καθώς διαθέτει ισχυρά ερείσματα τόσο στην πλευρά των Παλαιστινίων όσο και στο Ισραήλ, δεδομένου ότι έχει εξαγοράσει σειρά κινεζικών τεχνολογικών εταιριών.
Η συμφωνία ενσωματώνει τις απαιτήσεις του Ισραήλ και της Δύσης που θέτουν ως προαπαιτούμενο την αποστρατιωτικοποίηση της διοίκησης της Γάζας και την είσοδο σε αυτή τεχνοκρατών ώστε να επιτρέψουν τη διαχείριση κεφαλαίων και τη σταδιακή ανάκτηση του ελέγχου ασφαλείας της περιοχής.
Με βάση το προσχέδιο η επιτροπή που θα σχηματιστεί θα αποτελείται από 10 ή 15 μέλη τα οποία δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο παρατάξεις. Η επιτροπή αυτή θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση όλων των υποθέσεων του παλαιστινιακού θύλακα: την ανθρωπιστική βοήθεια, την παιδεία, την υγεία, την οικονομία και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.