Συμφωνία που -μεταξύ άλλων- προβλέπει και την ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο αρχών ασφαλείας συνήψε με την Κίνα η Ελλάδα με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ την ίδια στιγμή η Δύση κλείνει πόρτες και σηκώνει παραπέτασμα για να αντιμετωπίσει την επιθετικά επεκτεινόμενη Κίνα σε όλα -σχεδόν- τα επίπεδα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψε Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wang Xiaohong, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών, σήμερα, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η, ήδη, καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αποτελούν πεδίο προκλήσεων και κοινωνικής σταθερότητας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες των δύο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου και του οικονομικού εγκλήματος, της διακίνησης ναρκωτικών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Επιπλέον, στο σύμφωνο της συνεργασίας προβλέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας, όπως και πρακτικών εκπαίδευσης των αξιωματούχων και των δύο χωρών, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων αμφότερων των υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής συνεργασίας που υπεγράφη, ο κ. Χρυσοχοΐδης πρότεινε τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα οργανώσουν και θα ιεραρχήσουν όλες τις δράσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ώστε οι υπηρεσίες να δρουν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν αξιωματούχοι από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και των αντίστοιχων αστυνομικών υπηρεσιών, όπως και ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Fang Qiu. Από την ελληνική πλευρά παρευρέθηκαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, ο αιπλωματικός σύμβουλος του υπουργού, πρέσβης Γεώργιος Πετμεζάκης, όπως και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα προσφάτως ήρε το καθεστώς βίζα για Έλληνες πολίτες, ενώ έχει ανοίξει και απευθείας πτήσεις.
Η υπογραφή πάντως συμφωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία, καθώς εντείνει τους δεσμούς την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ τους περιορίζουν… Επίσης, ο διαμοιρασμός ευαίσθητων πληροφοριών με μια χώρα με παρελθόν απαγωγών δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.