Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ ανακοίνωσε το Μαξίμου, περίπου 14 ώρες πριν την ώρα που θα πραγματοποιηθεί και αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήχθηκε στο Λονδίνο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στις 12.45, ώρα Ελλάδος, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η ώρα ανακοίνωσης της συνάντησης καταδεικνύει ότι αυτή δεν είχε κλείσει νωρίτερα κα ότι οι δύο πλευρές διαπαγματεύονταν ζητήματα μέχρι την τελευταία στιγμή. Με δεδομένο ότι πέρυσι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον προκάτοχο του Κίρ Στάρμερ ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το Μαξίμου επιχειρεί τώρα να αναδείξει τη συνάντηση από διαφορετική οπτική.
Στην παρούσα φάση η απουσία στενών διαβουλεύσεων με το Λονδίνο, ειδικά πάνω στα σημαντικά γεωπολιτικά και περιφερειακά θέματα, προκαλεί αμηχανία στην Αθήνα, η οποία προκύπτει περισσότερο από την εσωστρέφεια των τελευταίων ετών και την απουσία σαφούς προσανατολισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω σε όλα τα θέματα που άπτονται του ελληνικού γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.
Να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη στο Κυπριακό και διαθέτει βάσεις στο νησί. Παράλληλα, μετά από την έξοδο από την ΕΕ σύσφιξε τις σχέσεις με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε εμπορικό επίπεδο.
Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Ως προς το πιο προβεβλημένο θέμα των ελληνοβρετανικών σχέσεων (τουλάχιστον στα πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ), δηλαδή την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, οι δύο πλευρές αναμένεται να επαναλάβουν τις θέσεις τους. Αλλωστε ο βασικός παίκτης στο συγκεκριμένο ζήτημα, είτε πρόκειται να επιλεγεί η λύση των ανταλλαγών ή της μακροχρόνιας έκθεσης ή απλώς η διαιώνιση του στάτους κβο, είναι το Βρετανικό Μουσείο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επαφές προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες σπάνια ανακοινώνονται, ωστόσο οι συζητήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακόμη δυσκολίες.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, πάντως, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης συζήτησε με τον ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι για το στρατηγικό πλαίσιο των ελληνοβρετανικών σχέσεων. Η πλέον σημαντική πτυχή στην οποία οι δύο πλευρές επιχειρούν να επικεντρώσουν είναι αυτή της νέας γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή, που δημιουργεί κάποιες επιπλοκές και στις ελληνοβρετανικές σχέσεις. Η πολύ στενή σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία αποτελεί έναν αντικειμενικό ανασταλτικό παράγοντα και αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στα εξοπλιστικά.