Οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι μπερδεμένοι, δεν έχουν σαφή εικόνα της επόμενης ημέρας, τόσο λόγω της εκλογής Τραμπ, όσο και εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων στη διαχείριση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
ΔΝΤ και BIS έχουν καταθέσει αντικρουόμενες θέσεις για τη δυναμική μείωσης των επιτοκίων, ενώ οι αρχικές δηλώσεις Τραμπ περί προεδρικής παρέμβασης στη λήψη αποφάσεων της Fed έχει θορυβήσει πολλούς, ανοίγοντας παράλληλα το κεφάλαιο συνεργασίας κεντρικών τραπεζών – κυβερνήσεων και την ανάγκη για θέσπιση νέων ξεκάθαρων ορίων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιλαμβανόμενοι ην πορεία
Προσφάτως, στο Φθινοπωρινό φόρουμ των κεντρικών τραπεζιτών στο Μεξικό, με σαφή δέσμευση για off the record παρακολούθηση, οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέθεσαν θέσεις, απόψεις και ανησυχίες για την επόμενη μέρα, προβάλλοντας κυρίως την αρχιτεκτονική της λήψης νομισματικών αποφάσεων και επιχειρώντας να προσδιορίσουν τα όρια της ελαστικότητας.
Όχι στο ΔΝΤ, ναι στη BIS
Μιλώντας στο πάνελ δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν νιώθουν ασφαλείς με την πολιτική που προτείνει το ΔΝΤ “όχι πολύ υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό”, για την αποφυγή της στασιμότητας, ενώ κλίνουν περισσότερο προς την θέση της BIS η οποία συστήνει να επιδείξουν σπουδή στην ολοκλήρωση του τελευταίου μιλίου της διαδικασίας σύσφιξης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να μειώσουν τα επιτόκια σε ουδέτερη περιοχή χωρίς το άγχος της αναπροσαρμογής λόγω πληθωριστκών εξάρσεων. Μάλιστα, κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε διατεθειμένος να αναλάβει το κόστος ακόμη και στασιμότητας στην οικονομία, προκειμένου να μην υπάρχουν πληθωριστικές “ουρές”.
Το Trump-effect παράγει αποτελέσματα
Απέναντι στο Trump-Effect, οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν ότι το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή μια αποτίμηση των προοπτικών σε αυτή τη φάση. Υψηλόβαθμος κεντρικής τράπεζας από την Καραϊβική σημείωσε ότι ένα επίπεδο εμπορικών εντάσεων στις σχέσεις των ΗΠΑ, με την Ευρώπη και την Κίνα είναι αναμενόμενο. Ενδεχόμενοι δασμοί και εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που καθιστά απριόρι πιο επιφυλακτικούς.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η προδιαγραφείσα έξαρση του προστατευτισμού θα εντείνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μη-δολαριακών συστημάτων πληρωμών και νέους μηχανισμούς ισοτιμιών, σημειώνοντας τις προσπάθειες των BRICS.
Όσον αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας, οι κεντρικοί τραπεζίτες συμφώνησαν στην πεποίθηση της διατήρησης της αυτονομίας των κεντρικών τους τραπεζών την προσεχή 5ετία.
Χτίζουν άμυνες
Με δεδομένο το αβέβαιο περιβάλλον και τις μεγάλες πιθανότητες για γεωοικονομικές εντάσεις και ανταγωνισμούς, οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις άμυνες τους, με αύξηση και διαφοροποίηση των αποθεματικών.
Πολλές κεντρικές τράπεζες διαφοροποιούν τα συναλλαγματικά τους διαθέσιμα, άλλες αυξάνουν τις αγορές χρυσού. Αρκετές είναι οι κεντρικές τράπεζες που εδραιώνουν διμερείς γραμμές ρευστότητας και μάλιστα εμπλέκουν και τη BIS για την οργάνωσή τους.
Επικεφαλής ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε την κρισιμότητα της διατήρησης υψηλών αποθεματικών, σημείωσε όμως την ανάγκη για ευελιξία και προσαρμοστκότητα, απέναντι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον καθώς και για εγρήγορση προκειμένου οι κεντρικές τράπεζες να είναι σε θέση να αδράξουν ευκαιρίες και να παρέχουν σταθερότητα.