Να καθησυχάσει τις αγορές προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το roadshow της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley στο Λονδίνου, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες.
Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η έκτακτη φορολόγηση στις ενεργειακές εταιρίες και φέτος και τη φημολογία για έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών στις τράπεζες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης με επενδυτές στο Λονδίνο.
«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε στείλει σήμα από το σαββατοκύριακο σε συνέντευξή του, στην οποία δήλωσε ότι «Με τους καινούργιους δημοσιονομικούς κανόνες, τα πρόσθετα έσοδα ειδικά από έκτακτες φορολογήσεις δεν μπορούμε να τα ξοδέψουμε, γιατί έχουμε οροφές δαπανών, άρα θα ήταν και λίγο δώρο άδωρον να το κάνουμε αυτό. Το κάναμε το 2024 με τα διυλιστήρια, γιατί ήταν η τελευταία χρονιά που είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε πια για έκτακτες φορολογήσεις, διότι δεν μπορούμε τα χρήματα αυτά να τα ξοδέψουμε ξεπερνώντας τις οροφές δαπανών» και αντέτεινε τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φοροδιαφυγής, «που είναι η πιο δίκαιη πολιτική».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανέλθει στο προσκήνιο από τα τέλη Αυγούστου, ενώ μόλις πριν μια εβδομάδα έθεσε εκτός ατζέντας τις πρόωρες εκλογές και επανήλθε δηλώνοντας προ ημερών ότι θα είναι υποψήφιος και στις εκλογές του 2027. Οι δηλώσεις αυτές αξιολογούνται ότι ανήκουν στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, καθώς το πολιτικό δράμα στο εσωτερικό που οδήγησε στη διαγραφή Σαμαρά, προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας, περιορίζοντας τη διαπραγματευτική ισχύ των τραπεζών.
Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται έντονα ανοδικά στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, με τον κλαδικό δείκτη να ενισχύεται 3,4%.
Οι επενδυτές αναζητούν πολιτικά vibes
Εν μέσω πολιτικής αστάθειας στη Γαλλία, εκρηκτικής ανόδου της ακροδεξιάς και κινδύνου δυσκυβερνησίας στη Ρουμανία, εκλογών στη Γερμανία και των ανακατατάξεων που προκαλεί η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, οι αγορές φαίνεται ότι έχουν κουραστεί από το πολιτικό δράμα και αναζητούν σταθερότητα και φιλεπενδυτικές στρατηγικές.
Έτσι, μετά την έκτακτη φορολόγηση των κερδών στις ενεργειακές, τις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ, λόγω της του παρατεταμένα υψηλού πληθωρισμού και τη μείωση των εισοδημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να διαβεβαιώσει την επενδυτική κοινότητα ότι δεν θα φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών, που συνεπάγεται ότι τα σχέδια για αύξηση των μερισμάτων και της μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου παραμένουν on track.
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και των fund managers εστιάζεται κυρίως στη σημερινή ημέρα και συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και αργότερα (εντός της ημέρας) στις δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του, Αλέξη Πατέλη.
Για τους επενδυτές, μείζον ζήτημα παραμένει η επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, η κωδικοποίηση και μείωση των νόμων και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας σε πολλά επίπεδα της εποπτείας και της συμμόρφωσης.
Η ώρα των τραπεζιτών
Κεντρικό ρόλο στην εμπέδωση των μηνυμάτων στο Λονδίνο θα παίξουν οι συστημικοί τραπεζίτες, Χρήστος Μεγάλου, Βασίλης Ψάλτης, Παύλος Μυλωνάς και Φωκίων Καραβίας, οι οποίοι συμμετέχουν σε πάνελ μεταξύ της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και της παρέμβασης του οικονομικού του συμβούλου Αλεξ Πατέλη, στο συνέδριο της ΕΧΑΕ με τη JPMorgan στο Λονδίνο.
Οι τραπεζίτες καλούνται να υποστηρίξουν τις προοπτικές για τη διατήρηση της κερδοφορίας παρά τη μείωση των επιτοκίων, με τους επενδυτές να αναζητούν διαύγεια για την αντιστάθμιση και τη βιωσιμότητα των αντικυκλικών μοντέλων. Οι επενδυτές θέλουν επίσης να δουν τις προσδοκίες των τραπεζών από τις επενδύσεις τους και την προοπτική απόδοσης στα επενδεδυμένα κεφάλαια.