Το πρόσφατο workshop με θέμα «Effective ESG Reporting for Shipping» με Χορηγό του προγράμματος την Enablon & Υποστηρικτή Χορηγό την KPMG, έφερε σε επαφή ηγέτες του κλάδου, οικονομικούς εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες της βιωσιμότητας για να συζητήσουν το εξελισσόμενο τοπίο της υποβολής εκθέσεων ESG. Η εκδήλωση ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία της ESG ως κρίσιμης συνιστώσας για την ανθεκτικότητα, τη λογοδοσία και τη διαχείριση κινδύνων στον ναυτιλιακό τομέα.
Συμμετέχοντες:
Paul Tours, Senior Solution Consultant, Wolters Kluwer EHS & ESG
Ειρήνη Σπανουδάκη, Director/Head of Group Risk Management Strategy Planning and Operations, Eurobank
Γιώργος Ηλιόπουλος, Director, ESG & Sustainability Services, KPMG
Κώστας Κωνσταντίνου, Managing Partner & Global Shipping Leader, Moore Greece
Βασίλειος Γ. Πετούσης, Energy & Sustainability Manager, Seanergy Maritime Holdings Corp.
Γεωργία Φαρδέλλου, Head of ESG and Corporate Communications, Starbulk Carriers Corp.
Moderator:
Ελένη Αθουσσάκη, Principal Organizer ESG Shipping Awards
Βασικά συμπεράσματα από το εργαστήριο:
Ο Γιώργος Πατέρας υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών που θα βοηθήσουν τις μικρότερες εταιρείες να περιηγηθούν στην υποβολή εκθέσεων ESG. Τάχθηκε υπέρ της συγκριτικής αξιολόγησης, της διασφάλισης & επαλήθευσης για την αποφυγή του greenwashing και της διατήρησης του ηγετικού ρόλου της ναυτιλίας στις πρακτικές ESG.
Ο Paul Tours υπογράμμισε την ανάγκη για ιχνηλασιμότητα, λογοδοσία και κεντρικά συστήματα δεδομένων ESG για τη διασφάλιση συνεπούς και ελέγξιμης αναφοράς, ευθυγραμμίζοντας τα δεδομένα ESG με την αυστηρότητα των προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς.
Ο Γιώργος Ηλιόπουλος περιέγραψε τις εκθέσεις ESG ως το ισοδύναμο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη βιωσιμότητα, προσφέροντας μια λεπτομερή «ακτινογραφία» των επιδόσεων ESG μιας εταιρείας. Τόνισε την ανάγκη γνωστοποίησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, καθώς και των οικονομικών κινδύνων και ευκαιριών. Ο κ. Ηλιόπουλος περιέγραψε επίσης τη σημασία της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου ρόλου εντός των εταιρειών που θα είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των πληροφοριών και της στρατηγικής ESG, ώστε να διασφαλίζεται η ακριβής και εμπροσθοβαρής υποβολή εκθέσεων.
Ο Κώστας Κωνσταντίνου υπογράμμισε τη σημασία της πολιτισμικής αλλαγής στον κλάδο. Τόνισε ότι, ενώ οι μικρότερες εταιρείες μπορεί αρχικά να είναι διστακτικές στην υιοθέτηση νέων πλαισίων ESG, ήδη συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες που είναι εναρμονισμένες με τα ESG. Ο κ. Κωνσταντίνου έδωσε επίσης έμφαση στο σχεδιασμό αξιόπιστων διαδικασιών, στον εντοπισμό της προέλευσης των πληροφοριών και στη διασφάλιση ισχυρών ελέγχων για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των εκθέσεων ESG.
Η Ειρήνη Σπανουδάκη συζήτησε την προοπτική του τραπεζικού τομέα, επισημαίνοντας την ενσωμάτωση των αξιολογήσεων κινδύνου ESG με την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και τονίζοντας τη σημασία των αξιόπιστων δεδομένων για να καταστεί δυνατή η ομαλή πράσινη μετάβαση σε όλους τους κλάδους.
Ο Βασίλης Πετούσης παρατήρησε τις υφιστάμενες προσπάθειες του ναυτιλιακού κλάδου στον τομέα της ESG, προτρέποντας για συστηματική επικοινωνία των πρακτικών και την καθιέρωση αξιόπιστων διαδικασιών συλλογής δεδομένων για την οικοδόμηση αποτελεσματικών στρατηγικών ESG.
Η Γεωργία Φαρδέλλου μοιράστηκε την εμπειρία της εταιρείας της με την αυξανόμενη πίεση από τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως οι τράπεζες, οι μέτοχοι και οι ναυλωτές, οι οποίοι απαιτούν διαφάνεια στις εκθέσεις ESG και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες σχετικές με την ESG.
Το πάνελ συμφώνησε συλλογικά στην ανάγκη ακριβούς διαχείρισης δεδομένων, διεπιστημονικής συνεργασίας και ευθυγράμμισης των στόχων ESG με τις επιχειρησιακές διαδικασίες. Τόνισαν επίσης ότι οι προσπάθειες ESG πρέπει να υπερβαίνουν τη συμμόρφωση και να χρησιμεύουν ως οδός για τη βελτίωση των εσωτερικών συστημάτων, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ενδιαφερομένων μερών.
Οι ζωντανές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου αποκάλυψαν τα ακόλουθα:
Εξοικείωση με την υποβολή εκθέσεων ESG: Το 53% ήταν λίγο εξοικειωμένο και το 19% είχε μικρή εξοικείωση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση.
Ετοιμότητα για την υιοθέτηση της ESG: Η πλειονότητα (75%) των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι ο κλάδος σημειώνει πρόοδο αλλά με αργούς ρυθμούς, ενώ το 21% πίστευε ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο και μόνο το 4% είδε σημαντική αντίσταση.
Προκλήσεις στην υποβολή εκθέσεων ESG: Η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων (48%) προσδιορίστηκε ως η κορυφαία πρόκληση, ακολουθούμενη από την απόκτηση εσωτερικής υποστήριξης (33%) και την κατανόηση των πλαισίων (17%).
Βασικές προτεραιότητες ESG: Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (59%) θεώρησαν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες ως εξίσου σημαντικούς για τον τομέα της ναυτιλίας, τονίζοντας την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση.
Πιστωτικός κίνδυνος και υποβολή εκθέσεων ESG: Το 63% πίστευε ότι η υποβολή εκθέσεων ESG επηρεάζει σε κάποιο βαθμό τις αξιολογήσεις του πιστωτικού κινδύνου, ενώ το 38% θεωρούσε ότι έχει σημαντικό αντίκτυπο.
Ευθύνη για την υποβολή εκθέσεων ESG: Προτάθηκε ένα ευρύ φάσμα τμημάτων, με το QHSS (41%) να ηγείται, ακολουθούμενο από τα οικονομικά (22%), τα νομικά (5%) και άλλα (32%).
Το εργαστήριο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας ώστε να περιηγηθεί στην πολυπλοκότητα της ESG και να τοποθετηθεί ως ηγέτης στη βιωσιμότητα και τη διακυβέρνηση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επερχόμενες εκδηλώσεις ή τα ESG Shipping Awards, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα [https://esgshippingawards.com/] ή επικοινωνήστε με την [[email protected]].