Μπροστά σε έναν πολυμέτωπο εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται πάλι η Συρία, καθώς τζιχαντιστές υποστηριζόμενοι από τον Ερντογάν και άλλους παράγοντες επελαύνουν κατά του Άσαντ, ενώ παράλληλα κινήσεις κάνουν και οι κουρδικές πολιτοφυλακές του, τις οποίες προσπαθεί να ανακόψει ο Ερντογάν χρηματοδοτώντας τζιψχαντιστές.
Νέα εστία έντασης και δυνητικής αποσταθεροποίησης έχει ξεσπάσει στη Συρία, με τους τζιχαντιστές να επελαύνουν κατά του Άσαντ, ενώ κινήσεις κάνουν και κουρδικές δυνάμεις σε επιλεγμένα μέτωπα. Άλλοι τζιχαντιστές απολαμβάνοντας τη στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν και επενδύοντας στο κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, πλήττουν τους Κούρδους, δίνοντας έτσι χαρακτήρα πολυμετωπίκού εμφύλιου πολέμου.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και πιθανώς και άλλοι παράγοντες της περιοχής υποστηρίζουν το βίαιο ξέσπασμα των τζιχαντιστών που απειλεί να αποσταθεροποιήσει τη Συρία, διευρύνοντας παράλληλα τα ανοιχτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή σε τρία, μετά τη Γάζα που συντελείται εθνοκάθαρση και τον Λίβανο.
Διεθνώς οι εξελίξεις στη Συρία προκαλούν ανησυχία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να έχει επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό για το θέμα, χωρίς να αναλύεται η στάση των δύο πλευρών.
Η επέλαση των τζιχαντιστών ακολουθεί μια μακρά περίοδο ανεμπόδιστης ανασυγκρότησης των τρομοκρατικών ομάδων, υποστηριζόμενη σε πολλές περιπτώσεις από την Τουρκία, με στόχο την απομάκρυνση των Κούρδων από κομβικά σημεία και περάσματα, καθώς και από πλουτοπαραγωγικές πηγές.
SitRep: Οι τζιχαντιστές ελέγχουν κρίσιμες υποδομές
Υπό τον έλεγχό των τζιχαντιστών ανταρτών βρίσκονται πλέον δεκάδες πόλεις και χωριά στα βορειοδυτικά και μετά τον έλεγχο του Χαλεπίου επελαύνουν προς το νότο με επόμενο στόχο την κατάληψη της πόλης Χάμα.
Σκληρή απάντηση υπόσχεται ο πρόεδρος Άσαντ από την πλευρά του, παρά την προσωρινή υποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων. Στο πλευρό του τάσσεται το Ιράν, που έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών στην περιοχή.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε σήμερα το βράδυ στη Δαμασκό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, στην πρώτη συνάντηση του Σύρου προέδρου με ξένο αξιωματούχο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη του Χαλεπιού.
Ο Αραγτσί «συνάντησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις», ανακοίνωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στην ανακοίνωση της συριακής προεδρίας για τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρεται πως ο Άσαντ τόνισε υποδεχόμενος τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τη σημασία της «υποστήριξης από τους συμμάχους» για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων».
Νωρίτερα, αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό, μετά τη ραγδαία προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ στην πόλη του Χαλεπίου το Σάββατο.
Μέχρι το Σάββατο, οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους «μεγάλα τμήματα» του Χαλεπιού.
Η αιφνιδιαστική επίθεση προκάλεσε τα πρώτα ρωσικά πλήγματα στο Χαλέπι από το 2016. Τότε ο συριακός στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από την πόλη.
Της επίθεσης ηγήθηκε η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Hayat Tahrir al-Sham (HTS) – η οποία έχει μακρά ιστορία στη συριακή σύγκρουση.
Στους 412 οι νεκροί… και αυξάνονται
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα σε νεότερο απολογισμό του, ότι η ευρεία επίθεση των ομάδων ανταρτών στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε την Τετάρτη έχει μέχρι αφήσει πίσω τουλάχιστον 412 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 61 αμάχων.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 214 αντάρτες, 137 μέλη φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και 61 αμάχους, εκ των οποίων 17 που σκοτώθηκαν σήμερ.
Ποιοι είναι οι Hayat Tahrir al-Sham
Η HTS ιδρύθηκε με διαφορετικό όνομα, Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, το 2011 ως άμεση θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης ομάδας Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, συμμετείχε επίσης στη συγκρότησή της.
Θεωρήθηκε ως μία από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες που είχαν στραφεί κατά του προέδρου Άσαντ.
Αλλά το 2016, ο ηγέτης της ομάδας, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζαουλάνι, διέκοψε τις σχέσεις με την Αλ Κάιντα, διέλυσε την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, η οποία πήρε το όνομα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ όταν συγχωνεύτηκε με διάφορες άλλες παρόμοιες ομάδες ένα χρόνο αργότερα.
Φιλότουρκοι τζιχαντιστές χτυπάνε Κούρδους
Δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ξεκίνησαν επιχείρηση για την κατάληψη του ελεγχόμενου από του ελεγχόμενου από τους Κούρδους θύλακα Ταλ Ριφάατ, μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μαμπίτς και ανατολικά του Ευφράτη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αυγή της Ελευθερίας», οι δυνάμεις του SNA φέρεται να κατέλαβαν σε πρώτη φάση το στρατιωτικό αεροδρόμιο Κουεϊρίς στην περιοχή και έκοψαν τη γραμμή εφοδιασμού από το Μαμπίτς.
Η Άγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη PYD και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξή τους. Του τελευταίους μήνες η Τουρκία απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων νοτίως των συνόρων της, όπου ήδη διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και επιχειρεί από κοινού με τις δυνάμεις του SNA.
To Ταλ Ριφάατ είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων το 2016-17, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» της Τουρκίας, που είχε ως αποτέλεσμα περιοχές ανατολικά του Ευφράτη και βόρεια του Ταλ Ριφάατ μέχρι τα τουρκικά σύνορα να περάσουν στον έλεγχο της Τουρκίας και ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης.
«Συλλογική αποτυχία»
Ο Γκίαρ Πέντερσεν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ότι η απουσία δέσμευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στη Συρία είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κλιμάκωση της βίας στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας να εφαρμοστεί αυτό που ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια: μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Πέντερσεν σε ένα δελτίο τύπου.
Ο Πέντερσεν τόνισε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στη διαχείριση των συγκρούσεων αντί για για μια εξεύρεση λύσης για την λήξη αυτών.
Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, αλλά και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε.
Μπρστά στους κινδύνους που θέτουν οι μάχες για τους αμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των πολιτών και των αστικών υποδομών».
Ο Πέντερσεν, ένας Νορβηγός διπλωμάτης, προέτρεψε επίσης τα εμπόλεμα μέρη του συριακού πολέμου και τα εμπλεκόμενα κράτη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις.
Δάκτυλος Ερντογάν
Φιλοτουρκικές ομάδες κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Ταλ Ριφάατ στη βόρεια Συρία, παίρνοντας το έλεγχο της πόλης από κουρδικές δυνάμεις, μετά την κατάληψη του Χαλεπιού από άλλες ομάδες ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Φιλοτουρκικές δυνάμεις «ελέγχουν την Ταλ Ριφάατ», μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα, και τα γύρω χωριά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.