Κινήσεις ώστε να βρεθεί “από την καλή πλευρά” του Ντόναλντ Τραμπ κάνει ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιχείρησε να καταθέσει πρώτο διαπραγματευτική φόρμουλα στο τραπέζι, δείχνοντας διάθεση συμβιβασμού και ρεαλιστικές απαιτήσεις.
O Oυκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί αν η εδαφική επικράτεια που ελέγχει το Κίεβο υπαγόταν «κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», δίνοντας του την ευκαιρία να διαπραγματευθεί την επιστροφή των υπόλοιπων εδαφών αργότερα «με διπλωματικό τρόπο».
Θέτοντας το ζήτημα ένταξης στο NATO ο Ζελένσκι και ταυτόχρονα δηλώνοντας έτοιμος για παραχωρήσεις στη Ρωσία, ο Ζελένσκι προσπαθεί να ενισχύσει τα ερείσματά του στους συμμάχους και στο αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο. Ωστόσο, η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο NATO αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, ενώ αποτελεί ιστορική ανατροπή. Ζελένσκι στις δηλώσεις του δεν κάνει λόγο για αναγνώριση της αλλαγής των συνόρων, έστω στην Κριμαία, χαρτί που θα αποφύγει να παίξει μέχρι τέλους…
Η συνέντευξη Ζελένσκι
Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Ζελένσκι ρωτήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα από τα σχέδια του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να προβλέπει να κρατήσει η Ρωσία τα ουκρανικά εδάφη που έχει κατακτήσει με αντάλλαγμα την είσοδο της Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζελένσκι είπε ότι θα μπορούσε να τελειώσει «η θερμή φάση του πολέμου» αν το ΝΑΤΟ υπέβαλε πρόσκληση για την ένταξη στη συμμαχία των ουκρανικών εδαφών που δεν βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, εφόσον η πρόσκληση του ΝΑΤΟ αναγνώριζε τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο ίδιος φάνηκε να αναγνωρίζει ότι τα κατεκτημένα ανατολικά εδάφη της χώρας δεν θα υπάγονταν σε μια τέτοια συμφωνία τη δεδομένη στιγμή.
«Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να θέσουμε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας» σημείωσε. «Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και τότε όσον αφορά τα εδάφη της Ουκρανίας που είναι υπό κατοχή, η Ουκρανία μπορεί να τα πάρει πίσω με διπλωματικό τρόπο» πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι απαιτείται μια κατάπαυση του πυρός για να «υπάρχει η εγγύηση ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη.