Την ώρα που οι δείκτες της Wall Street παρά τις αργίες και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που έρχονται από την κυβέρνηση Τραμπ «καλπάζουν» και σήμερα προς νέα ιστορικά υψηλά, τραβώντας και τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο, η ελληνική αγορά αδυνατεί να ακολουθήσει το διεθνές κλίμα, παρουσιάζοντας μεγάλη εσωστρέφεια.
- Αδύναμη και χωρίς momentum η αγορά, άγεται και φέρεται πολύ εύκολα
- Με μικρή άνοδο (+0,86%) έβγαλε το μήνα ο Γενικός Δείκτης, μόλις στο +0,20% ο τραπεζικός
- Παρά τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών, κυριάρχησε η ανασφάλεια για την πολιτική σταθερότητα
- Κέρδη 7,76% το 11μηνο για το Γ.Δ., στο +8,25% ο τραπεζικός
- Απώλειες άνω του 3% το πενθήμερο για τον τραπεζικό δείκτη, υπό το φόβο φορολόγησης κερδών
Ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του 11μήνου έκλεισε πτωτικά, χάνοντας το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων με κλείσιμο στις 1.393,49 μονάδες (-0,74%), καθώς εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις σε blue chips αλλά και τράπεζες.
Ο FTSE 25 επίσης υποχώρησε κατά 0,87% στις 3.356,95 μονάδες, ο Mid Cap έχασε 0,36% στις 2.245,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε για ακόμη μια φορά με πτώση, χάνοντας 1,14% πέφτοντας στις 1.149,22 μονάδες. Οι αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οφείλονται στις συνεχιζόμενες ανησυχίες ότι πιθανότατα θα υπάρξει «χτύπημα» ανάλογο με αυτό των διυλιστηρίων, με έκτακτη εισφορά στα κέρδη.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,58%, ο FTSE 25 έχασε 1,36%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε θετικά με άνοδο 0,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 3,10%. Σε επίπεδο μήνα, Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε κέρδη μόλις 0,20%.
Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γ.Δ. σημειώνει κέρδη 7,76%, ο FTSE 25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 7,50%, ο Mid Cap υστερεί καταφανώς με απώλειες 0,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 8,25%.
Ο Νοέμβριος, πέρα από κάποιους απρόσμενους κλυδωνισμούς μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης 18-19/11, κύλησε σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους συνδαιτυμόνες.
Παρά τα καλά αποτελέσματα 9μήνου που κατά κοινή ομολογία είναι εξαιρετικά και κινούνται σε ιστορικά υψηλά γενικά, με τις τράπεζες να δείχνουν κέρδη κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ και πολλά κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας σε νέα ρεκόρ (Metlen, Τιτάν, Cenergy Holdings κ.α.), εντούτοις η αγορά δεν μπόρεσε να αποκτήσει σταθερό και καλό momentum, με τα προβλήματα ρηχότητας να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε το διεθνές κλίμα και η κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, με έξαρση στα μέτωπα Ουκρανίας αλλά και Γάζας, ειδικά το πρώτο 15ήμερο, ενώ η εκλογή Τραμπ στις αρχές του μήνα, όχι μόνο δεν έφερε κλυδωνισμούς, αλλά στους αμερικανικούς δείκτες προσέδωσε νέο ανοδικό momentum.
Δέσποσε το ενεργειακό deal το πενθήμερο
Το τελευταίο πενθήμερο του Νοεμβρίου χαρακτηρίστηκε από την ολοκλήρωση του deal της Τέρνα Ενεργειακής με το αραβικών συμφερόντων επενδυτικό κεφάλαιο Masdar που έγινε την Πέμπτη, εκτοξεύοντας τις συναλλαγές του Χ.Α. στα 1,73 δισ. ευρώ.
Επρόκειτο για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού Χρηματιστηρίου και ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά deal πανευρωπαϊκά, ενώ όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η συναλλαγή αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την ελληνική αγορά και αποτελεί μια επίσημη δήλωση για τις δυνατότητες του Χ.Α. όταν ικανοποιούνται βασικά επενδυτικά κριτήρια».
Η Δημόσια Πρόταση αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα μετά την εκκαθάριση της συναλλαγής καθώς έχουν ικανοποιηθεί οι αιρέσεις της απόκτησης του ποσοστού στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή.
Το συγκεκριμένο deal εκτόξευσε τις μέσες συναλλαγές το πενθήμερο στα 437 εκατ. ευρώ, όμως στην πραγματικότητα, ο «καθαρός» ημερήσιος τζίρος του Χ.Α. ήταν πολύ κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξαν και συνεδριάσεις με τζίρο 65 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 11μήνου 2024, πλέον ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 138,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 25,5% έναντι της περυσινής επίδοσης που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.
Ταμπλό
Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του 11μήνου, αρκετοί επενδυτές προχώρησαν σε κάποιες πωλήσεις σε τράπεζες και blue chips, οδηγώντας σε απώλειες άνω του 2% τις Coca Cola HBC, Εθνική και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Aegean Airlines (-1,86%), Viohalco, ΔΕΗ και Αεροδρόμιο. Μικρότερες απώλειες είχαν οι Τιτάν, Eurobank, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Autohellas, Πειραιώς και Σαράντης, ενώ οι μόνες μετοχές με άνοδο άνω του 1% ήταν οι Lamda Development και ElvalHalcor.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι Profile Software (+1,78%), Fourlis (+1,26%), ΕΥΑΘ (+1,28%) και Πλαστικά Θράκης (+1,01%), ενώ διόρθωσε σε ποσοστό 1,92% η ΕΧΑΕ. Στο σύνολο της αγοράς επικράτησε μεικτή εικόνα με 52 ανοδικές και 54 πτωτικές μετοχές.
Όλα τα «φώτα» στο Λονδίνο, Δευτέρα – Τρίτη
Με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 2-3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο το μεγάλο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού ο όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια και η Morgan Stanley, ενώ το παρόν θα δώσουν εκπρόσωποι κορυφής από 38 εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις. Όλη η (εισηγμένη) επιχειρηματική αφρόκρεμα, θα βρεθεί στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου για δύο ημέρες θα χτυπήσει «γερά» ο σφυγμός της ελληνικής οικονομίας, μέσω των κορυφαίων εκπροσώπων του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συμμετάσχει σε κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θεσμικούς επενδυτές ενώ θα ακολουθήσει fireside chat με εκπροσώπους της Morgan Stanley. Eπίσης, ο επικεφαλής του Oικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θα συμμετάσχει σε συζήτηση με αναλυτές της Morgan Stanley.
Στα πλαίσια του συνεδρίου θα διεξαχθούν επίσης τρεις θεματικές συζητήσεις σε πάνελ που θα εστιάσουν στις ελληνικές τράπεζες, τον κλάδο της ενέργειας και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Στις συναντήσεις με τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του συνεδρίου (one-to-one & group meetings) θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εξής εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, AustriaCard, Autohellas, AVAX, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Aktor (πρώην Intrakat), Intralot, ΚΡΙ ΚΡΙ, Lamda Development, Metlen, Motor Oil, Εθνική Τράπεζα, Optima Bank, Πειραιώς, ΟΛΠ, Profile, Σαράντης, Τιτάν, Trade Estates, Viohalco, ElvalHalcor και Noval Property. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Alpha Finance, Eurobank Equities, NBG Securities και PIREAUS Securities.