Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 7,9 δισ. από τα προγράμματα διάσωσης έδωσαν ESM και EFSF, επιβεβαιώνοντας την προδιαγεγραμμένη πορεία αποκλιμάκωσης του ελληνικού χρέους.
Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν σήμερα να παραιτηθούν από την υποχρέωση υποχρεωτικής αποπληρωμής των δανείων του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή προς τους δανειστές της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (ΕΔΔ).
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποπληρωμές δανείων γίνονται μέσα από αποκρατικοποιήσεις και με τη χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι καθώς και με νέο δανεισμό. Καθώς όμως η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα χρέος και δανείζεται από τις αγορές, αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και διαφοροποιείται το προφίλ των λήξεων. Επίσης, στη λήξη της περιόδου χάριτος, το 2032, το ελληνικό χρέος θα επιβαρυνθεί αυτόματα με τόκους 16 δισ., η εγγραφή των οποίων είχε ανασταλεί στο πλαίσιο του τελευταίο Μνημονίου και της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του χρέους που συνήψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις του ESM και του EFSF με την Ελλάδα, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής σε άλλους πιστωτές, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοδοτικής συνδρομής που παρέχεται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων του ESM και του EFSF καθίσταται άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό. Χάρη στις παρεκκλίσεις που χορηγήθηκαν σήμερα από τον ESM και τον EFSF, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή σε κανέναν από τους δύο οργανισμούς.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα στην οικονομική της ανάπτυξη. Είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ΕΕ και έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Η προγραμματισμένη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF αποτελεί άλλο ένα θετικό μήνυμα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και καταδεικνύει τη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας. Η αποπληρωμή θα δημιουργήσει κάποια εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα ενισχύσει επίσης τη διαχείριση της ρευστότητάς του. Πρόκειται για αξιοσημείωτες εξελίξεις για τον ΕΜΣ και τον EFSF, οι οποίοι κατέχουν περίπου το 54% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF, Pierre Gramegna.
Οι απαλλαγές χορηγήθηκαν ως απάντηση σε επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο πρότεινε την πρόωρη αποπληρωμή των πληρωμών κεφαλαίου που ήταν αρχικά απαιτητές το 2026-2028 προς τους δανειστές του GLF, ύψους 7,935 δισ. ευρώ.
Η Ελληνική Δανειακή Διευκόλυνση αποτελούσε μέρος του πρώτου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2010. Αποτελούνταν από διμερή δάνεια από 14 χώρες της ζώνης του ευρώ, ύψους 52,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 39,5 δισ. ευρώ παραμένουν ανεξόφλητα.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα το 2022 και πραγματοποίησε μια πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του GLF το 2023.