Υπό διερεύνηση για υποθέσεις διαφθοράς βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας της Κίνας, σύμφωνα με τους Financial Times, στο πλαίσιο του τελευταίου σκανδάλου που συγκλονίζει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό μετά από σειρά υψηλού προφίλ εκκαθαρίσεων που ανέτρεψαν τους δύο προκατόχους του.
Ο ναύαρχος Ντονγκ Τζουν βρίσκεται υπό έρευνα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης υπόθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας την Τετάρτη, η οποία επικαλείται ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που γνωρίζουν την κατάσταση. Το άρθρο δεν παρέχει λεπτομέρειες για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Ντονγκ.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ έχει καθαιρέσει περισσότερα από δώδεκα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε μια εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά που αφορά αγορές εξοπλισμού από το 2017. Αυτή η έρευνα οδήγησε στην απομάκρυνση των δύο τελευταίων υπουργών Άμυνας της Κίνας από το Κομμουνιστικό Κόμμα και αρκετών αξιωματούχων με δεσμούς με τη μυστικοπαθή Δύναμη Πυραύλων που επιβλέπει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
Auditor’s note: Η διαφθορά ως… πρόσχημα
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι προσφάτως, για διαφθορά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και ο επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, κίνηση που όμως ερμηνεύεται ότι αποτελεί προϊόν σύγκρουσης με την Οικονομική Επιτροπή της Πολιτικής Γραμματείας, για τον τρόπο χειρισμού της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η καθαίρεση του Ντονγκ, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποδηλώνει ότι η έρευνα κλιμακώνεται, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επιλογής στελεχών από τον Κινέζο ηγέτη. Η Κίνα καθαίρεσε επίσης τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, που είχε επιλεγεί από τον Σι, τον Ιούλιο, αφού απολύθηκε μυστηριωδώς λίγους μήνες μετά την ανάληψη του ρόλου του.
Παρόλο που ο υπουργός Άμυνας της Κίνας είναι επιφορτισμένος με την ηγεσία της στρατιωτικής διπλωματίας της χώρας —και όχι με την άμεση διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων— οι εκκαθαρίσεις δείχνουν εκτεταμένη αναταραχή στις ανώτερες βαθμίδες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Οι έρευνες για διαφθορά στο αδιαφανές στρατιωτικό σύστημα του Πεκίνου διεξάγονται συνήθως κεκλεισμένων των θυρών, με μόνο την απομάκρυνση δημόσιων προσώπων να γίνεται γνωστή, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι αξιωματούχοι ενδέχεται να βρεθούν υπό έλεγχο.
Η αναταραχή στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό απειλεί να υπονομεύσει την προσπάθεια του Σι να αυξήσει την πίεση στην Ταϊβάν με μια σειρά ασκήσεων γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί ως έδαφός του. Αυτή η πίεση έρχεται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, εγείροντας αμφιβολίες για τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊπέι, ενώ απαιτεί από την κυβέρνησή της να πληρώσει την Αμερική για την άμυνά της.
Το τανγκό με τις ΗΠΑ
Ο Ντονγκ ανέλαβε τη θέση του κορυφαίου στρατιωτικού διπλωμάτη της χώρας τον Δεκέμβριο, μετά την καθαίρεση του προκατόχου του, Λι Σανγκφού, επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του —η συντομότερη θητεία σε αυτόν τον ρόλο. Ο Ντονγκ ήταν ο πρώτος υπουργός Άμυνας που προερχόταν από το ναυτικό της Κίνας, το οποίο προβάλλει τη δύναμή του στη Νότια Σινική Θάλασσα και τα Στενά της Ταϊβάν — δύο από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Η τοποθέτησή του εξάλειψε μια τριβή σε αυτή τη σχέση, με τον Ντονγκ να επαναφέρει συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, που ο Λι είχε αρνηθεί να πραγματοποιήσει λόγω κυρώσεων από την Αμερική. Ωστόσο, μετά από συνομιλίες στη Σιγκαπούρη που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν «θετικές, πρακτικές και εποικοδομητικές», η επικοινωνία φάνηκε να διακόπτεται αυτόν τον μήνα.
Ο Ντονγκ αρνήθηκε να συναντήσει τον Όστιν σε σύνοδο υπουργών Άμυνας στο Λάος, με το Πεκίνο να καλεί τις ΗΠΑ να «διορθώσουν άμεσα τα λάθη» τους σχετικά με την Ταϊβάν μετά την αποτυχημένη συνάντηση. Το ταξίδι στο Λάος ήταν η τελευταία φορά που ο Ντονγκ εμφανίστηκε στα κρατικά μέσα, όταν συναντήθηκε στις 22 Νοεμβρίου με τον ηγέτη της χώρας Θονγκλούον Σισουλίθ.
Η απομάκρυνση των προκατόχων του Ντονγκ έχει αποκαλύψει πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η εκστρατεία του Σι για την εξάλειψη της διαφθοράς. Ο Γουέι Φενγκχέ —υπουργός Άμυνας από το 2018 έως το 2023— καταχράστηκε τη θέση του και «δέχθηκε τεράστια ποσά χρημάτων», ενώ ο Λι «εγκατέλειψε την αρχική του αποστολή και τις αρχές του κόμματος», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.