Η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας (MNB) κάλεσε τη Revolut να ιδρύσει θυγατρική τράπεζα στη χώρα, αντί για υποκατάστημα, κίνηση που ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης της έστω ανώριμης τραπεζικής ένωσης και αμφισβητεί ευθέως την αρχή της διαλειτουργικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της στις 17 Οκτωβρίου, η MNB ανέφερε ότι η Fintech «καθυστερεί συνεχώς» τα σχέδια για την ίδρυση υποκαταστήματος και ότι, ακόμη και αν τελικά ιδρυθεί, οι Ούγγροι πελάτες της δεν θα καλύπτονται από το εθνικό σύστημα εγγύησης καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η Revolut έχει 1,5 εκατομμύριο πελάτες στην Ουγγαρία, αν και δήλωσε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποτιμήσει το πλήρες μέγεθος. Η Revolut έχει ανακοινώσει ότι προσδοκά η καταναλωτική της βάση να διευρυνθεί στα 2 εκατ. στην Ουγγαρία.
Σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις στη Revolut, η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας απείλησε ότι θα μπορούσε να αναλάβει ανεξάρτητη δράση (μονομερή) εφόσον διαπιστώσει σοβαρή παραβίαση της προστασίας των καταναλωτών και των συμφερόντων των πελατών, που θα έθεταν σε κίνδυνο συνολικά το τραπεζικό σύστημα.
Για την ώρα, πάντως, οι πελάτες της Revolut καλύπτονται από το λιθουανικό συνεγγυητικό ταμείο, μέχρι των 100,000 ανά καταθέτη/λογαρισμό.
Η Ουγγαρία προσπαθεί να βρει πάτημα για παρέμβαση πάνω στη διαφορά αποθεματικού που διατηρεί το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο της Λιθουανίας, που ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ μικρότερο από στα 220 που διαθέτει το ουγγρικό και ως εκ τούτου δεν παρέχει τις ανάλογες εξασφαλίσεις.
Η Revolut
Η Revolut ιδρύθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά έλαβε τραπεζική άδεια από τη Λιθουανία το 2018. Επειδή η Λιθουανία είναι μέλος της ΕΕ, η Revolut έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται σε όλες τις χώρες της Ένωσης.
Επισήμως, η Revolut προσφέρει καταθετικούς λογαριασμούς στην Ουγγαρία, αλλά η MNB υποστηρίζει ότι δίνει πρόσβαση σε ισοτιμίες, χρηματιστηριακά προϊόντα και παράγωγα.
Η ατζέντα της MNB
Η MNB υποστηρίζει ότι εφόσον η Revolut αναγκαστεί να ανοίξει θυγατρική στη χώρα θα την αναγκάσει να συμμορφωθεί με τους νόμους για το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση τρομοκρατίας και τις απαιτήσεις για τη ρευστότητα.
Με δεδομένο ότι ο συγκεντρωτικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει παραβιάσει τη διάκριση εξουσιών κατ επανάληψη και έχει υπονομεύσει την ανεξαρτησία των Αρχών, οι απαιτήσεις της MNB φαίνεται ότι εκπορεύονται από το πρωθυπουργικό γραφείο. Καθώς ο Όρμπαν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πούτιν, τον Τραμπ και αρκετά μακριά από το διευθυντήριο των Βρυξελλών, είναι πιθανό οι πιέσεις στη Revolut να σχετίζονται με την προσπάθεια ελέγχου της ρευστότητας που διοχετεύεται από και προς τη χώρα του από άλλους παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα.
Η Ουγγαρία ανάγκα στο Open Society Foundation του Τζόρτζ Σόρος σε έξοδο μετά από διωγμούς και εξαντλητικούς ελέγχους, καθώς ήταν ανοιχτά αντίθετο στις πρακτικές του Όρμπαν.