Διεκόπη το ανοδικό σερί των πέντε συνεχών θετικών ημερών στο ελληνικό χρηματιστήριο που είχε δώσει κέρδη 3,02% στο Γενικό Δείκτη βοηθώντας τον να επανακτήσει το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, καθώς η ανησυχία της αγοράς ότι ενδέχεται να υπάρξει κάποιου είδους «παρέμβαση» στην κερδοφορία των τραπεζών ή και άλλων κλάδων, έφερε ρευστοποιήσεις σε αρκετές μετοχές.
- Πτωτικά αλλά κράτησε οριακά τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστήριο
- Μουδιασμένη η αγορά από τις φήμες φορολόγησης και στις τράπεζες
- Μικρή αύξηση των συναλλαγών που όμως παρέμεινε κάτω των 90 εκατ. ευρώ
- Στήριξη από ΔΕΗ, Coca Cola HBC, Cenergy, Ελλάκτωρ, Autohellas, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα
- Αργία αύριο στη Wall Street και ημιαργία την Παρασκευή – Έρχεται νέα πτώση τζίρου
Η όχι ξεκάθαρη χθεσινή διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που τόνισε πως όσα έχουν γραφτεί περί ειλημμένης απόφασης (για έκτακτη φορολόγηση τραπεζικών κερδών) δεν ισχύουν, δεν έδιωξε τη νευρικότητα και την ανησυχία από την αγορά, με τις πιέσεις στις τράπεζες να είναι αυξημένες και σήμερα.
Άλλωστε, η δήλωση του κ. Μαρινάκη πως η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα εργαλεία και της δυνατότητες που έχει προσθέτοντας ότι το σημαντικό είναι οι ίδιες οι τράπεζες να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πολιτών και με μια σειρά αποφάσεις που θα πάρουν, να μειώσουν τα βάρη και τις χρεώσεις έναντι των πολιτών, επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Στην ανησυχία της αγοράς συνέβαλε και η εφαρμογή του μέτρου και στην Ισπανία όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση Σάντσεθ εφάρμοσε την επέκταση του έκτακτου φόρου στις τράπεζες, οδηγώντας σε πιέσεις τον κλάδο ευρύτερα. Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και στη Γαλλία, μετά την απειλή του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να περάσει τον προϋπολογισμό (εξοικονόμησης 60 δισ. ευρώ) μέσω συνταγματικής ρήτρας και χωρίς ψηφοφορία, κάτι που φέρνει κυβερνητικούς τριγμούς, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις τόσο στους κρατικούς τίτλους όσο και στην αγορά μετοχών.
Η εικόνα της αγοράς
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε στις 1.403,63 μονάδες με απώλειες 0,31%, καταφέρνοντας να κρατήσει το όριο των 1.400 μονάδων, μολονότι για μεγάλο διάστημα διαπραγματεύτηκε και κάτω από αυτό, έχοντας χαμηλό ημέρας σιτς 1.396,60 μονάδες (-0,81%), στις 13:32 μ.μ.
Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,47% χάνοντας τις 3.400 μονάδες με κλείσιμο στις 3.393,41 μονάδες, ο Mid Cap είχε απώλειες 0,64% στις 2.247,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε ισχυρές πιέσεις χάνοντας 1,98% στις 1.168,15 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη έναντι της χθεσινής ημέρας που ήταν μόλις 65,91 εκατ. ευρώ, όμως παρέμεινε χαμηλά από τα στάνταρ της αγοράς. Διαμορφώθηκε στα 88,90 εκατ. ευρώ, με τα 79,3 εκατ. ευρώ στον Large Cap, εκ των οποίων τα 46 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Είναι σαφές ότι ρόλο στη μείωση των συναλλαγών παίζει το γεγονός ότι η εβδομάδα είναι… λειψή για τη Wall Street, καθώς αύριο είναι αργία λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών και την Παρασκευή είναι ημιαργία, οπότε τα ισχυρά κεφάλαια υπολειτουργούν.
Εύλογα, αύριο αλλά και την Παρασκευή οι τζίροι στο Χ.Α. αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές αγοράς, θα είναι κατακόρυφα μειωμένοι.
Όπως προαναφέρθηκε οι τράπεζες πιέστηκαν, με την Πειραιώς στην κορυφή της πτώσης με -2,75%, την Εθνική στο -2,63%, την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,65% και τη Eurobank να δείχνει τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα χάνοντας 1,07%.
Στα blue chips της πραγματικής οικονομίας, πτώση άνω του 1% είχαν οι Motor Oil και Αεροδρόμιο, ενώ στήριξη έδωσαν οι Cenergy Holdings (+1,90%), ΔΕΗ (+1,47%), Coca Cola HBC (+1,84%), Ελλάκτωρ (+1,73%) και Autohellas (+1,57%).
Στο μεσαίο χώρο κέρδη άνω του 1% είχαν οι Κρι Κρι, AustriaCard και ΕΥΑΘ, ενώ αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν οι AVAX, Intracom Holdings, Ideal Holdings, Lavipharm (-2,59%), ΟΛΠ, Πλαστικά Θράκης κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 42 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 58 που υποχώρησαν.