Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης δεν άφησε τα θεμελιώδη να οδηγήσουν την αγορά με αποτέλεσμα οι εντολές αγορών να έχουν αυστηρά επιλεκτικό χαρακτήρα.
Του Μάνου Χατζηδάκη | Υπεύθυνου Τμ. Ανάλυσης BETA ΑΧΕ
Η αναχαίτιση των πιέσεων άφησε μια αίσθηση ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ χρηματοοικονομικών και εμποροβιομηχανικών τίτλων ενώ οι συνεδριάσεις της εβδομάδας ήταν σχεδόν μοιρασμένες.
Τα καλά αποτελέσματα του εννεαμήνου δεν έχουν φανεί στην Αγορά εξαιτίας της επιθετικής ρητορικής που υιοθετεί σενάρια επέκτασης της πολεμικής διένεξης Ρωσίας – Ουκρανίας. Ο πόλεμος έχει περάσει πλέον σε άλλο στάδιο χωρίς να είναι ορατό το αν είμαστε πιο κοντά στην λήξη του ή στο σημείο μεγαλύτερης εμπλοκής χωρών. Είναι επομένως δύσκολο σε ένα τέτοιο περιβάλλον νέων οι Ευρωπαϊκές μετοχές να κινηθούν αυτόνομα με μοναδικό γνώμονα τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις.
Στην παρούσα φάση τα καλά θεμελιώδη των επιχειρήσεων και η ικανοποιητική εικόνα της πορείας υλοποίησης του προϋπολογισμού λειτουργούν περισσότερο σαν δίχτυ ασφαλείας παρά ως κίνητρο αγορών, στο βαθμό τουλάχιστον που υπό κανονικές συνθήκες θα τύγχαναν από την επενδυτική κοινότητα. Παρόλα αυτά επισημαίνεται η προθυμία από το βασικό κορμό των εισηγμένων επιχειρήσεων εκτός από την δημοσίευση των επιδόσεων τους να επικαιροποιήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα και να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμήσεις τους (πρόσφατα ΔΕΗ, Motor Oil, κλπ) δείχνοντας μια σχετική βεβαιότητα για την ικανότητα τους να αυξήσουν με συστηματικό τρόπο τα μεγέθη τους.
Τεχνική εικόνα: Οι πωλητές την στήνουν στις 1400 μονάδες
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και μετρίασε τις αρχικές εβδομαδιαίες απώλειες δεν κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα καθώς οι 1.400 μονάδες βγάζουν προσφορά. Οι ταλαντωτές επανήλθαν σε ουδέτερα επίπεδα ενώ όλο το σετ τεχνικών δεικτών παραμένει σε φάση πώλησης. Το κομβικό σημείο αντιστροφής της τάσης σε ανοδική έχει μετατοπιστεί χαμηλότερα προς τις 1.407 μονάδες, επίπεδο που εκτός από την ύπαρξη του καθοδικού χάσματος τιμών της περασμένης Δευτέρας (1.403 -1401) έχει διαδοχικές αντιστάσεις από τον κινητό μέσο όρο των 200 (1.400) και 30 ημερών (1.407). Από το Σεπτέμβριο η αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών. Η συνθήκη εξόδου από αυτό το μοτίβο προϋποθέτει η Αγορά να υπερβεί τις 1.435 μονάδες αλλάζοντας τα δεδομένα του βραχυπρόθεσμου καναλιού. Από την άλλη πλευρά είναι ενθαρρυντικό για τους αισιόδοξους ότι η αγορά βγάζει αντιδράσεις στις τοπικές υπερβολές της. Βραχυπρόθεσμα η ταλαιπωρία της Αγοράς δεν δείχνει να έχει εκτονωθεί καθώς οι ανοδικές εξάρσεις δεν έχουν την απαραίτητη συνδρομή αυξημένου τζίρου που θα έδινε ένα σινιάλο ισχυρών εισροών. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι μέρος του ταμπλό μπορεί να αντισταθμίσει τις τραπεζικές πιέσεις και να ισορροπήσει το Γενικό Δείκτη μέχρι νεωτέρας.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Στην τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον με βάση τις προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. Την Δευτέρα θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI με κυριότερη αλλαγή την διαγραφή της Ελλάκτωρ από τον δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης. Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων την Δευτέρα θα ανακοινώσουν μεγέθη γ’ τριμήνου οι ΕΧΑΕ και Πλαστικά Θράκης, την Τρίτη ακολουθούν Φουρλής και Κρι – Κρι και την Πέμπτη την αυλαία ρίχνει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ακόμα, την προσεχή Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας (προηγ. δημοπρ. 2,71%).
Στο εξωτερικό ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των πρακτικών της FED (Τετάρτη, 27/11) και η ο πληθωρισμός στην Ευρώπη για το μήνα Νοέμβριο (Πέμπτη, 28/11). Τέλος επισημαίνεται ότι η προσεχή Πέμπτη είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και η Wall Street θα είναι κλειστή.