Την πίεση σε χώρες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών εντείνει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με δηλώσεις της, ενώ εξαπέλυσε βέλη κάνοντας λόγο για εθνικά συμφέροντα που αποδόμησαν την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στον τομέα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος αγώνας της Ευρώπης για καινοτομία και το επιδεινούμενο γεωπολιτικό περιβάλλον καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο της Φρανκφούρτης την Παρασκευή, ανέφερε ότι η αδράνεια της περιοχής έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο από τότε που εμφανίστηκε στην ίδια εκδήλωση το 2023 με το ίδιο μήνυμα.
«Από πέρυσι, η μειούμενη θέση της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας έχει γίνει πιο εμφανής», δήλωσε. «Το τεχνολογικό χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης είναι πλέον αδιαμφισβήτητο. Το γεωπολιτικό περιβάλλον έχει επίσης γίνει λιγότερο ευνοϊκό, με αυξανόμενες απειλές για το ελεύθερο εμπόριο από όλες τις πλευρές του κόσμου».
Από την ομιλία της το 2023, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ενώ οι επανειλημμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναβιώσει την παλιά της πρωτοβουλία για την Ένωση Κεφαλαιαγορών έχουν ουσιαστικά παγώσει. Τώρα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, η Γερμανία και η Γαλλία, αντιμετωπίζουν πολιτική στασιμότητα, με το Βερολίνο να πλησιάζει τις εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.
“Η ανάγκη για ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας έχει αυξηθεί”, είπε η Λαγκάρντ. «Η αυξανόμενη αυτή ανάγκη δεν έχει συνοδευτεί από ουσιαστική πρόοδο».
Η Λαγκάρντ περιέγραψε το τέλμα στις Βρυξέλλες για το έργο, σημειώνοντας ότι από το 2015 έχουν γίνει «55 κανονιστικές προτάσεις και 50 μη νομοθετικές πρωτοβουλίες» για το θέμα.
«Το εύρος έχει επιτευχθεί εις βάρος του βάθους», είπε. «Αυτό επέτρεψε στην Ένωση Κεφαλαιαγορών να αποδομηθεί από εθνικά συμφέροντα που βλέπουν μία ή άλλη πρωτοβουλία ως απειλή».
Στο ίδιο μοτίβο και η Bundesbank
Το ίδιο συναίσθημα εξέφρασε αργότερα στην ίδια εκδήλωση και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοάχιμ Νάγκελ.
«Αν και γνωρίζω ότι οι λεπτομέρειες είναι κρίσιμες εδώ, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε πόσο αργή είναι η πρόοδος», είπε, επικρίνοντας τη «δυστοκία των κρατών-μελών να υποτάξουν τα εθνικά συμφέροντα στο κοινό καλό».
«Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτή τη νοοτροπία και να γκρεμίσουμε τους αόρατους τοίχους που εμποδίζουν την ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών», είπε.
Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το σημερινό πλαίσιο είναι τέτοιο όπου οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αποταμιεύουν περίπου το ένα τρίτο των συνολικών τους χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με το ένα δέκατο στις ΗΠΑ, γεγονός που τους καθιστά «πολύ λιγότερο πλούσιους από ό,τι θα μπορούσαν να είναι».
Παρατήρησε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές της περιοχής είναι «εξαιρετικά κατακερματισμένες», σημειώνοντας ότι πέρυσι η ΕΕ διέθετε 295 τόπους διαπραγμάτευσης. Η Λαγκάρντ έδειξε έναν χάρτη αυτών των τόπων στους ηγέτες σε πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
«Μερικοί έμειναν άναυδοι», είπε. «Αν οι ηγέτες μπορέσουν να παρακάμψουν τα εθνικά συμφέροντα που προστατεύονται σαν φρούρια από την αρχαιότητα, ίσως έχουμε μια ευκαιρία».
Μαζί με τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» (European SEC), η Λαγκάρντ είπε ότι οι κανονιστικές αλλαγές θα μπορούσαν να μιμηθούν τη διπλή υπερεθνική προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί για τον ανταγωνισμό ή την τραπεζική εποπτεία. Μια άλλη επιλογή θα ήταν η δημιουργία «ξεχωριστού νομικού πλαισίου της ΕΕ στο οποίο θα μπορούν να υπαχθούν οι εταιρίες, δίπλα στα διάφορα εθνικά καθεστώτα».
Κλειδί ανάπτυξης και καινοτομίας οι επενδυτικές τράπεζες
Η Λαγκάρντ τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να «αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό των δημόσιων αναπτυξιακών τραπεζών της, ειδικά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για να μοιράσει κινδύνους και να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια».
«Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να απελευθερώσουμε το δυναμικό της ΕΤΕπ και να μας επιτρέψουμε να καλύψουμε ταχύτερα τους ανταγωνιστές μας», είπε. «Ιδιαίτερα, η ΕΤΕπ θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τους πόρους της πιο αποτελεσματικά και να παρέχει μια ευρύτερη ποικιλία εργαλείων για τη στήριξη επαναστατικών καινοτομιών, ειδικά όταν πρόκειται για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων σε αρχικό στάδιο».
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια επιλογή για το πεπρωμένο της, κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Να δούμε άλλους να τρώνε το γεύμα μας. Να γίνουμε το γεύμα τους. Ή να δημιουργήσουμε τη δική μας κουζίνα», είπε. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό».