Για στοιχεία παγκόσμιας σύγκρουσης στον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε λόγο ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σε έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης, αφού η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο κατά της Ουκρανίας, κίνηση την οποία το CM ερμήνευσε εξ αρχής ως μήνυμα σε Μπάιντεν και Τραμπ.
«Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς με δυτικά όπλα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε διάγγελμά του την Πέμπτη.
Αναφέρθηκε στη δοκιμή του νέου πυραυλικού συστήματος Oreshnik, το οποίο, όπως τόνισε, αντανακλά τις δυνατότητες της ρωσικής τεχνολογίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ.
«Η χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από την Ουκρανία προκάλεσε αυτή την απάντηση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Σε συνθήκες μάχης, πραγματοποιήθηκε δοκιμή ενός από τα πιο πρόσφατα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς. Σε αυτή την περίπτωση, με μια μη πυρηνική υπερηχητική έκδοση ενός βαλλιστικού πυραύλου», είπε, πριν προσθέσει ότι «η δοκιμή ήταν επιτυχής. Ο στόχος επιτεύχθηκε».
«Ενα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα που είναι γνωστά από τη σοβιετική εποχή χτυπήθηκε στο έδαφος της Ουκρανίας, στην πόλη Ντνιπροπετρόφσκ. Ο στόχος κατασκεύαζε πυραύλους και άλλους εξοπλισμούς», συμπλήρωσε.
Η επίθεση -όπως είπε- έγινε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρωσικής αποτρεπτικής ικανότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ρωσία «θα απαντήσει συμμετρικά».
Παγκόσμια σύγκρουση
Προειδοποίησε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας, τα όπλα της οποίας χρησιμοποιούνται εναντίον της Μόσχας.
Η διατύπωση αυτή αναφέρεται σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, των οποίων όπλα χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να πλήξει ρωσικές εγκαταστάσεις επί ρωσικού εδάφους.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι ενέργειες της Δύσης έχουν οδηγήσει τη σύγκρουση σε νέα επίπεδα.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία, από περιφερειακή, αποκτά πλέον στοιχεία παγκόσμιας σύρραξης», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για την αυξημένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την παροχή όπλων προηγμένης τεχνολογίας στο Κίεβο.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο -τα προηγούμενα 24ωρα- εξαπέλυσε επίθεση με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας.
Δεν αλλάζει η κατάσταση στο έδαφος από τα πλήγματα της Ουκρανίας
Ο Πούτιν διαβεβαίωσε ότι τα πρόσφατα πλήγματα της Ουκρανίας κατά ρωσικών στρατηγικών στόχων με τη χρήση δυτικών όπλων «δεν αλλάζουν την κατάσταση στην Ουκρανία», ούτε «θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
Πρόσθεσε πως «οι εχθροί δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους», παραπέμποντας στις αποτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, όπως τις περιγράφει η Μόσχα.
O ίδιος παρουσίασε τη στάση της χώρας του ως νόμιμη αντίδραση σε στρατιωτικές επιθέσεις. «Eχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όπλα εναντίον στρατιωτικών στόχων εκείνων που μας επιτίθενται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ζελένσκι: Πεδίο βολής για τον Πούτιν η Ουκρανία
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε: «Είναι σαφές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών. Είναι επίσης σαφές ότι φοβάται την κανονική ζωή δίπλα του. Μια ζωή όπου οι άνθρωποι ζουν με αξιοπρέπεια. Μια χώρα που θέλει να είναι ελεύθερη και έχει το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη».
«Σήμερα, ο παράφρων γείτονάς μας αποκάλυψε για άλλη μια φορά την πραγματική του φύση – την περιφρόνησή του για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Και κυρίως τον φόβο του, που είναι τόσο συντριπτικός που εξαπολύει τον έναν πύραυλο μετά τον άλλο, ψάχνοντας τον πλανήτη για περισσότερα όπλα – είτε από το Ιράν είτε από τη Βόρεια Κορέα».
Συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα υπήρξε ένας νέος ρωσικός πύραυλος. Ολα τα χαρακτηριστικά -ταχύτητα, ύψος- είναι ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα από εμπειρογνώμονες».
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «Ο Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να μην αφήσει τον γείτονά του να ξεφύγει από τα χέρια του.Και ευχαριστώ κάθε Ουκρανό -άνδρες και γυναίκες- που υπερασπίζονται την Ουκρανία από αυτό το κακό με ανθεκτικότητα, γενναιότητα και δύναμη. Με αξιοπρέπεια. Είναι μια από τις λέξεις που καθορίζουν την Ουκρανία. Και είναι μια λέξη που πιθανότατα δεν θα ειπωθεί ποτέ ξανά για τη Ρωσία».
Δυτική απάντηση ζητά η Ουκρανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει γρήγορα στη χρήση, όπως είπε, «ενός νέου τύπου όπλων από τη Ρωσία».
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι ο ICBM είχε στόχο το Ντνίπρο στην κεντροανατολική Ουκρανία και εκτοξεύτηκε από τη ρωσική περιοχή του Αστραχάν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων.
Δεν διευκρίνισε τι είδους πολεμική κεφαλή είχε ο πύραυλος ή τι είδους πύραυλος ήταν. Δεν υπήρξε καμία υπόνοια ότι ήταν εξοπλισμένος με πυρηνικά όπλα.
Η Ουκρανία προσπαθεί εξ αρχής να δώσει χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύγκρουσης στην εισβολή της Ρωσίας, θέλοντας να εμπλέξει ενεργά το NATO και την ΕΕ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, ενώ πλέον η βοήθεια της Δύσης έχει αρχίσει να περιορίζεται. Μάλιστα, τελευταία δημοσκόπηση του NATO έδειξε ότι η υποστήριξη σε κοινωνικό επίπεδο στις χώρες μέλη φθίνει.