Η πιο πρόσφατη έρευνα του ΝΑΤΟ στις πληθυσμιακές ομάδες των κρατών-μελών του έδειξε ότι, ακόμη και μεταξύ των χωρών που αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας όσον αφορά στην αντίσταση κατά της Ρωσίας, πολλοί πολίτες διαφωνούν με τη συνέχιση της υποστήριξης.
Το φαινόμενο αυτό έχει επίσης αυξηθεί από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ έθεσε το ίδιο ερώτημα στην ετήσια έρευνά του τον Νοέμβριο του 2022.
Η αλλαγή είναι πιο έντονη για τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ουκρανίας σε απόλυτους όρους, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα μέσα του 2024, το 32% των Αμερικανών δήλωσε ότι κάπως ή εντελώς διαφωνεί με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, ποσοστό που ήταν μόλις 17% στα τέλη του 2022. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι απορρίπτει τις στρατιωτικές δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, κέρδισε θριαμβευτικά τις εκλογές της χώρας τον Νοέμβριο.
Στη Γερμανία, η διαφωνία αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας σε υψηλό 37%. Ακόμη και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που συγκαταλέγονται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές και μεγάλους δωρητές της Ουκρανίας, καταγράφουν υψηλά επίπεδα διαφωνίας στους πληθυσμούς τους, όπως η Τσεχία και η Εσθονία. Η τελευταία, μάλιστα, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ της.
Στην Πολωνία, που είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, η απόρριψη της υποστήριξης ανέρχεται μόλις στο 22%. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο στη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.