Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν σε νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA), τα ποσοστά ανακύκλωσης πολλών μετάλλων που είναι κρίσιμα για τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια παραμένουν χαμηλά και η βελτίωση είναι ιδιαίτερα αργή τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ των ορυκτών καθαρής ενέργειας, το κοβάλτιο και το λίθιο, καθώς και το νικέλιο από προϊόντα στο τέλος της ζωής τους, είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά ανακυκλωμένης εισροής. Το μερίδιο των ανακυκλωμένων υλικών στον συνολικό εφοδιασμό αυτών των μετάλλων ανήλθε μόλις σε 10,4%, 2,9% και 1,4% αντίστοιχα το 2023.
Ο IEA προειδοποιεί ότι χωρίς ανακύκλωση, οι προμήθειες κρίσιμων ορυκτών ενδέχεται σύντομα να εξαντληθούν. Βάσει ανακοινωμένων έργων, ο οργανισμός εκτιμά ότι μέχρι το 2035 θα καλύπτεται μόνο το 70% της ζήτησης για χαλκό, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες πρακτικές. Η ανακύκλωση μπαταριών αποτελεί επίσης αυξανόμενη πρόκληση, την οποία η Κίνα πρωτοπορεί για να αντιμετωπίσει. Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) γίνονται πιο διαδεδομένα, η δυνατότητα ανακύκλωσης υλικών από παλιές μπαταρίες και εξαρτήματα θα γίνει πολύ μεγάλη, αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθεί. Ο οργανισμός πιστεύει ότι μέχρι το 2050, η ανακύκλωση μπαταριών θα μπορούσε να καλύψει το 20-30% της ζήτησης για λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο. Παράλληλα, υπογραμμίζει τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και ενεργειακές βελτιώσεις που θα προκύψουν από την αύξηση της ανακύκλωσης.
Το κοβάλτιο και το λίθιο έχουν γίνει γρήγορα πιο σημαντικά για την παγκόσμια οικονομία λόγω της χρήσης τους στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και στα ηλεκτρονικά, ενώ ο χαλκός και το νικέλιο παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πράσινη ενέργεια, εκτός από τις πολλαπλές εφαρμογές που ήδη έχουν. Για τον χαλκό στο τέλος της ζωής του, τα ποσοστά ανακύκλωσης ήταν ελαφρώς υψηλότερα, στο 17,2%. Τόσο ο χαλκός όσο και το νικέλιο ανακυκλώνονται κυρίως κατευθείαν από εργοστάσια, όπου παράγονται απορρίμματα αυτών των μετάλλων κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ενώ τα απορρίμματα αυτά ανακυκλώνονται με καλό ρυθμό, η κλασική ανακύκλωση στο τέλος της ζωής ενός προϊόντος, όπου επαναχρησιμοποιείται ένα προϊόν που δεν χρειάζεται πλέον, παραμένει λιγότερο επιτυχής για αυτά τα υλικά. Συνδυάζοντας αυτούς τους δύο τύπους ανακύκλωσης, η συνολική ανακύκλωση χαλκού και νικελίου έχει μειωθεί από το 2015, καθώς η ανακύκλωση προϊόντων στο τέλος της ζωής τους αυξήθηκε ελαφρώς, αλλά η ανακύκλωση “νέων απορριμμάτων” μειώθηκε. Τέλος, το αλουμίνιο κατέχει την καλύτερη αναλογία ανακύκλωσης, με περισσότερο από το ένα τρίτο της προσφοράς να προέρχεται από ανακυκλωμένες πηγές.
You will find more infographics at Statista