Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωσε τη Δευτέρα στο συνέδριο του Bloomberg ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία, η ανάγκη όμως και μόνο για τη δήλωση αυτή σε διεθνές φόρουμ δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η πολιτική σταθερότητα είναι ζητούμενο και όχι κεκτημένο, παρά τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία κρίθηκε αναγκαία και επιτακτική, καθώς ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει ωριμάσει και η κινητικότητα του πρώην πρωθυπουργού είχε αρχίσει να αποκτά κινηματικό χαρακτήρα. Παράλληλα, το οιονεί ενιαίο μέτωπο με τον Κώστα Καραμανλή, έδινε την αίσθηση επικείμενης ανατρεπτικής πρωτοβουλίας, υπονομεύοντας έτι περαιτέρω την εξουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η διαγραφή πρώην πρωθυπουργού αποτελεί επίσης πρωτοφανή στα ελληνικά πολιτικά χρονικά κίνηση και ενδεικτική της δυναμικής που είχε αποκτήσει ο Αντώνης Σαμαράς και της ανησυχίας του Μαξίμου. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τα μηνύματα που είχαν φτάσει στο Μαξίμου πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά, για να αναγκαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει μια τόσο σκληρή κίνηση. Τα μηνύματα όμως δεν προέρχονταν μόνο από το εσωτερικό, αλλά κυρίως από το εξωτερικό.
Πρεσβείες, αναλυτές και ξένοι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων ρωτούσαν για την ευστάθεια της κυβέρνησης, την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού και την ικανότητα του να επιβάλλει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τα συμφωνηθέντα. Δεδομένου μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει timeslot για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, η αποκατάσταση της πολιτικής του προοπτικής στην Ελλάδα ήταν επιβεβλημένη και long overdue…
Το ερώτημα είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει ένα νέο ’93, δεν φαίνεται ιδιαίτερα ρεαλιστικό, αλλά η διατήρηση της απειλής αυτής στο επίκεντρο αποτελεί ένδειξη ανησυχίας και προσπάθειας επανασυσπείρωσης.
Γι αυτό και τα φιλοκυβερνητικά media προβάλλουν λίστες “σαμαρικών” βουλευτών και συνομιλητών, προσπαθώντας έτσι να στρέψουν τους προβολείς στους βουλευτές και να τους αναγκάσουν να τοποθετηθούν ή να δηλώσουν στάση δια της απομόνωσης του Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή” ευρύτερης «σαμαρικής επιρροής», πάντως, θεωρείται ένας αριθμός που προσεγγίζει τους 15, αλλά στενός πυρήνας είναι αρκετά λιγότεροι: ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής Λέσβου Μπάμπης Αθανασίου, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης καθώς και ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης θεωρούνται «σκληρός πυρήνας» βουλευτών που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Και η στάση τους το επόμενο διάστημα θα έχει ενδιαφέρον και είναι άμεσα συνυφασμένη μαζί του.
Το σενάριο της δημιουργίας νέου κόμματος
Επί τάπητος ρίχνουν πολλοί και το σενάριο δημιουργίας νέου κόμματος, το οποίο δεν διαψεύδουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Πολιτικά, μια τέτοια κίνηση δεν βγάζει νόημα, όπως και η ένταξη του Αντώνη Σαμαρά σε ευκαιριακούς σχηματισμούς τύπου Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, ο κ. Σαμαράς μπορεί να κινηθεί με δύο τρόπους στην πολιτική σκακιέρα. Ο πρώτος τρόπος είναι να επιδιώξει να ενισχύσει τους σχηματισμούς δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Ηδη, άλλωστε, στελέχη που πρόσκεινταν στον κ. Σαμαρά, όπως ο κ. Κόλλιας, έχουν μετακινηθεί σε κομβικές θέσεις στη Φωνή Λογικής, δίνοντας την αίσθηση για μία υπόγεια μετάγγιση στελεχών. Αυτό τώρα μπορεί να γίνει πιο σαφές και πιο φανερό, με τον πρώην πρωθυπουργό «να απελευθερώνει» στελέχη του να κινηθούν πιο ανοιχτά προς άλλους σχηματισμούς. Το γεγονός πως η κ. Λατινοπούλου ήταν η πρώτη που έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά, επιτιθέμενη στον πρωθυπουργό, δείχνει πως υπογείως υπάρχει μια –τουλάχιστον ψυχολογική– σύνδεση.
Ο έτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να κινηθεί στη σκακιέρα ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνει και τη δημιουργία νέου κόμματος. Ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Τσιούτσιας άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο μιλώντας τις τελευταίες ημέρες σε τηλεοπτικές εκπομπές. «Το μόνο βέβαιο είναι πως ο κ. Σαμαράς είναι στις ΗΠΑ», είπε, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.