Αν και το Μαξίμου προσπαθεί εναγωνίως να ενισχύσει την αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι των διεθνών συνομιλητών του εξαφανίζοντας προβλήματα και ισοπεδώνοντας εμπόδια, η εμπέδωση της αξιοπιστίας απαιτεί επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα βιωσιμότητας της κυβέρνησης, ο οποίος σε αυτή τη φάση δεν υπερβαίνει το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Ελλάδα ασχολείται κυρίως με την διαγραφή και την απαξίωση του Αντώνη Σαμαρά, ενώ έχουν αρχίσει να αναδύονται τα πρώτα ρεπορτάζ “για τη διάψευση των σεναρίων για πρόωρες εκλογές”.
Ωστόσο, το σκηνικό πολιτικής αστάθειας δεν έχει μεταβληθεί, καθώς αναμένεται η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, η οποία θα εκδηλωθεί πιθανότητα, την προσεχή Παρασκευή κατά την παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα.
Αν και επισήμως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Καραμανλής και Σαμαράς δεν έχουν παραδεχθεί τον σχηματισμό ενιαίου μετώπου, άπαντες γνωρίζουν ότι υπήρχε πάντα συντονισμός, από την πρώτη διττή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.
Στο Μαξίμου θέλουν να πιστεύουν ότι η διαγραφή Σαμαρά θα αναγκάσει τον Κώστα Καραμανλή να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και να αποδεχθεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που του έχει -ατύπως- προτείνει το Μαξίμου. Αφού πλέον δεν είναι και βουλευτής, εκτιμάται ότι δεν θα επιδιώξει την εξωθεσμική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Από τις ίδιες πηγές επιμένουν να προωθούν το σενάριο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, κάτι που δεν απέκλεισε άλλωστε και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού. Το σενάριο αυτό δεν θεωρείται πιθανό, όμως προωθείται για να βαθύνει το χάσμα και περιορίσει τις δηλώσεις συμπάθειας, υπενθυμίζοντας την ιστορία.
Auditor’s note: Η τάφρος της πολιτικής αβεβαιότητας
Τόσο η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλοι διεθνείς παίχτες έχουν στείλει μήνυμα ότι για να εμπλακούν σε πιο βαθιές συζητήσεις και συνεργασίες με την Ελλάδα θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ξεκάθαρο πολιτικό ορίζοντα και συμπαγή Κ.Ο ώστε να συμφωνηθέντα να μπορούν να υλοποιηθούν. Ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης δεν επαρκεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, καθώς ο κίνδυνος πηγάζει εκ των έσω. Μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη ΝΔ και την κυβέρνηση το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα παραμένουν ψηλά, ανακόπτοντας ακόμη και επενδυτικές ροές προς τη χώρα.
Το πολιτικό πλαίσιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να προσπαθήσει να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, ενώ θα θέσει και νέα όρια στην εσωκομματική αντιπολίτευση, περιορίζοντας σημαντικά τις δημόσιες εκφάνσεις της και δείχνοντας στα αρμόδια όργανα για εποικοδομητική κριτική.
Η νέα προσέγγιση στόχο έχει να περιορίσει τον θόρυβο και να επιμείνει στην πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει εμβάθυνσης των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και καθώς προσπαθεί να πάρει σειρά για συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στο Μαξίμου εμφορούνται από την πεποίθηση ότι για να ανοίξει η πόρτα του Λευκού Οίκου απαιτούνται μακιαβελικοί χειρισμοί, προοπτική και αντι-woke δηλώσεις.
Οι Σαμαρικοί
Με 155 βουλευτές μέσα, τον Λευτέρη Αυγενάκη εκτός και επί τα αυτά, οι λεγόμενοι “Σαμαρικοί” βουλευτές θα κληθούν άμεσα να πάρουν θέση… Πρώτος ο ο έτερος βουλευτής Μεσσηνίας και έμπιστος του κ. Σαμαρά, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος θα τοποθετηθεί τις επόμενες μέρες.
Στο μεταξύ θα έχει προηγηθεί η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή η οποία θα δείξει κατά πόσο και σε πιο βαθμό γίνονται αποδεκτοί οι μακιαβελισμοί του Μαξίμου… Ο ίδιος θα δείξει αν θέλει να αποτελέσει πιθανό υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, ή θα αρνηθεί μια τέτοια προοπτική συνολικά ή λόγω του γενικότερου κλίματος.