Μπορεί η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία να επισκιάζει την πολιτική ατζέντα, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ όμως γνωρίζουν ότι η ουσία δεν έγκειται στη συνέντευξη και τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού αλλά στην οιονεί κινηματική δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ των στελεχών της ΝΔ και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης σε κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά.
Τα ελληνοτουρκικά και η πολιτική σταθερότητα είναι το βασικό διακύβευμα πίσω από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, καθώς η εικόνα της κυβέρνησης είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται διεθνώς. Συνομιλητές σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο έθεταν κατ επανάληψη και με διάφορους τρόπους το ερώτημα για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να προωθήσει με ικανοποιητικό ρυθμό τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.
Υπό το βάρος οιονεί αποσταθεροποίησης η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά είχε αρχίσει να “στολάρει”, μήνυμα που έστειλε σε όλους τους τόνους η Άγκυρα στην Αθήνα. Αποτέλεσμα, ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να λάβει εντολή να παράσχει όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα και την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα σε επίπεδο ηγετών.
Η ταχύτητα των εξελίξεων και η καταλυτικότητα των παρεμβάσεων καταδεικνύουν ότι οι διαπραγματεύσεις στα ελληνοτουρκικά και πιθανώς σε άλλα μέτωπα βρίσκονται σε τέτοιο βαθμό ωρίμανσης που δεν μπορεί να υπονομεύονται από τον φόβο πολιτικής αποσταθεροποιήσης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το προσεχές διάστημα οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές, ασκώντας επιπλέον πίεση και εγκυμονώντας κινδύνους που δεν είναι όλοι απαραίτητα ορατοί δια γυμνού οφθαλμού.
Το παρασκήνιο στο ΥΠΕΞ
Στην πρόσφατη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους η ισχυρή πολιτική βούληση για να εμπεδωθεί το θετικό κλίμα σε μια πιο μόνιμη βάση.
Από τη συνάντηση όμως αποκλείστηκε ο γενικός γραμματέας υπεύθυνος για τις πολιτικές σχέσεις, Ρούσος Κούνδουρος, ο οποίος και υπέβαλε την παραίτησή του, με αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας και υπογραμμίζοντας ότι από την ατζέντα αφαιρέθηκαν θέματα μείζονος σημασίας που ο ίδιος επισήμανε γραπτώς σε εισηγήσεις του. Από την πλευρά του Γιώργου Γεραπετρίτη επιχειρείται η υποβάθμιση του θέματος, με αναφορές στην επιλογή του ίδιου για παράταση της θητείας του πρέσβη Ρούσου Κούνδουρου, παρά την συνταξιοδοτική ωρίμανσή του. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η επιλογή του αποκλεισμού του βασίστηκε στη αλλαγή φρουράς, καθώς σε ένα μήνα αφυπηρετεί και η θέση του θα καταλάβει ο επικεφαλής του γραφείου Ελληνοτουρικών σχέσεων, ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνάντηση.