Στις αλλαγές που προωθούνται στο στράτευμα αναφέρθηκε ο Νίκος Δένδιας στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δένδιας το υπουργείο προσανατολίζεται στο να επιταχύνει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στα νέα δεδομένα, αλλάζοντας δόγμα και οργάνωση.
Ο κ. Δένδιας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις HΠΑ. Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, μέσα στο 2025 αυτό να έχει τελειώσει. Κάθε πόλη και στάδιο δεν μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα. Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρός».
Επεσήμανε ότι κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα έχει δυνατότητα αντι – drone και τη δυνατότητα να εκπέμπει drones. «Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου, επιθετικές και αμυντικές» υπογράμμισε.
O υπουργός Άμυνας επισήμανε ακόμα την ανάγκη «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο» καθώς και ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Αναφερόμενος στο Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι «θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση. Θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιχή. Θα μπορεί, δηηλαδή, να προβάλει την ισχύ του».
Παράλληλα για την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί στα στρατιωτικά νοσοκομεία σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα -ισολογισμός, απολογισμός, λογοδοσία- θα προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος».
Προανήγγειλε, επίσης, ένα πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας των στελεχών του στρατού, «το καλύτερο στον δημόσιο τομέα» κάνοντας αναφορά στο τι έχει συμβεί στις στρατιωτικές σχολές: «παρά τον τετραπλασιασμό της αποζημίωσης και τη βελτίωση υποδομών, εάν δεν αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας και τον τρόπο που στηρίζουμε το σύστημα, σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε στελέχη».
Ακόμα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θα πάμε σε μία μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης. «Υπάρχει μια σειρά από ναυτοδικεία, στρατοδικεία, αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν καμιά ανναγκη. Ο μέσος όρος για έναν στρατιωτικό δικαστή είναι 5 υποθέσεις τον χρόνο όταν οι πολιτικοί δικαστές εξετάζουν 25 υποθέσεις τον μήνα», σημείωσε ο κ. Δένδιας.