Την αξιολόγηση και τις νέες προοπτικές που δημιουργούν τα προγράμματα μείωσης DTC που εκπόνησαν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες κάνει η S&P, ενώ το Crisis Monitor επιχειρεί παράλληλα στη συγκριτική παρουσίασή τους.
Αν και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών απέφευγαν μέχρι προσφάτως τη συζήτηση για τα σχέδια απόσβεσης του DTC, εν τούτοις κατέληξαν σε έναν μηχανισμό σύνδεσης της μείωσης του DTC με την αύξηση των κερδών προς διανομή, λαμβάνοντας έτσι την προκαταρκτική έγκριση των εποπτικών αρχών.
Πρόκειται για πρακτική που στόχο έχει την αύξηση της ανταμοιβής των μετόχων και την εκμετάλλευση της περιόδου υψηλής κερδοφορίας, όπως αυτή που προβλέπεται μέχρι το 2027. Ακολούθως, ο ρυθμός θα υποχωρήσει, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του DTC θα έχει αποσβεστεί και η ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης θα έχει βελτιωθεί ουσιωδώς.
Στη συνέχεια, αν και δεν έχει αποκαλυφθεί τέτοιος σχεδιασμός, οι ελληνικές τράπεζες δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, εκμεταλλευόμενες -πιθανόν- την περαιτέρω υποχώρηση του κόστους του χρήματος και την ενδεχόμενη πραγματωθείσα αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές. Έτσι, οι διοίκησης θα είναι σε θέση να επισπεύσουν περαιτέρω την απομείωση του DTC.
Τί λέει η S&P
Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν ταχύτερη απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) από το 2025, επιδιώκοντας να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έως το 2032-2034 αντί του αρχικού στόχου του 2041.
- Ο επιταχυνόμενος ρυθμός απόσβεσης θα υποστηριχθεί από την αυξημένη κερδοφορία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση της εξάρτησης από τα DTC στο συνολικό κεφάλαιο των τραπεζών.
- Τα οικονομικά αποτελέσματα και η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζουν να ενισχύονται, βελτιώνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματα και ενισχύοντας τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών.
Ανάλυση
Ταχεία Απόσβεση των DTC
- Οι ελληνικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς) ανακοίνωσαν ότι από το 2025 θα ξεκινήσουν την ταχύτερη απόσβεση των DTC. Ο αρχικός στόχος για πλήρη εξάλειψη των DTC έως το 2041 έχει πλέον επισπευσθεί κατά 8-9 έτη, με νέο χρονικό ορίζοντα το 2032-2034.
- Το πρόγραμμα προβλέπει ετήσια απόσβεση ύψους 130-190 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 29% των μερισμάτων που προβλέπεται να διανεμηθούν στους μετόχους των τραπεζών.
Επίδραση στην Κεφαλαιακή Δομή
- Αυτή η επιταχυνόμενη διαδικασία θα μειώσει το ποσοστό των DTC στο Common Equity Tier 1 (CET1) έως το 2027, με τις προβλέψεις να εκτιμούν τα ποσοστά DTC/CET1 στο 20% για την Eurobank, στο 25% για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και στο 30% για την Τράπεζα Πειραιώς.
- Παρότι το βάρος των DTC παραμένει υψηλό σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η S&P θεωρεί τη στρατηγική αυτή θετική ένδειξη για την ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της φερεγγυότητάς τους.
Λειτουργική Απόδοση και Ανθεκτικότητα
- Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ισχυρή λειτουργική απόδοση το 2023, με σταθερή ανάπτυξη του δανεισμού κατά 5%-6% ετησίως, κυρίως λόγω των επιχειρηματικών δανείων. Τα έσοδα από αμοιβές αυξάνονται, ενώ η αναλογία κόστους προς έσοδα κυμαίνεται στο 37%, τοποθετώντας τις ελληνικές τράπεζες μεταξύ των αποδοτικότερων στην Ευρώπη.
- Οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού παραμένουν σε καλά επίπεδα, με τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 2,9%-4,6% και το οργανικό κόστος κινδύνου κάτω από τις 70 μονάδες βάσης για το 2024. Η σταθερότητα αυτή συμβάλλει στην οικονομική ευελιξία και υποστηρίζει τη θετική αξιολόγηση του κλάδου από τη S&P.
Προτάσεις
- Στρατηγική Ανασύνταξη Κεφαλαίων: Οι τράπεζες θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω εναλλακτικές στρατηγικές για τη διαχείριση των DTC, όπως αυξήσεις κεφαλαίου ή διαφοροποίηση των επενδύσεών τους, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική απόσβεση και τη μείωση της κεφαλαιακής εξάρτησης από τα DTC.
- Επένδυση σε Ψηφιακές Τεχνολογίες: Η περαιτέρω βελτίωση της αναλογίας κόστους προς έσοδα μπορεί να υποστηριχθεί μέσω της επένδυσης σε ψηφιακά κανάλια και αυτοματισμούς, επιτρέποντας μείωση του κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας.
- Ενίσχυση Εταιρικής Διακυβέρνησης: Ενδυνάμωση των πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησης για τη βελτίωση της αξιολόγησης ρίσκου και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, εστιάζοντας σε διαφανείς πρακτικές που θα επιτρέψουν μεγαλύτερη ελκυστικότητα κεφαλαίων.
- Αύξηση Καταθετικών Λογαριασμών: Στοχευμένες καμπάνιες για την προσέλκυση νέων καταθέσεων, ώστε να μειωθεί η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού και να ενισχυθεί η σταθερότητα των ρευστών διαθέσιμων.
Τα προγράμματα μείωσης του DTC ανά τράπεζα
- Eurobank:
- Στόχος: Μείωση του ποσοστού DTC στο CET1 στο 20% έως το τέλος του 2027.
- Στρατηγική: Επιταχυνόμενη απόσβεση με βάση την κερδοφορία, ώστε τα DTC να εξαντληθούν πλήρως έως το 2032-2034.
- Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος:
- Στόχος: Μείωση του ποσοστού DTC στο CET1 περίπου στο 25% έως το 2027.
- Στρατηγική: Υιοθέτηση ετήσιας απόσβεσης DTC με επιπλέον αποθεματικά για ταχύτερη εξάλειψη.
- Alpha Bank:
- Στόχος: Καθορισμός του ποσοστού DTC στο CET1 κοντά στο 25% έως το 2027.
- Στρατηγική: Ετήσια απόσβεση DTC ύψους 130-190 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση με ετήσια κερδοφορία.
- Τράπεζα Πειραιώς:
- Στόχος: Μείωση του ποσοστού DTC στο CET1 στο 30% έως το 2027.
- Στρατηγική: Σταδιακή αύξηση της απόσβεσης DTC παράλληλα με ενισχυμένα κέρδη και μέτρα βελτίωσης κεφαλαίων.