Στην Αφρική και την Ασία συγκεντρώνεται το top10 των πιο επιβαρυμμένων πρωτευουσών στον κόσμο σύμφωνα με έρευνα της IQAir.
Μεταξύ των πρωτευουσών 134 χωρών και περιοχών που αναλύθηκαν στην Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα του 2023, που δημοσιεύτηκε από την εταιρία εξοπλισμού καθαρισμού αέρα IQAir, το Νέο Δελχί κατέλαβε την πρώτη θέση με μέση ετήσια συγκέντρωση PM2.5 στα 92,7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει το πιο πρόσφατο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 17 φορές, και μόνο μία άλλη πρωτεύουσα πλησιάζει στη βαθμολογία της IQAir.
Η Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, παρουσίασε μέση ετήσια συγκέντρωση PM2.5 στα 80,2 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ακολουθούμενη από την Ουαγκαντούγκου (Μπουρκίνα Φάσο), το Ντουσάνμπε (Τατζικιστάν) και τη Βαγδάτη (Ιράκ) με 46,6, 46,0 και 45,8 μικρογραμμάρια, αντίστοιχα. Η πρώτη πρωτεύουσα εκτός Ασίας ή Αφρικής στον κατάλογο είναι το Σαράγεβο με 28,6 μικρογραμμάρια. Η Έκθεση Παγκόσμιας Ποιότητας Αέρα της IQAir ανέλυσε δεδομένα από 7.812 σταθμούς και αισθητήρες μέτρησης ποιότητας αέρα, προσθέτοντας επτά νέες αφρικανικές και τέσσερις νέες λατινοαμερικανικές χώρες σε σύγκριση με την έκδοση του 2022.
Το μεγαλύτερο μέρος του PM2.5, που αντιπροσωπεύει τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόνια, προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Οι εκπομπές από τις οδικές μεταφορές και τον ενεργειακό τομέα είναι οι μεγαλύτεροι συντελεστές της αυξημένης συγκέντρωσης PM2.5, ενώ μικρότερης κλίμακας πηγές, όπως η καύση γεωργικών αποβλήτων, μπορούν επίσης να αποτελέσουν παράγοντα, ειδικά στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες.
You will find more infographics at Statista