Σε buy (από neutral) αναβαθμίζει η Bank of America τη μετοχή της Alpha Bank, ανεβάζοντας παράλληλα την τιμή-στόχο από τα 1,79 ευρώ στα 2,06 ευρώ.
Ο οίκος βλέπει περιθώρια ανόδου 31% για τη μετοχή, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται να καλύψει το χαμένο έδαφός της έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών.
Η μετοχή της Alpha Bank έχει ενισχυθεί κατά 2% από τις αρχές του έτους, την ώρα που οι άλλες ελληνικές τράπεζες σημειώνουν κέρδη άνω του 20%.
Τώρα, η BofA εκτιμά ότι θα καλύψει αυτό το χαμένο έδαφος λόγω:
- Του σταθερού προς υψηλότερου RoTE, που παίρνει ώθηση και από τα σταθερά έσοδα από τόκους και την ανθεκτικότητά τους καθώς οι μειώσεις επιτοκίων επιταχύνονται.
- Της βελτίωσης της καθαρής θέσης σε μετρητά.
- Της μείωσης του δείκτη NPE.
- Της ελκυστικής απόδοσης του 10% το 2025, καθώς βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαίων CET1 και επιταχύνεται η απόσβεση των DTCs.
Άλλωστε, με P/E στο 5.0x, P/TBV στο 0.5x και RoTE 10%, η Alpha φαίνεται ελκυστική, σημειώνουν οι αναλυτές.
Ο οίκος αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Alpha Bank κατά 7%-10% για το 2024-2026, εν μέρει λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους (+2%-3%), ενώ προβλέπει και χαμηλότερο αριθμό μετοχών, καθώς μέρος της διανομής κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά μετοχών.
Ο δείκτης καθαρών ταμειακών διαθεσίμων και NPE κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σημειώνει η BofA, η οποία επισημαίνει και τις θετικές εξελίξεις στον δείκτη καθαρών ταμειακών διαθεσίμων και NPE της Alpha, όπως σημειώνεται στην έκθεσή Looking beyond NII:
- Η καθαρή ταμειακή θέση της Alpha εξακολουθεί να είναι αρνητική, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά. Η BofA εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτό θα απαιτήσει υψηλότερη αύξηση των καταθέσεων, αλλά με τους τρεχούμενους λογαριασμούς να αυξάνονται και πάλι (+2% QoQ) και το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων να μειώνεται, αυτό θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμο. Κάποια καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο και άλλο 1 δισ. ευρώ που αναμένεται το δ΄ τρίμηνο δείχνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον ισολογισμό.
- Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερος σε σχέση με τους ανταγωνιστές, ο δείκτης NPEs της Alpha θα πρέπει να είναι <4% έως το YE24E (έναντι 6% το YE23) μετά από άλλη μια πώληση NPEs το 4Q24. Η κάλυψη των NPE βελτιώνεται επίσης σταδιακά: 48% το 3Q24 έναντι 45% το YE23.
Η BofA επισημαίνει επίσης και την κορυφαία απόδοση πληρωμών στο 10% το 2025E. Με απόδοση 10% το 2025 και 11% το 2026 (E), η Alpha εμφανίζεται ελκυστική έναντι των ομοειδών της Ελλάδας και της EEMEA. Μετά τα νέα προγράμματα απόσβεσης DTC, αναμένεται ότι η Alpha θα αυξήσει τις πληρωμές του 2024E στο 40% και θα πάει στο 50% το 2025E. Μέρος των πληρωμών είναι πιθανό να προέλθει ως επαναγορά, οδηγώντας τα EPS προς τα πάνω. Ο δείκτης CET1 είναι ισχυρός στο 17,1% PF για την πώληση της Ρουμανίας, δεν υπάρχουν ανάγκες έκδοσης MREL πέραν της αναχρηματοδότησης, και η Alpha χτίζει CET1 πιο γρήγορα (έναντι της Eurobank και της NBG) δεδομένου ότι απομένει αρκετός χώρος για να συμπεριληφθούν οι DTAs στο CET1 (έως 10%).