Προεδρικές πρωτοβουλίες που υπονομεύουν το υπόλοιπο της θητείας Μπάιντεν αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διέρρευσε στην Washington Post ότι είχε επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να επιβεβαιώνει μεν, αλλά να υποβαθμίζει την αξία της.
Η Washington Post ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, παροτρύνοντάς τον να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή εγείρει ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς πραγματοποιήθηκε χωρίς συντονισμό με την τρέχουσα κυβέρνηση.
Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για αυτές τις επικοινωνίες, τονίζοντας τη σημασία μιας ενιαίας προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, δήλωσε: «Ήμασταν ξεκάθαροι ότι οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη επικοινωνία με ξένους ηγέτες μπορεί να υπονομεύσει την εθνική μας ασφάλεια».
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία αλλά υποβάθμισε τη σημασία της, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Πούτιν επικοινωνεί τακτικά με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε: «Τέτοιες συνομιλίες είναι ρουτίνα και δεν πρέπει να ερμηνεύονται υπερβολικά».
Αυτή η εξέλιξη προσθέτει πολυπλοκότητα στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από την Ουκρανία, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων εν μέσω των εγχώριων πολιτικών δυναμικών.
Παρέμβαση Τραμπ στην Ουκρανία
Ο Τραμπ, που έχει εξ αρχής δηλώσει ότι θα επιδιώξει άμεσο κλείσιμο του μετώπου στην Ουκρανία με διαπραγματεύσεις και αναγνώριση της κατάστασης στο πεδίο, που συνεπάγεται υπαναχώρηση της Ουκρανίας, φαίνεται ότι επιχειρεί να στείλει μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση δεν τον εκφράζει, σε μια προσπάθεια να προλάβει εξάρσεις που θα μπορούσαν να δημιούργησουν αναπόδραστες δυναμικές.
Ο Τραμπ είχε επίσης μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη και είπε ότι θα υποστηρίξει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Οι διαπραγματεύσεις που… κατέρρευσαν
Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.
Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.