Την απαλλαγή του Βαγγέλη Μαρινάκη και τριών ακόμη ατόμων για την υπόθεση του ναρκόπλοιου Noor 1 αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Η κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά για τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και τρεις συνεργάτες του, σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση του πλοίου «Noor One», είναι απαλλακτική.
Επτά χρόνια μετά το «άνοιγμα» της δεύτερης δικογραφίας για το πλοίο, πάνω στο οποίο βρέθηκαν 2,1 τόνοι ηρωίνης, το δικαστικό συμβούλιο, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ότι πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες ο εφοπλιστής, ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας Capital, ένας δικηγόρος κι ένας ναυτασφαλιστής.
Η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του ασκήθηκε τον Απρίλιο του 2018 και αφορούσε τα κακουργήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης ναρκωτικών με τη μορφή της χρηματοδότησης, της διαμετακόμισης, εισαγωγής, μεταφοράς, αγοράς, κατοχής, πώλησης, αποθήκευσης, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσας στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, από δράστες που κατ’ επάγγελμα χρηματοδοτούν την τέλεση πράξεων διακινήσεως και δια-κινούν ναρκωτικές ουσίες.
Η υπόθεση του Noor1
Η υπόθεση του Noor 1 αφορά τη διακίνηση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης που εντοπίστηκε το 2014 στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το πλοίο Noor 1, το οποίο ανήκε σε ελληνικά συμφέροντα, μετέφερε 2,1 τόνους ηρωίνης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με προορισμό την Ευρώπη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ευρώπη, με εκτιμώμενη αξία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση θεωρείται περίπλοκη, καθώς εμπλέκονται διάφορα άτομα από τον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κλάδο, ενώ έχουν συνδεθεί πολλοί θάνατοι μαρτύρων και εμπλεκόμενων με αυτήν. Οι θάνατοι αυτοί είναι συχνά μυστηριώδεις και έχουν προκαλέσει υποψίες για ενδεχόμενες προσπάθειες κάλυψης στοιχείων και παρεμπόδισης της δικαστικής διαδικασίας.
Παράλληλα, οι αρχές εξέτασαν διεθνείς διασυνδέσεις και πιθανά δίκτυα ναρκωτικών που εκτείνονται σε διάφορες χώρες, ενώ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για το πώς το πλοίο κατάφερε να μεταφέρει τόσο μεγάλη ποσότητα ηρωίνης χωρίς να γίνει αντιληπτό. Η υπόθεση παραμένει στην επικαιρότητα και ερευνάται ακόμη για πιθανές συνδέσεις με οργανωμένο έγκλημα και διαφθορά.
Κατηγορούμενοι
Η υπόθεση του πλοίου «Noor 1», που εντοπίστηκε το 2014 να μεταφέρει 2,1 τόνους ηρωίνης, περιλαμβάνει πολλούς εμπλεκόμενους και υπόπτους. Οι βασικοί ύποπτοι και κατηγορούμενοι στην υπόθεση περιλαμβάνουν:
- Μάκης Γιαννουσάκης: Εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της βίλας στη Φιλοθέη, όπου βρέθηκε μέρος της ηρωίνης. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ στο δευτεροβάθμιο η ποινή του μειώθηκε σε 18 έτη.
- Γιώργος Μπουρδούβαλης: Καπετάνιος του «Noor 1». Καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, με τη ποινή του να μειώνεται σε 18 έτη στο δευτεροβάθμιο.
- Αιμίλιος Κοτσώνης: Πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και επιχειρηματίας. Αρχικά κατηγορήθηκε για εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά αθωώθηκε στο Εφετείο.
- Τούρκοι και Ιρανοί διακινητές: Σύμφωνα με τις έρευνες, Τούρκοι και Ιρανοί διακινητές θεωρούνται οι κύριοι χρηματοδότες και οργανωτές της μεταφοράς της ηρωίνης. Ορισμένοι από αυτούς έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε άλλες χώρες.
Απαλλάχθηκαν
Στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1», που αφορούσε τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης το 2014, αρκετά άτομα απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες:
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Ο εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.
- Αιμίλιος Κοτσώνης: Πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και επιχειρηματίας, αρχικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, αλλά αθωώθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
- Βασίλειος Κουρούβανης: Υποναυλωτής του «Noor 1», καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών, αλλά αθωώθηκε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
- Βαγγέλης Μπαϊρακτάρης, Νίκος Συντιχάκης και Ηλίας Τσακίρης: Συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες με το ίδιο απαλλακτικό βούλευμα.
Αυτές οι απαλλαγές προέκυψαν μετά από δικαστικές διαδικασίες και ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Το δαιδαλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς του Noor1
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου «Noor 1» παρουσίαζε πολυπλοκότητα, με διαδοχικές αλλαγές και εμπλοκή διαφόρων εταιρειών και προσώπων. Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή των βασικών στοιχείων:
- Πλοιοκτήτρια Εταιρεία: Το «Noor 1» ανήκε στην εταιρεία Bronte Enterprises Ltd, με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ.
- Ναύλωση: Η Bronte Enterprises Ltd μίσθωσε το πλοίο σε Έλληνα ναυλωτή με σκοπό τη μεταφορά πετρελαίου από τη Λιβύη στην Ελλάδα.
- Εμπλοκή της AXIA Shiptrade: Κατά τη διάρκεια των ερευνών, προέκυψε ότι η εταιρεία AXIA Shiptrade, με έδρα την Ελλάδα, εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια του πλοίου. Ωστόσο, υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο της, καθώς σε ορισμένα έγγραφα φαινόταν ως ιδιοκτήτρια, ενώ σε άλλα ως διαχειρίστρια.
- Εμπλοκή της Arab Wave Shipping FZE: Αναφορές υποδείκνυαν ότι η εταιρεία Arab Wave Shipping FZE, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε εμπλοκή στη διαχείριση ή τη ναύλωση του πλοίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε σύνδεση της εταιρείας αυτής με τα ναρκωτικά.
- Πληρωμή Τελών Ελλιμενισμού: Σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, τα τέλη ελλιμενισμού του πλοίου στην Ελευσίνα πληρώθηκαν από τον Μάκη Γιαννουσάκη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση.
Παραιτήσεις δικαστικών λειτουργών
Στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1», τουλάχιστον δύο δικαστικοί λειτουργοί παραιτήθηκαν από τον χειρισμό της:
- Ευαγγελία Αλεξακίδου: Η πρώτη ανακρίτρια που ανέλαβε τη δικογραφία του «Noor 1» με κατηγορούμενους τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργάτες του. Ζήτησε μετάθεση, η οποία έγινε δεκτή.
- Καλλιόπη Μάντακα: Η δεύτερη ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση μετά τη μετάθεση της κ. Αλεξακίδου. Υπέβαλε την παραίτησή της από το δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 2019, επικαλούμενη προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.
Επιπλέον, ο τρίτος ανακριτής, Ιωάννης Πετρόπουλος, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης από την υπόθεση, επικαλούμενος ότι είναι γιος του πρώην ποδοσφαιρικού εισαγγελέα Κωνσταντίνου Πετρόπουλου. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε.
Αυτές οι παραιτήσεις και αιτήσεις εξαίρεσης έχουν προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τις πιέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι δικαστικοί λειτουργοί κατά τον χειρισμό της υπόθεσης.