It’s the economy stupid! Αυτή η φράση, που διατυπώθηκε διάσημα από τον σύμβουλο πολιτικής επικοινωνίας James Carville κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεδρικής εκστρατείας του Bill Clinton το 1992 και εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη πάνω από 30 χρόνια αργότερα.
Στην πραγματικότητα, περιγράφει αρκετά καλά τι μπορεί να κόστισε την εκλογή στην Kamala Harris. Σύμφωνα με τα exit polls η απογοήτευση με την κατάσταση της οικονομίας, περισσότερο από τη μετανάστευση, ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την ευρεία επιστροφή του Donald Trump στην εξουσία.
Στα exit polls του NEP που δημοσιεύθηκαν από το NBC News, το 32% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων σε 10 κρίσιμες πολιτείες επέλεξαν την οικονομία ως το ζήτημα που τους ενδιέφερε περισσότερο για την απόφασή τους. Από αυτούς, το 80% ψήφισε τον Donald Trump, δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα στο ζήτημα σε σύγκριση με την Harris, που κέρδισε το 74% των ψηφοφόρων που επικεντρώθηκαν στην άμβλωση, από τους οποίους το 74% ψήφισε την υποψήφια των Δημοκρατικών.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης εκστρατείας της, η Harris φάνηκε να αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από το οικονομικό ιστορικό της κυβέρνησης Biden, το οποίο είχε αφήσει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται χειρότερα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν. Και ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο Biden καθοδήγησε την οικονομία μέσα από την κρίση του πληθωρισμού με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά, δεδομένου ότι αυτή εν μέρει προκλήθηκε από παράγοντες εκτός του ελέγχου του, π.χ., την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή τις παγκόσμιες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό δεν ήταν το συναίσθημα πολλών ανθρώπων, και η εκστρατεία της Harris απέτυχε να απευθυνθεί σε αυτά τα κατά βάση αρνητικά συναισθήματα.
Το 46% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι η οικογένειά τους ήταν σε χειρότερη κατάσταση τώρα σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν, ποσοστό που είναι ακόμη υψηλότερο από το 2008, στη μέση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Το 81% αυτών των ανθρώπων ψήφισε τον Trump, υποδηλώνοντας ότι η Harris θεωρήθηκε ως η «συνέχεια της ίδιας πολιτικής» ενώ ο Trump υποσχόταν αλλαγή. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία τα πήγαινε σχετικά καλά σε επίπεδο αριθμών – σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ, χαμηλή ανεργία, υψηλές τιμές μετοχών – οι Αμερικανοί είναι αρκετά απαισιόδοξοι μετά από τρία χρόνια υψηλού πληθωρισμού. Το 68% των ψηφοφόρων περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας ως όχι τόσο καλή ή φτωχή, ενώ μόνο το 31 τοις εκατό είπε ότι ήταν καλή ή εξαιρετική.
You will find more infographics at Statista