Σκηνές που συνάδουν με τη μεταφορά μεγάλης πηγής έντασης από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη καταγράφηκαν στο Άμστερνταμ με άγριες συμπλοκές και επιθέσεις κατά Ισραηλινών αρχικά και ντεμαράζ στη συνέχεια κατά Αράβων και Παλαιστινίων, με τις αρχές να κάνουν λόγο για έξαρση αντισημιτισμού, ενώ πηγές να αναφέρονται ακόμη και σε απαγωγές.
Την εσπευσμένη επιστροφή οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ από την Άμστερνταμ που είχαν μεταβεί για να παρακολουθήσουν τον αγώνα με τον Άγιαξ προκάλεσαν οι άγριες επιθέσεις που δέχθηκαν, τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας χαρακτηρίζει αντισημιτικές.
Τα όσα συνέβησαν και συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στην Ολλανδία έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Ευρώπη, καθώς απόδειξη της επιδείνωσης της εικόνας του Ισραήλ στην Ευρώπη, εξαιτίας της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα και της εισβολής στον Λίβανο.
Αν και από πολλές πλευρές γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος σε ζήτημα οπαδικής βίας και έξαρσης αντισημιτισμού, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ πιο βαθύ φαινόμενο που έχει να κάνει με την αντίδραση μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής κοινωνίας στον ανθρωπιστικό όλεθρο που έχει προκαλέσει το Ισραήλ.
Πολιτικά, οι κοινωνίες στην Ευρώπη φαίνεται ότι βρίσκονται σε διαφορετική σελίδα από τις κυβερνήσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική σταθερότητα και τον κίνδυνο αντισυστημικών ανατροπών.
Αντιδράσεις
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να σταλούν δύο αεροπλάνα στην Ολλανδία για τον επαναπατρισμό των οπαδών. Ο Νετανιάχου διέταξε επίσης την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ Μοσάντ να καταρτίσει ένα σχέδιο για την αποτροπή αναταραχών σε αθλητικές εκδηλώσεις στο μέλλον.
«Έδωσα εντολή στον αρχηγό της Μοσάντ και σε άλλους αξιωματούχους να προετοιμάσουν τα σχέδιά μας δράσης, το σύστημά μας συναγερμού και την οργάνωσή μας μπροστά σε αυτήν τη νέα κατάσταση», είπε ο Νετανιάχου σε μια δήλωση που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο υπουργείο Εξωτερικών με θέμα την απομάκρυνση των Ισραηλινών από το Άμστερνταμ.
“Αυτή είναι μια πολύ σκοτεινή στιγμή για την πόλη, για την οποία αισθάνομαι πολύ μεγάλη ντροπή“, δήλωσε η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χαλσέμα σε συνέντευξη Τύπου. “Αντισημίτες εγκληματίες επιτέθηκαν σε επισκέπτες στην πόλη μας, σε ενέργειες [του τύπου] hit-and-run“, είπε η Χαλσέμα, η οποία ανακοίνωσε απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πόλη για τρεις ημέρες αρχής γενομένης από σήμερα και έδωσε στην αστυνομία έκτακτες εξουσίες για ελέγχους στον δρόμο.
Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ καταδίκασε τις συγκρούσεις και είπε ότι οι «σοκαριστικές εικόνες» ενός «πογκρόμ» θυμίζουν την περσινή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. “Βλέπουμε με τρόμο σήμερα το πρωί, τις συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο που από τις 7 Οκτωβρίου ελπίζαμε να μην ξαναδούμε: ένα αντισημιτικό πογκρόμ που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή εναντίον οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ισραηλινών πολιτών στην καρδιά του Άμστερνταμ“, δήλωσε ο Χέρτζογκ. είπε στο Χ. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι απαγόρευσε σε όλο το προσωπικό του να ταξιδέψει στην Ολλανδία μέχρι νεωτέρας.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ κατήγγειλε την «τρομερή αντισημιτική επίθεση». “Δεν θα το ανεχτούμε. Θα διώξουμε τους δράστες. Και νιώθω βαθιά ντροπή που μπορεί να συμβεί αυτό στην Ολλανδία το 2024“, είπε ο Σουφ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνάντησης ηγετών της ΕΕ στη Βουδαπέστη.
Το γραφείο του Νετανιάχου είπε νωρίτερα ότι είπε στον Σουφ ότι «βλέπει την προμελετημένη αντισημιτική επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών με απόλυτη σοβαρότητα και ζήτησε αυξημένη ασφάλεια για την εβραϊκή κοινότητα στην Ολλανδία».
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι «εξοργισμένη» από τις «άσχημες επιθέσεις που στοχεύουν Ισραηλινούς πολίτες στο Άμστερνταμ». «Ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία απολύτως θέση στην Ευρώπη. Και είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε: «Η βία κατά των Ισραηλινών πολιτών στο Άμστερνταμ θυμίζει τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας. Το καταδικάζω έντονα και εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους τραυματίες».
Στο περιθώριο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Βουδαπέστη, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία στον Ολλανδό πρωθυπουργό Ντικ Σούφ για την επίθεση που δέχθηκαν Ισραηλινοί οπαδοί στο Άμστερνταμ.
“Ο αχαλίνωτος αντισημιτισμός είναι απαράδεκτος και τρομακτικός και είναι καθήκον μας να εγγυηθούμε την πλήρη ασφάλεια των πολιτών της εβραϊκής θρησκείας“, δήλωσε η Μελόνι.
Τα επεισόδια
Σε σκηνές που έδειχναν τις εντάσεις, μη επαληθευμένο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φέρεται να τραβήχτηκε την Πέμπτη φάνηκε να δείχνει μερικούς οπαδούς της Μακάμπι να φωνάζουν στα εβραϊκά: “Τελειώστε τους Άραβες! Θα νικήσουμε!”
Η ολλανδική αστυνομία ανέφερε ότι έγιναν 62 συλλήψεις ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον αγώνα.
Στο μεταξύ, όλοι οι Ισραηλινοί για τους οποίους δεν υπήρχαν νέα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα Μακάμπι-Άγιαξ χθες βράδυ στο Άμστερνταμ έχουν εντοπιστεί, ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. “Όλοι οι Ισραηλινοί για τους οποίους δεν είχαμε νέα στο Άμστερνταμ έχουν εντοπιστεί“, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, μετά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενδεχόμενη σύλληψη ομήρων.
Εξάλλου, ένα πρώτο αεροπλάνο που μεταφέρει Ισραηλινούς που απομακρύνθηκαν από το Άμστερνταμ, προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Μπεν Γκουριόν, το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ανέφεραν οι ισραηλινές αερολιμενικές αρχές. “Το αεροπλάνο που έφθασε μόλις στο Τελ Αβίβ μεταφέρει επιβάτες που απομακρύνθηκαν από το Άμστερνταμ“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος των αερολιμενικών αρχών Λϊζα Ντβίρ.
Οι ισραηλινές αρχές προέτρεψαν τους πολίτες τους στο Άμστερνταμ να μείνουν στα ξενοδοχεία τους και να αποφεύγουν να δείχνουν ισραηλινά ή εβραϊκά σύμβολα αν βγαίνουν έξω. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σαάρ είπε ότι ζήτησε τη βοήθεια της ολλανδικής κυβέρνησης για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των Ισραηλινών πολιτών από τα ξενοδοχεία τους στο αεροδρόμιο για να λάβουν τις πτήσεις διάσωσης.
Τέλος, υπάρχει μια οδηγία που απαγορεύει στους Ισραηλινούς να βρεθούν σήμερα στο νέο παιχνίδι που θα δώσει η ομάδα του Τελ Αβίβ.
Αγώνας Ισραήλ – Γαλλίας στο Παρίσι
Σε ένα άλλο πιθανό ποδοσφαιρικό σημείο ανάφλεξης, η Γαλλία έχει προγραμματιστεί να παίξει με το Ισραήλ στο Παρίσι την επόμενη Πέμπτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας είπε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί.
Τεταμένες οι σχέσεις Γαλλίας – Ισραήλ
Επίσης, ένα νέο διπλωματικό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί και στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Τελ Αβίβ με το Παρίσι, με την είσοδο ισραηλινών αστυνομικών σε χώρο γαλλικής δικαιοδοσίας στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Και δεν πρόκειται για οποιοδήποτε μέρος. Είναι το Όρος των Ελαιών, ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Όμως, λίγες ώρες πριν φθάσει στο σημείο, οι ισραηλινοί αστυνομικοί εισχώρησαν και κυρίως ένοπλοι, χωρίς άδεια και χωρίς να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο ήταν εκεί.
Ο υπουργός των Εξωτερικών της Γαλλίας αρνήθηκε να μπει στο ιστορικό μνημείο και ακόμα περισσότερο όταν μπροστά στα μάτια του εξελίχθηκαν σκηνές με δύο Γάλλους χωροφύλακες, που προστατεύουν αυτά τα μνημεία, να βρίσκονται υπό κράτηση. Και μάλιστα έναν από τους χωροφύλακες τον έριξαν στο έδαφος και με χειροπέδες τον οδήγησαν στο αστυνομικό όχημα. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι γιατί ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών επέμενε για αυτή την αποφυλάκιση τους.
Η ένταση είναι μεγάλη. Όλοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο. Ίσως ένα από τα σενάρια είναι επειδή η Γαλλία ζητάει εμπάργκο όπλων εναντίον των Ισραηλινών στη Γάζα.