Ηχηρή παρέμβαση, που είναι αβέβαιο αν βρήκε ευήκοα ώτα στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα προκάλεσε ανησυχία σε άλλες χώρες, πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν, ζητώντας περισσότερη, πιο ισχυρή και στρατηγικά πιο αυτόνομη Ένωση.
Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ για την Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι “Πρέπει να γίνουμε παμφάγοι”… Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει “δόντια” ή να διακινδυνεύσει να γίνει βορά των “σαρκοφάγων” του κόσμου, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μπορεί ο Μακρόν να επιχειρεί να ανακτήσει τώρα τη δυναμική του και να ηγηθεί του αγώνα για περισσότερη Ευρώπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πείσει για την ικανότητά του και τη δυνατότητα της Γαλλίας να συνθέσει, ενώ άπαντες ανησυχούν για την κρυφή ατζέντα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι γνωστός ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης να καταστεί η Ευρώπη πιο ανεξάρτητη από εμπορικούς ανταγωνιστές όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι πια το “φυτοφάγο” του κόσμου μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Πρέπει να γίνει “παμφάγο”.
Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ήρθαν μία μέρα μετά τη σαρωτική νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, εγείροντας ανησυχίες ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος μπορεί να μειώσει τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Ο Μακρόν είναι γνωστός ως η πιο ισχυρή φωνή υπέρ της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Ευρώπης από ανταγωνιστές όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και τεχνολογίας αιχμής.
“Για μένα, είναι απλό. Ο κόσμος αποτελείται από φυτοφάγα και σαρκοφάγα. Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε φυτοφάγα, τότε τα σαρκοφάγα θα νικήσουν και θα είμαστε μια αγορά γι’ αυτούς,” δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Βουδαπέστη.
Πολιτικά… ακρωτηριασμένος
Η ηγεσία του Μακρόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί πλήγμα μετά τις πρόωρες εκλογές που προκάλεσε νωρίτερα φέτος και τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να επανατοποθετηθεί ως η γέφυρα της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Τραμπ την Τετάρτη.
“Πιστεύω, τουλάχιστον, ότι πρέπει να επιλέξουμε να γίνουμε παμφάγοι. Δεν θέλω να είμαι επιθετικός, απλώς να ξέρουμε πώς να αμυνθούμε σε όλα αυτά τα θέματα.”
Διπλωμάτης της ΕΕ στη Βουδαπέστη είπε ότι η εκλογή του Τραμπ μπορεί να δώσει στον Γάλλο ηγέτη έναν νέο “raison d’être” ως επικεφαλής υποστηρικτής μιας πιο τολμηρής και ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας. Ο διπλωμάτης, όπως και άλλοι που αναφέρονται στο άρθρο, ζήτησε ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά.
Αν και ο Γάλλος ηγέτης δεν κατονόμασε χώρες, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανούς εμπορικούς πολέμους σε δύο μέτωπα, με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιβάλει δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με την Ουάσιγκτον αν ο Τραμπ εφαρμόσει απειλές για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
“Εμείς [στην Ευρώπη] νομίζουμε ότι πρέπει να αναθέτουμε τη γεωπολιτική μας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το χρέος μας στους Κινέζους πελάτες μας και την τεχνολογική μας καινοτομία στους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες,” είπε. “Αυτό δεν είναι η καλύτερη ιδέα.”
Περισσότερη Ευρώπη στην Ασφάλεια και την Άμυνα
Φτάνοντας στη συνάντηση την Πέμπτη, οι ηγέτες και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τόνισαν την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και να στηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Ανατροπές στα γεωπολιτικά μέτωπα
Μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ “αλλάζει το status quo” στην Ουκρανία.
“Η Ευρώπη πρέπει να προβληματιστεί. Αν με ρωτήσετε θεωρητικά εάν η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα, θα έλεγα προφανώς όχι,” είπε. “Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ δημιουργεί μια εντελώς νέα πραγματικότητα, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο.”
Άλλοι ηγέτες της ΕΕ επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα συνεχούς υποστήριξης προς το Κίεβο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που φιλοξενείται από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στην οποία παρευρίσκεται επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες της ΕΕ.
Ωστόσο, δεν πείστηκαν όλοι από τις εκκλήσεις του Μακρόν για ενότητα.