Ανθεκτικότητα εν μέσω ευρωπαϊκής ανασφάλειας και αμειρκανικού πάρτι επέδειξε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει ανοδικά, με κοφτό και προσεκτικό βηματισμό, αλλά χωρίς εξάρσεις και απογοητεύσεις, μοτίβο που κυριάρχησε στις ευρωαγορές.
- Ισχυρό γύρισμα στην Ευρώπη από το +1,50% αρχικά σε μεγάλες απώλειες και ανησυχία
- Συνέχεια της ήπιας ανοδικής διόρθωσης στο Χ.Α. που έπιασε τις 1.400 μονάδες
- Τράπεζες, Τιτάν και Coca Cola HBC τράβηξαν το Γενικό Δείκτη στις 1.408 μονάδες
- Την… εθνικιστική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ φοβάται η Ευρώπη
Αποτελώντας τον πλέον «εθνικιστή» σε ό,τι αφορά την οικονομία πρόεδρο των ΗΠΑ των τελευταίων δεκαετιών, ο Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη ως ο 47ος πρόεδρος της Αμερικής, έφερε πολύ ισχυρό ράλι στη Wall Street, με τον Dow Jones σε άνοδο άνω του 3% και νέα ιστορικά υψηλά, ενώ την ίδια ώρα έσπειρε ανησυχία στην Ευρώπη, οδηγώντας τους δείκτες σε κίνηση – ροντέο, καθώς από τα σημαντικά αρχικά κέρδη γύρισαν αρνητικά χάνοντας έως και 2,90%.
Οι αγορές πάντα έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες στην ανάγνωση των εξελίξεων και πολύ συχνά δεν προσεγγίζουν την πραγματικότητα σύμφωνα με τις πολιτικές αναλύσεις που είναι για λαϊκή κατανάλωση, αλλά διαβάζουν με εντελώς διαφορετικό focus τα γεγονότα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι δείκτες της Wall Street δείχνουν να επιβεβαιώνουν ότι η εκλογή Τράμπ υπόσχεται πιο υπέρμαχη πολιτική στην προστασία της αμερικανικής οικονομίας, έναντι της ηττημένης αντιπάλου του, προκαλώντας ράλι στις μετοχές.
Ο Dow Jones κερδίζει 1.350 μονάδες ή 3,18% έχοντας ξεπεράσει τις 43.500 μονάδες για πρώτη φορά στη μακρόχρονη ιστορία του, ο S&P 500 κερδίζει άνω του 2% έχοντας φτάσει στις 5.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 2,39% έχοντας φτάσει στις 18.880 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης φόβου VIX υποχωρεί κατά 21% έχοντας κατέλθει στις 16,20 μονάδες, ενώ υποχωρεί και ο χρυσός που αποτελεί καταφύγιο για τα δύσκολα.
Roller coaster οι ευρωαγορές
Αντιθέτως, νευρική ήταν η πορεία στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς παρά το καλό ξεκίνημα, υπό σύντομα επικράτησε ο φόβος των γεωοικονομικών ανταγωνισμών, όπως προκύπτει από το playbook της πρώτης θητείας, που άνοιξε το μέτωπο με την Κίνα, την Ευρώπη και τη Ρωσία ταυτόχρονα. Οι ανησυχίες αυτές έπληξαν κυρίως τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις μετοχές, κυρίως του DAX της Φρανκφούρτης, να δέχονται σημαντικές πιέσεις.
Φυσικά, τα πάντα είναι ρευστά, τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο και τίποτα δεν είναι σίγουρο από πλευράς οικονομικών – και όχι μόνο – χειρισμών από τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.
Τη μικρότερη πτώση είχε ο αγγλικός FTSE 100 που υποχώρησε μόλις κατά 0,07%, ο DAX της Φρανκφούρτης που αρχικά ενισχύονταν περίπου 1,50%, τελικώς έκλεισε με πτώση 1,13%, ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,51%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 0,54% της αξίας του. Μεγάλη πτώση είχαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας (πλην του Χ.Α.), καθώς ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 2,90%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση πάνω από 530 μονάδες ή ποσοστό 1,54%.
Έπιασε και τις 1.400 μονάδες το Χ.Α.
Δείχνοντας ότι συνεχίζει να κινείται ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, τόσο στις θετικές, όσο και στις αρνητικές ημέρες, κάτι που υποδηλώνει πως πιθανότατα έχει αποκοπεί από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια των ξένων, αποτελώντας μια μικρή, κερδοσκοπική αγορά για ευκαιριακές κινήσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο που είχε υστερήσει τα μέγιστα στο ανοδικό ράλι των αγορών τους προηγούμενους μήνες, σήμερα συμπλήρωσε την 5η σερί ανοδική συνεδρίαση.
Όπως σημειώσαμε και χθες, η εν λόγω κίνηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανοδική διόρθωση και αποκατάσταση των πτωτικών στρεβλώσεων του Οκτωβρίου, που είχε οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τριμήνου με μηνιαίες απώλειες 4,77% και τον τραπεζικό κλάδο σε χαμηλά 9μήνου με μηνιαία πτώση 8,36%.
Σήμερα μάλιστα η αγορά επανήλθε πάνω από τις 1.400 μονάδες, όμως έκλεισε αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Γ.Δ. έφτασε στα πρώτα 50 λεπτά της συνεδρίασης έως το υψηλό των 1.424 μονάδων όταν κατέγραφε ράλι +1,80%, όμως έκτοτε έχανε σταδιακά έδαφος, με το κλείσιμο να είναι στις 1.408,57 μονάδες με άνοδο 0,64%.
Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο με το Γ.Δ. γράφημα, έκλεισε στις 3.416,29 μονάδες με άνοδο 0,81%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε αρνητικά χάνοντας 0,39% στις 2.258,52 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν για ακόμη μια ημέρα πρωταγωνιστής, κερδίζοντας 1,18% με κλείσιμο πάνω από τις 1.200 μονάδες και συγκεκριμένα στις 1.210,78 μονάδες.
Στο πενθήμερο της αντίδρασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 1,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 5,57%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 151,38 εκατ. ευρώ, με τα 143 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 89,6 εκατ. στις τράπεζες, με την Πειραιώς να διακινεί 36,93 εκατ., την Εθνική 28,21 εκατ., την Alpha Bank 13,32 εκατ. και τη Eurobank 10,66 εκατ. ευρώ.
Κέρδη πάνω από 2% είχαν στον FTSE 25 οι Τιτάν, Coca Cola HBC, Πειραιώς και Jumbo, ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Autohellas και Σαράντης. Στον αντίποδα, πτώση πλέον του 1% είχαν οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ElvalHalcor.
Στον Mid Cap ράλι +4,03% με νέα ιστορικά υψηλά έκανε η Κρι Κρι που ετοιμάζει επένδυση στην Αμερική, στο +2,05% η Lavipharm, +2,10% η Premia Properties, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι AVAX και Profile. Αντιθέτως, επέστρεψαν στις πιέσεις με απώλειες 1,97% και 1,62% αντίστοιχα οι Intralot και Intracom, στο -3,45% ο ΟΛΠ, -1,46% η BriQ Properties και -1,88% η Fourlis. Στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 36 με απώλειες.