Χωρίς εξειδίκευση και κατ επέκταση αναπάντητα παραμένουν πέντε μεγάλα ερωτηματικά από τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορούν την ασφαλιστική αγορά, εγείροντας ανησυχία για την προοπτική υλοποίησης.
Πέντε απαντήσεις από την κυβέρνηση για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα για την υποχρεωτική ασφάλιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αναμένουν στο ακουστικό τους οι ασφαλιστικές, οι επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων υγείας και οι οδηγοί αυτοκινήτων.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση 20% στο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που είναι ασφαλισμένες και η αντικειμενική αξία των οποίων δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ. Πρόκειται για μείωση του φοροεισπρακτικού μέτρου μεγαλύτερη του 10% για τις ασφαλισμένες κατοικίες που ισχύει σήμερα, ωστόσο τα έσοδα από τους μισθούς των μέσων σε εισόδημα νοικοκυριών δαπανώνται στα σούπερ μάρκετ οι τιμές των οποίων δεν καταβαίνουν, σε φόρους και αγαθά πρώτης ανάγκης. Το μέτρο για να ευδοκιμήσει θα πρέπει να γίνει πιο λογικό και να απευθυνθεί προς όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών ανεξαρτήτως του ύψους της αντικειμενικής αξίας. Η ΕΑΕΕ είχε προτείνει η απαλλαγή να φτάσει στο 30% .
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έκπτωση στο φόρο από τα ασφάλιστρα υγείας ασφαλισμένων παιδιών, μέτρο το οποίο ελάχιστα θα αποδώσει λόγω του μικρού αριθμού συμβολαίων. Το μέτρο φαίνεται ότι έχει περισσότερο πολιτική χροιά. Η ΕΑΕΕ έχει ζητήσει την επέκταση του μέτρου χωρίς διακρίσεις.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτων έναντι φυσικών καταστροφών. Η κυβέρνηση δεν έχει εξειδικεύσει το ελάχιστο για το πώς θα περάσει αυτό το μέτρο στην υποχρεωτικότητα καθώς μόνο η ασφάλιση αστικής ευθύνης για υλικές και σωματικές ζημιές είναι υποχρεωτική. Κάποιοι κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι αυτό δεν θα εφαρμοστεί ενώ κάποιοι άλλοι συζητούν ότι το μέτρο θα εισαχθεί στην υποχρεωτικότητα ασφάλισης μαζί με τις αστικές ευθύνες.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ακόμα και την υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών που για την ώρα φαίνεται ότι ήταν ένα πυροτέχνημα καθώς λείπουν πολλές προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η ασφάλιση κατοικιών. Μία από τις βασικότερες είναι ότι τα μισά ίσως και περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα είναι χτισμένα παράνομα πάνω σε βουνά, πλαγιές, ποτάμια και λίμνες με την ανοχή των κυβερνήσεων πληρώνοντας οι ιδιοκτήτες για τις παραβάσεις. Ωστόσο, η λογική αυτή των κυβερνήσεων βασίζεται στο πως θα οδηγήσουν τους πολίτες στην παρανομία ώστε να τους αρμέξουν μετά.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 500.000 ευρώ. Αρκετές είναι οι επιχειρήσει που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ενώ παίρνουν από τους πιστοποιημένους φορείς του υπουργείου βεβαιώσεις καλής λειτουργίας.
Η κυβέρνηση κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της και παραμένει το μεγάλο ερώτημα για το ποιο θα είναι το σχήμα ασφάλισης φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα. Ένα ακόμα μεγάλο ερώτημα που αφορά όλους είναι το πώς θα διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα έναντι φυσικών καταστροφών που αυξάνονται συνεχώς και γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες. Οι απώλειες από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα αυξήθηκαν και οι αποζημιώσεις που έδωσαν οι ασφαλιστικές το 2023 σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2022. Αυτό θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις ασφαλίστρων που λίγοι μπορούν να τις σηκώσουν. Οι ασφαλιστικές ωστόσο που θα προσαρμόσουν τα προγράμματα τους και θα είναι καλά τοποθετημένες στην αγορά θα κερδίσουν έδαφος.